Ana

Cubanske kvinner er sterke kvinner

Den cubanske revolusjonen. Omdiskutert og sagnomspunnet.

For meg handler det å reise vel så mye om de menneskene man møter på sin vei, som severdigheter og souvenirer. Øyne som skinner og gode historier har vel så mye verdi. Og på den måten vil jeg nå sveipe innom den cubanske revolusjonen.

Norge sin mamma heter Ana. Hun har en utrolig historie. I lys av den vil jeg sveipe innom den cubanske revolusjon som er omdiskutert, myteomspunnet, hyllet og forbannet. Men i slike historiske begivenheter befinner det seg alltid mennesker. Ana er en av de.

Drømmen om det gode liv

Mens Europa bygde seg opp etter 1 verdenskrig var det andre omstendigheter som foregikk i karibien. Haiti var da som nå et av verdens fattigste land. Som alltid når fattigdom eller krig truer forsøker menneskeheten å unnslippe. De flykter. Derfor var det mengder av haitianere som reiste i båter til Cuba. De jaktet på et bedre liv for seg og sine etterkommere. Ana er en av disse etterkommerne. Ana sin pappa reiste over i båt.

German Falcon
German Falcon

I 1925 satte German Falcon sjøbein sammen med sine tre brødre. På denne tiden solte Cuba seg i skinnet fra sukker og kaffe. Det var stort behov for arbeidskraft. Det var hardt arbeid som ventet 22 åringen fra Haiti. Betalingen på plantasjene var elendig. Men German var full av pågangsmot og etter noen år møtte han en kvinne. Hun var også fra Haiti, og i 1945 på landsbygda i Granma i Cuba ble Ana født. Livet var hardt. German jobbet med å kutte sukkerrør. Når det var sesong for kaffe reiste hele familien til fjells for å jobbe på kaffeplantasjene.

Arbeid på kaffe- og sukkerplantasjer

Barna i familien måtte også arbeide. Ana forteller at arbeidet med kaffe var ekstremt hardt på grunn av det bratte terrenget. Det var lite eller ingen skolegang for barna. Skolegang kostet penger, og det var kun barn av plantasjeeiere og sukkerbaroner som hadde råd til å gi barna sine en utdannelse. Det fantes offentlige skoler, men disse var svært få og det fantes ikke lærere. Sykehus og leger kostet også penger. Hadde man ikke penger var veien til sykdom og død kort.

Jungelen på Cuba
Jungelen på Cuba

Mange prøvde lykken på Cuba

Det var ikke bare haitianere som reiste til Cuba på jakt etter lykken. Folk fra alle verdenshjørner dukket opp i søken etter lykken. Kinesere åpnet butikker og spanjoler gjorde stor suksess som sukkerbaroner. Slaveriet var avsluttet (1895) så frigitte slaver og deres barn utgjorde også en stor gruppe med arbeidskraft. På 50 tallet gjorde den amerikanske mafiaen sitt innrykk på Cuba.

I Havanna bygde de eksklusive casinoer hvor de møttes til rom og sigar-røyking. Her kunne de diskutere sine lyssky bussinesser i fred og ro. Mang en drøm var altså levende på Cuba i disse år. Rett og slett en smeltedigel av mennesker fra hele verden. Ikke ulikt slikt det er i dag. Og i disse årene var det at en ung mann ved navn Fidel også fant ut at Cuba var vugge for hans drøm. Nærmere bestemt hans revolusjon.

Fidel Castro

Fidel Castro mislikte sterkt de store forskjellene i det cubanske samfunnet. Noen få landeiere eide størsteparten av jorda, solgte sukker til Europa og mesket seg i sin rikdom. Arbeiderne betalte regningen og fattigdommen var stor. De som arbeidet med jorda, eide ikke jorda noe som var en uting ifølge unge Fidel.

Fidel Castro
Fidel Castro som ung. Bilde fra Wikipedia.

