Cubakone travels gir deg gode råd til Cuba ferien. Slik vil du forhåpentligvis være litt bedre forberedt når du skal utforske denne karibiske eventyrøya.

Man har ofte mange spørsmål før avreise til et fremmed land. Og med internett som en utømmelig kilde til informasjon er det lett å gå seg vill i all informasjonen. Særlig når det gjelder Cuba. Det ligger mye gammel og utdatert informasjon om Cuba på nettet. Dette gjør at vi stadig får spørsmål om Cuba i vår mailboks. Vi har derfor samlet noen av de vanligst spørsmålene her. Du kan også lese mer om våre turer her eller overnatting hjemme hos oss, her.

1. Kan cubanere bruke CUC, og turister bruke PESOS?

Ja det kan man. Turister kan betale i PESOS og cubanere i CUC.

På Cuba er det to type butikker. En med priser i CUC og en annen med priser i PESOS. Men i mange av de kan man betale med begge valutaer. Tidligere kunne ikke cubanerne bruke CUC. På samme måte som at cubanerne heller ikke fikk komme inn på hoteller eller i CUC butikker. Dette er noe myndighetene har åpnet opp for de senere år

2. Hvordan er det å reise om USA og Canada?

Canada: man må registrere seg på nett (elektronisk innreise tillatelse) før innreise til Canada. Canada air deler ut visum til Cuba på flyet. Gratis 😀

USA: Ved mellomlanding i USA kan ikke bruke visum kjøpt i Norge til Cuba. Man må kjøpe visum på flyplassen. Det er enn enkel prosess med en egen disk ved siden av innsjekkingen. Men husk at bagasje må sjekkes inn på nytt ved mellomlanding i USA. Ved kjøp av billett fra et amerikansk flyselskap får man ofte spørsmål om hvilket formål man har med turen til Cuba. Man får servert en liste med ulike alternativer. Man kan krysse av for «helping the cuban people» eller «travel for education».

3. Må man betale flyplassavgift på flyplassen?

Nei. Dette er det slutt på. Det er nå inkludert i din flybillett.

4. Finnes det internett på Cuba?

JA! Men det er bare i utvalgte parker, bestemte områder og hoteller. Flere og flere casa particualar har det også. Man må kjøpe internett kort som koster 1 cuc per time i ETECSA kontorer. Man kan også få de kjøpt på gata til en dyrere penge.

5. Er Cuba dyrt? Hvor mye bør man beregne som dagsbudsjett?

Cuba er forholdsvis dyrt. Særlig transport og aktiviteter. På Cuba betaler man som regel for et rom eller en bil. Det vil si at desto flere som reiser sammen desto billigere blir det. Bor man i casa particualar er en typisk pris 30 cuc per natt per rom. Man kan reise med taxi collectivo de fleste steder ( i vest) og pris er fra 30 cuc og oppover. Om man vil leie bil eller bruke vanlig taxi er prisen vesentlig høyere.

Man kan spise billig om man spiser som en cubaner. Det vil si pizza på et gatehjørne til lunsj og ris med bønner til middag . Og da gjerne på steder hvor man må stå og spise. Da kan man klare seg på 4 cuc dagen. Men de fleste turister ønsker som regel litt mer komfort og kvalitet. Da må man beregne 15 cuc dagen.

Jeg vil si at man generelt bør beregne fra 50 cuc/dollar og oppover som dagsbudsjett på Cuba.

6. Hva er forholdet mellom PESOS og CUC?

1 cuc er 25 peso (I butikk)
1 cuc er 24 peso (På gata)
JA, det er komplisert. Skal du handle på peso-steder anbefaler jeg på det sterkeste å veksle inn så du har peso for hånden. Ellers blir du garantert lurt.

7. Skal man prute på Cuba?

JA! Men husk at mange er svært fattige. Det er heller ikke alltid det hjelper å prute da en del priser er ganske faste.

8. Må man ha visum og hvordan skaffer man det?

Per dags dato ser det ut til at det kun er den cubanske ambassaden som gir ut visum. (Tidligere gjorde ulike internett aktører det). Reiser du på en organisert gruppetur ordner reisebyrået for deg.

9. Hvor mye skal man gi i tips?

De som jobber i turistnæringen er de med penger på Cuba. Derfor trenger man ikke gi ut i fra sympati. Gi om de fortjener det. Man kommer langt med èn cuc. På restaurant synes jeg ti prosent er en fin tommelfinger-regel. Så sant de fortjener det. Det er riktig nok noe forskjell mellom de ulike næringene.
Taxi – ofte er det ikke eier av bil som kjører. De har sjåfører som jobber for seg. Disse kan man godt tipse litt.
Hotell – ansatte på hotell er statlig ansatt. De tjener derfor svært lite. Da er det en fin ting å gi tips. Men ofte er service fraværende så da er man i et dilemma…
Casa particular – vurder casaen og eierne. Gi tips om det er noe utenfor allfarvei og det tyder på at de ikke har mange gjester. Og om de er er hyggelige så klart.
Restaurant – gi i henhold til service, men vær obs på at ofte er servitører og kokker veldig prisgitt tips de får. De tjener ikke mye utenom.

10) Får man privatliv i et casa particular?

Absolutt. Veldig ofte har rommene egen inngang. Cubanere er selv svært sosiale dyr, men de vet at europeere liker sitt privatliv. Om du ønsker å være sosial setter du deg i en gyngestol og finner frem lomme-parløren.

Håper dette var litt til hjelp og at du nå føler deg litt mer forberedt for din reise til Cuba. Og bortsett fra det. Slapp av og følg strømmen. Ingenting kommer til å gå som planlagt likevel 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.