Etter flere år som reisende og bosatt på Cuba har vi blitt godt kjent med denne fantastiske øya. Ferie på Cuba byr på mange gleder. Men det kan også by på utfordringer. Derfor er det lurt å lese seg opp på landet før avreise. Her skjer det stadige endringer, men vi prøver å oppdatere denne siden jevnlig, slik at den kan være til hjelp for din Cuba-reise (oppdatert juli 2024).
Vi hjelper deg også å organisere deler av – eller hele din drømmereise til Cuba. Hvis du er nysgjerrig på hva vi kan tilby. Skriv til oss her.
Hvordan er situasjonen på Cuba idag?
Kort fortalt er situasjonen på Cuba i dag lettere for turister og vanskeligere for cubanere. Mange tror at det er lite mat og vanskelig å få tak i varer på Cuba i dag (per juli 2024). Det er en sannhet med modifikasjoner. I forhold til årene med covid er det en positiv utvikling på denne fronten. Den store utfordringen er at det har blitt ekstremt dyrt for de som ikke har tilgang på utenlandsk valuta. Det vil si, de aller fleste cubanere. Men som turist, hvis du har med det du måtte trenge av utenlandsk valuta, er det enklere å få tak i varer enn noen gang.
Per dags dato er det mange ‘apagoner’ i landet. Det er strømbrudd organisert av staten. Det kan være utfordrende, og jeg anbefaler å ha med powerbank og lommelykt i tilfelle dette skulle skje når du er der.
Er det trygt å reise til Cuba?
Cuba er absolutt et trygt land å reise til. Turister er ansett som hellige for landet, og det er lite kriminalitet mot turister. Men det er uansett lurt å ta sine forholdsregler, som i alle land. For eksempel bør man ikke la ting ligge utenfor rommet eller huset. Da kan ting bli stålet. Er man ute på kvelden, bør man passe på vesker og bagger. Men generelt sett er Cuba et svært fredelig og trygt land.
Cuba har lite tilgang på medisiner og nyere legeutstyr. Vi oppfordrer til å ta med smertestillende og andre medisiner du kan trenge. Hvis du ikke får bruk for det, kan du gi det videre til en heldig cubaner.
Er det trygt for kvinner å reise til Cuba?
Det er trygt for kvinner å reise til Cuba. Både alene og sammen med andre. Det man bør forberede seg på, er en del oppmerksomhet fra cubanske menn. Ofte får man kommentarer og slengkyss sendt etter seg på gata. Det kan være irriterende, men ta det som en cubansk dame. Løft blikket og strutt litt ekstra 😉
Forberedelser
Når er den beste tiden å dra?
Den beste tiden å reise til Cuba er mellom november og mars. På denne tiden er det behagelig temperatur og lite regn, men kveldene kan bli kjølige. Fra april begynner den cubanske sommeren. Da kan det bli veldig varmt og høy luftfuktighet. Men selvsagt er det fullt mulig å dra til Cuba hele året.
Hvordan komme seg til Cuba?
Det går daglig fly fra Europa til Cuba. Blant annet Air France, KLM, Turkish Airlines, Edelweiss Air og Condor Airlines. Dessverre går det ikke direkteruter mellom Norge og Cuba. Vi bruker som regel Skyscanner for å finne flyvninger. Momondo fungerer per dags dato ikke (juli 2024) på grunn av sanksjonene fra USA.
Vaksiner og covid
I dag trengs ingen vaksinepass for å komme inn i landet. Følg Helsedirektoratet sine råd angående vaksiner til Cuba.
Visum til Cuba
Du kan nå søke om e-visum til Cuba. Gå inn på følgende side og følg instruksjonene. Vanlig turistvisum er gyldig i 90 dager. Hvis du ønsker å få hjelp til å søke, kan du kontakte Visumexpress. De har strålende service og er veldig hjelpsomme.
Ønsker du å være lenger enn 90 dager, kan du søke prórroga eller forlengelse av visum. Dette kan gjøres ved immigrasjonskontor på Cuba.
Les mer om det, familievisum og reise via USA her.
D`Viajeros-skjema (innreiseskjema)
Tidligst 48 timer før avreise til Cuba må du fylle ut et innreiseskjema (D’Viajeros-skjema). Her registrerer du den første adressen hvor du skal bo, om du er vaksinert og så videre. Når du har fylt ut skjemaet, får du en QR-kode. Denne kan du ta et skjermbilde av, eller alternativt printe ut hele skjemaet og ta med deg. På flyplassen spør de om å få se denne koden før passkontrollen. Innreiseskjemaet finner du her
Ankomst
Ankomst til Cuba. Pass på at du snuser ordentlig inn den cubanske luften når du går ut av flyet. Kanskje er det en lukt som minner om sigarer, rom og sukker? Flyplassen i Havanna er liten og oversiktlig, og ankomsten til landet går som regel problemfritt. Men det er en del ting det er lurt å ha i orden før ankomst. Les mer om selve ankomst-prosessen her.
