Hjelp til det cubanske folk

Hjelpeprosjekt på Cuba

Vi driver med ulik hjelp til det cubanske folk. Før vi reiste til Cuba denne gangen herjet orkanen Irma i Karibien. Cuba kom heldigvis lettere fra det enn først antatt. Men det var likevel mange som fikk hjemmene sine fylt av vann. Mange fikk kjenne naturens krefter på kroppen.

Vårt hjelpeprosjekt

Flyplassen i Havana

Dere som har fulgt meg en stund vet at vi forsøker å bistå det cubanske folk så godt vi kan. Vi satt derfor i gang med å samle inn klær hjemme i Norge. Vi arrangerte konsert hvor inntektene gikk til Cuba. Overskudd fra fredags-lotteri ved Wennersborg skole på Kongsberg gikk til Cuba. Venner og kollegaer vippset, og folk leverte klær i mengder.

Så mye ble det til slutt at jeg måtte begynne å takke nei på grunn av fulle kofferter. Takket være dere fantastiske mennesker der ute samlet vi inn 3900kr og en haug med klær.

Dette gikk pengene til

Mye bagasje

Mange av dere har kanskje lurt på hva som skjer med pengene og klærne som dere har levert. Her kommer en liten oppdatering. Fortsatt gjenstår mye, men første steg på veien er tatt. Og det aller første var frakt.

  • Som de fleste vet er ekstra bagasje på fly dyrt. Flyselskapet Condor sponset frakt av en koffert. Men vi hadde fire! Jeg var spent på hva det ville koste oss å frakte alt. Jeg var innstilt på å måtte bruke store deler av det vi hadde samlet inn til å dekke frakt. Vi fant informasjon på flyselskapet sin hjemmeside som tilsa at en ekstra koffert ville koste 200 euro. Ikke vet jeg om det var høyere makter som grep inn, kunnskapsløshet fra flyplass personale eller at mine e-poster endelig var blitt lest. Men da vi kom i skranken og skulle betale måtte jeg holde pusten for å ikke hyle av glede. 500 kr var det vi måtte betale! Mer penger til det cubanske folk og mindre til flyselskapet! Herlig!
  • Etter et par dager i Trinidad reiste Norge til Las Tunas i vest Cuba med en del klær. Dette er hans hjemby. Her er det mye mindre turisme og fattigdommen er derfor betydelig større. Det ble mottatt med stor glede.
Helping people in Cuba
  • I slutten av oktober skal vi til Mantanzas i nord som ble hardt rammet av orkanen. Her har Norge et søskenbarn som skal hjelpe oss med å dele ut klær. Pengene skal vi blant annet bruke på å kjøpe poser med mat som vi deler ut her. Mat er dyrt på Cuba. Les mer om det her.

Dette har vært til stort hjelp til det cubanske folk.

Det cubanske rasjoneringssystem

Bistand på Cuba

Den cubanske stat opererer fortatt med mat-kuponger som gir billigere mat. Hver familie får subsidiert et visst antall hekto ris, bønner, såpe etc i måneden. Men det er ikke mye. Og familier må spe på utenom. I tillegg er det mye mat som ikke fines på kupongsystemet. Matolje, grønnsaker og brød. En del av dette er dyrt. En flaske med matolje, som er essensielt i det cubanske kjøkken, koster 16 kroner. Og her er vanlig månedslønn 200 kr.

Så en del av pengene skal altså gå til mat. Og andre ting vi kommer over som folk trenger. Men det største problemet her er tilgangen på varer.

Mangel på varer

Klær til de fattige på Cuba

Det er ofte svært vanskelig å finne det man trenger. For eksempel vet vi at mange trenger nye madrasser. Men det er svært sjelden man får kjøpt.

Derav har man gjort business av å reparere madrasser. Madrass-verksted finner man på Cuba! Det er ganske sykt når man sammenligner med Norge.

Da jeg var i Norge sist bestilt jeg en rammemadrass som jeg fikk på døren min i løpet av en uke. Her kan folk vente på en skumgummimadrass i årevis. Og når de først kommer, koster de flesk.

Etablere sin egen business

blomster handel på Cuba

Videre er jeg stor tilhenger av å bidra slik at folk kan etablere sin egen business. For eksempel har vi kjøpt mange planter av ei dame i nabolaget.

Min mor kjøpte blomster-saks, liten spade og blomsterpotter til henne og hennes business. Hun strålte 😀 En av våre nærmeste naboer lakker negler for å tjene litt ekstra. Henne gir vi neglelakk, lim og pynt til negler.

Vi gir ikke penger direkte til folket da penger ofte er en rot til mye diskusjon og problemer. Ofte skylder folk penger og veien til rom-flaska kan være kort. Da er det tryggere å gi mat og varer folk trenger.

Har dere spørsmål vedrørende videre bruk eller ønsker du å bidra er det bare å ta kontakt på mariannege@cubakone.no.

Takk alle fine folk der ute som gjør det mulig å hjelpe!

Posted by

Cubakone travels

Vi er et norsk-cubansk par som driver gjestehuset Casa de Norge på Cuba. Herfra hjelper vi deg å organisere din drømmetur til Cuba.

Kanskje du også liker…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

English English Norwegian Norwegian