Ana forteller at det var mange som måtte ty til tigging på gata. Enkelte av de priviligerte forbarmet seg over disse og ga noen småpenger. Men livet var hardt og det viktigste var ikke hvordan mat man spiste, men om man fikk mat på bordet den dagen.

Fulgencio Batista

Fulgencio Batista som i disse årene styrte den cubanske stat gjorde lite eller intet, for den store andelen fattige. Han var mest opptatt av å smøre den amerikanske stat. Dette var med på å skape et godt grunnlag for det som skulle skje i 1959. Da sjøsatt Fidel båten Granma fra Mexico og tok makten på Cuba.

Fulgencio Batista
Fulgencio Batista. Bilde fra Wikipedia.

Øynene til Ana skinner

Øynene til Ana skinner når hun forteller om tiden etter revolusjonen. Det ble opprettet skoler i hver en krik og krok. Skolegang ble gratis for alle. Lærere og leger ble utdannet i hopetall. Legehjelp ble gratis. Ana som ikke hadde lært å lese og skrive som barn fikk tilbud om å gå på skole som voksen. Sammen med andre voksne cubanere lærte hun å skrive og lese. Hun fikk seg også en utdannelse. Hun begynte på akademi for søm, hvor hun lærte å sy. Snart fikk hun arbeidet på en fabrikk som produserte klær.

Ana i vant positur foran symaskinen
Ana i vant positur foran symaskinen

Etter den cubanske revolusjonen tok den cubanske stat tok kontroll over sukkerproduksjonen. Jordeierne og sukkerbaronene mistet sine landområder og dermed sin makt. Dette skapte så klart stor oppstandelse og mange flyktet til USA. Mange av cubanerene i USA i dag er etterkommere av disse. De ble fratatt hus og land, og nettopp derfor er hatet fortsatt stort mot den cubanske stat.

German fant drømmen

German Falcon som hadde fulgt drømmen om et bedre liv hadde funnet det. Han ble skilt fra sin kone, men kjøpte et hus i Las Tunas øst på Cuba. Der levde han hele sitt liv sammen med sin datter Ana og sine to barnebarn, Norge (min mann) og Roberto.

Norge. Barnebarn av German Falcon
Norge. Barnebarn av German Falcon

På sine eldre dager begynte han med loddsalg som han tjente gode penger på. Lotteri var veldig populært på Cuba i disse tider. Han drakk eller røykte aldri, men sparte alltid sine penger for å kunne spise godt. Noe som viste seg å ikke være dumt, siden han ble 103 år gammel. Han var kjent som en svært generøs mann som alltid delte av sine goder, og var hyggelig mot alle.

Etter flere år på Cuba har jeg fortsatt ikke funnet funnet mitt standpunkt ifht cubanske myndigheter. Jeg synes det er vanskelig å forme ett standpunkt da alt man leser som regel har et snev av politikk i seg. Om noen har en nøytral bok å anbefale er jeg veldig interessert i tips!

Men det som er helt sikkert er at jeg nå, takket være Anas historie, er litt klokere.

Alle er barn av sin tid. Og historien har alltid to sider.

Hva tenker du om den cubanske revolusjonen? Har du møtt noen spennende mennesker på reise? Fortell! 😀

Posted by

Cubakone travels

Vi er et norsk-cubansk par som driver gjestehuset Casa de Norge på Cuba. Herfra hjelper vi deg å organisere din drømmetur til Cuba.

Kanskje du også liker…

(4) kommentarer

 1. Inca ⋆ Gjestehus og turer på Cuba

  […] forteller jeg om Ana, min […]

 2. Jorunn

  Koselig historie.

 3. Marianne Godstad Eriksen

  Ja det synes jeg også

 4. Taymara ⋆ Gjestehus og turer på Cuba

  […] Det er så mange fine folk som fortjener å få sin historie fortalt. Tidligere har jeg fortalt om Ana. I dag vil jeg fortelle om […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

EnglishEnglishNorwegianNorwegian