Mobil og internett
Først og fremst. Glem alt du har hørt om Cuba og internett. Det er null problem å være pålogget døgnet rundt på Cuba.
Du kan kjøpe et cubansk SIM-kort til telefonen. Da har du internett (4G) på telefonen din hele tiden. SIM-kort kjøper man ved ETESCA-kontor i byene. Her fyller man også på med giga, eller man kan gjøre det på ulike nettsider. Dette kan lønne seg da de ofte har gode tilbud. Vi bruker som regel Fonoma.
Hvis du heller ønsker å ha en pause fra sosial medier, e-poster og nettaviser, er dette fullt mulig på Cuba. Da lar du være å kjøpe SIM-kort og går til de stedene som tilbyr Wi-Fi. Det være seg en park, en café eller hotell. For å logge seg på Wi-Fi, trenger man et kort som man kjøper på ETESCA-kontor. Her skraper man frem en kode som man taster inn på telefonen. På hotellene er det ofte et annet system. Der logger man seg på med et passord.
Det er lurt å laste ned et offline-kart før avreise. Da kan du alltid orientere deg, og du får oversikt over restauranter, gjestehus og severdigheter.
Vær klar over at en del nettsider er sperret på Cuba. For eksempel Snapchat. Ønsker du å bruke disse nettsidene kan du laste ned en VPN (en app som lurer internettet til å tro at du ikke er på Cuba).
Penger og priser
Når man skal snakke om penger og priser på Cuba, kommer man ikke utenom å si noe om det økonomiske kaoset som råder. Det generelle prisnivået på Cuba er per dags dato (juli 2024) høyt, men som turist har man en stor fordel: utenlandsk valuta. Euro og dollar har nemlig en veldig høy verdi på det uformelle markedet. Vanligvis anbefaler man ikke å veksle på det svarte markedet, men når det gjelder Cuba anbefaler vi faktisk det. Det viktigste du kan gjøre for å få en vellykket reise til Cuba, er å ta med nok kontanter til hele oppholdet. Unngå å ta ut penger i minibank. Da vil Cuba bli veldig dyrt.
Les mer om penger og priser her.
Cash is king
Utenlandsk valuta er gull verdt på Cuba i dag. Per dags dato får du 380 pesos (oppdatert 04.juli 2024) for én euro på det svarte markedet. Dette endrer seg hele tiden, og man kan sjekke nettsiden El toque for å holde seg oppdatert på dette. Den offisielle verdien er per dags dato 130 pesos. Det betyr at hvis du som turist tar ut penger i minibanken, taper du mange pesos. Derfor anbefaler vi at du som turist tar med deg det du måtte trenge til hele oppholdet, i euro eller dollar. Veksle med noen du stoler på. For eksempel en guide, eller eierne av huset der du bor.
Vi anbefaler å veksle litt og litt siden mange ønsker betaling i euro. Du vil trenge å ha en del kontanter i lokal valuta til mat og småkjøp, og du kan derfor veksle for eksempel 100 euro den første dagen. Bosteder og restauranter vil ønske betaling i euro eller dollar, men ofte tilbyr de betaling i pesos til en litt lavere kurs.
Vi anbefaler ikke å veksle på gata. Det vil alltid være mange som tilbyr sine tjenester på gata. Alt fra hesteridning og taxi, til veksling og casa. Generelt anbefaler vi ikke å benytte seg av disse tilbudene.
Les om å leve billig på Cuba her.
Budsjett
Det er vanskelig å gi råd angående hvor mye man bør budsjettere med. Vi er alle forskjellige og har ulike ønsker og behov. Noen vil ha høy standard, andre er på lavbudsjett. Men med forbehold om at man veksler utenlandsk valuta på det uformelle markedet, bør 100 euro per dag være en god pekepinn.
På våre rundreiser vil det meste være forhåndsbetalt, og det kan være en fordel for mange. Spør gjerne i kommentarfeltet om det er noe du lurer på, eller send oss en melding her.
Kort oppsummert: hva er prisnivået på Cuba? Det er høyt hvis man ikke har tilgang på utenlandsk valuta. Hvis man har tilgang til euro eller dollar er det forholdsvis rimelig.
Shopping
Cuba har forandret seg mye det siste året. Per dags dato (juli 2024) er det mange varer i butikkene, og det er lettere å få tak i ting enn noen gang. Hvis man for eksempel mister telefonen sin, er det null problem å få tak i ny.
Dette er mye takket være de nye butikkene som kalles «mipymer». Det er privatpersoner som importerer varer og selger det for en dyr penge.
