Gode tips og råd om Cuba. Min Cuba guide

Vi får mange spørsmål om Cuba fra folk som skal reise på ferie. Her kommer noen gode råd til Cuba ferien.

1. Kan turister bruke PESOS?

Ja det kan man. Turister kan bruke PESOS og CUC. Les mer om det her.

2. Hvordan er det å reise om USA og Canada?

Canada: man må registrere seg på nett (elektronisk innreise tillatelse) før innreise til Canada. Canada air deler ut visum til Cuba på flyet. Gratis 😀

USA: Ved mellomlanding i USA må man kjøpe visum til Cuba på flyplassen. Man kan ikke bruke visum til Cuba kjøpt i Norge. Det er enn enkel prosess med en egen disk ved siden av innsjekkingen.

Bagasje må sjekkes inn på nytt ved mellomlanding i USA.

Ved kjøp av billett fra et amerikansk flyselskap får man ofte spørsmål om hvilket formål man har med turen til Cuba. Man får servert en liste med ulike alternativer. Man kan krysse av for «supporting the cuban people».

3. Må man betale flyplassavgift på flyplassen i Havanna?

Nei. Dette er det slutt på. Det er inkludert i din flybillett.

4. Finnes det internett på Cuba?

JA! Men det er bare i utvalgte parker, overnattigssteder og restauranter. Man må kjøpe internett-kort som koster 1 cuc per time i ETECSA kontorer. Man kan også kjøpe de av privatpersoner og hoteller. Da er de som regel litt dyrere.

5. Er Cuba dyrt?

Cuba er forholdsvis dyrt. Men man kan leve billig. Hvis du lever som en cubaner. Særlig transport og aktiviteter er dyrt.

Man kan bo fra 15 cuc per natt i lavsesong. Reise med taxi collectivo (delt taxi) eller buss koster fra 20 cuc og oppover. Privat transport og leie bil er atskillig dyrere.

Man kan spise billig om man spiser som en cubaner. Det vil si pizza på et gatehjørne til lunsj og ris med bønner til middag. Da kan man klare seg med 4 cuc om dagen. Men de fleste turister ønsker som regel litt mer komfort og kvalitet. Da må man beregne 10 – 15 cuc dagen.

Generelt bør man beregne fra 70 cuc/dollar og oppover som dagsbudsjett på Cuba.

Les mer om å leve billig på Cuba her.

6. Hva er forholdet mellom PESOS og CUC?

1 cuc er 25 peso. Skal du handle på peso-steder anbefaler jeg på det sterkeste å veksle inn så du har peso for hånden.

7. Skal man prute på Cuba?

Ja! Det er lov å prute. Men man får ikke dratt ned prisene like mye som i feks Egypt.

8. Er det trygt å reise til Cuba?

Ja! Cuba er et veldig trygt land å reise på ferie til. Det skjer svært lite kriminalitet mot turister, siden turister er ansett som hellige for landet.

Men man bør ikke la ting ligge utenfor rommet eller leiligheten sin. Da kan det bli stjålet. Husk at det er stor varemangel på Cuba. Lysstoffrør og dørmatter har blitt stjålet utenfor huset vårt.

9. Hvor mye skal man gi i tips?

Generelt tenker jeg man bør tips ifht servicen man får. Men som en tommelfinger-regel:

Restaurant – ofte er servitører og kokker veldig prisgitt tips de får. De tjener ikke mye utenom. Ti prosent er en fin tommelfinger-regel.

Taxi – ofte er det ikke eier av bil som kjører. De har sjåfører som jobber for seg. Disse kan man godt tipse litt. Noen cuc blir alltid godt mottatt.

Hotell – ansatte på hotell er statlig ansatt. De tjener derfor svært lite. Da er det en fin ting å gi tips. Om servicen er tilstede.

Casa particular – vurder casaen og eierne. Gi tips om det er noe utenfor allfarvei, og det tyder på at de ikke har mange gjester.

Toalett – man bør tipse da dette er den lønnen de får. Men man behøver ikke tipse hver gang man må gjøre sitt fornødne på et utested for eksempel. Og noen cent holder.

10. Får man privatliv i et casa particular?

Absolutt. Veldig ofte har rommene egen inngang. Cubanere er selv svært sosiale dyr, men de vet at turistene liker sitt privatliv. Om du ønsker å være sosial setter du deg i en gyngestol og finner frem lomme-parløren.

11. Kan man pusse tennene i springvannet?

Ja! Man skal ikke drikke springvannet uten å ha kokt eller filtrert det, men tannpuss går helt fint.

12. Shopping

Det er lov å prute. Men gjør det med respekt. Tell alltid over penger du får igjen i butikkene. Man kan få igjen for lite. Vær bevisst på den totale sum som du skal betale i butikkene.

13. Strøm

Du trenger adapter på Cuba. Stikkontaktene har som regel to flate hull. Samme som i USA.

På Cuba finnes både 110W og 220W. Det meste av norsk utstyr tåler fint begge typer. Det tar bare litt lenger tid å lade opp utstyr med 110W.

Les flere gode råd til Cuba-ferien i min store Guide om Cuba

Har du noen gode råd å dele om Cuba?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

English English Norwegian Norwegian