På Cuba skjer fortsatt størsteparten av kjøp og salg i «bolsa negra», som betyr det svarte markedet. Mange selger varer fra hjemmene sine. Ser du ting som står utstilt i vinduer eller døråpninger, er dette antagelig til salgs. Alt fra mel og sko, til honning og tannkrem.
I noen butikker kan man betale med kort. Disse kalles MLC-butikker. Her er valuta i MLC som tilsvarer dollaren. Her kan man kjøpe brus, øl og andre basisvarer.
I byer med mye turisme finner man markeder som selger «artesania» – håndlagde ting. Alt fra baseballer til capser, vesker og sjakkbrett. Det er ofte de samme tingene som går igjen på disse markedene.
Les mer om hvordan å leve billig på Cuba her.
Mat
Mat og drikke på Cuba har et ufortjent dårlig rykte. Det finnes mye god mat på Cuba, men man må vite hvor man skal gå. Cuba er et av de landene hvor det er lurt å bruke Tripadvisor, Lonely planet og andre guidebøker. Paladar er et vanlig uttrykk på Cuba. Det er rett og slett et privat hjem som har åpnet restaurant hjemme hos seg. I dag er det mange kjente eksempler på dette. For eksempel Restaurante San Christobal i Havanna.
Per dags dato er det mer mat på Cuba enn det har vært de siste årene (oppdatert juli 2024). Men likevel kan det i perioder være tomt for diverse produkter. Én uke kan det være tomt for egg. Neste uke kan det være tomt for brød. Ingen vet hvorfor, men det verserer alltid mange rykter. Kanskje ble hønene tatt av orkanen, eller melet ble muggent.
Du bør ikke drikke springvann på Cuba uten å ha kokt eller filtrert det. Men tannpuss går helt fint. Anbefaler å ha med drikkeflaske med filter når du drar til Cuba. Slik har du alltid tilgang på vann. Disse flaskene kan kjøpes i mange sportsbutikker og nettbutikker.
Overnatting
Casa particular er Cubas svar på bed & breakfast. Velger du å bo i casa particular, vil du oppleve Cuba på en helt annen måte enn ved å bo på hotell. Mange tror at dette betyr null privatliv og dårlig standard. Men det stemmer absolutt ikke. Vi anbefaler alle å bo i casa particular fordi både kvalitet og service ofte er bedre enn hotell. I tillegg støtter man cubanerne direkte, og blir kjent med hverdagslivet på Cuba.
Les mer om casa particular her.
I Trinidad driver vi gjestehuset Casa De Norge. Her leier vi ut to rom, med plass til totalt seks personer. Ta kontakt hvis du ønsker å bo i vårt spesielle gjestehus.
Transport
Transport på Cuba kan by på mye hodebry. Per dags dato (1. juli 2024) har bensinprisene steget kraftig, noe som også påvirker transporten.
Buss er den rimeligste måten å komme seg fra A til B, men også den mest tungvinte. Viazul-bussene opererer mellom de største byene. Disse har aircondition og komfortable seter. Man kan kjøpe billett på Viazuls hjemmeside, men denne siden fungerer ofte ikke. Alternativet er å kjøpe på busstasjonen. Da kan man bruke kort. Ønsker man å bruke kontanter, er dette mulig av og til. Som alt annet på Cuba kommer det an på hvem man møter der og da. Transportetappene med buss er lange med flere stopp. For eksempel Havanna – Trinidad tar syv timer med buss mot for fire med taxi. På de mest populære strekningene er det lurt å være ute i god tid med reservasjon. Vær obs på at busstasjonen ofte ligger litt utenfor sentrum.
Les mer om transport i byene her.
Delt taxi er et godt alternativ til buss. Det kalles taxi collectivo og betyr at du deler taxi med andre som skal samme vei. Tidsmessig kan man spare flere timer ved å bruke collectivo. De kjører deg også direkte til der du skal bo i. Prismessig ligger de kun noen euro over bussprisen. Det negative er at bilene kan ha varierende kvalitet og at de ofte kjører fort. Collectivo anbefaler vi å bestille via din casa-eier.
Privat taxi er den mest komfortable, men også den dyreste måten å komme seg rundt på Cuba. Har man privat taxi, kan man stoppe der man ønsker og ha mer kontroll på kjøringen. Det er et godt alternativ til å leie bil, siden det kan være vanskelig å få tak i bensin. Les mer om det å leie bil på Cuba her.
Les om transport innad i byene her.
Hjelpe de lokale
Hvordan kan vi hjelpe det cubanske folk? Det er faktisk et av de spørsmålene vi får mest av. Mange ønsker å ha med seg ting og gi bort. Det er fantastisk at så mange ønsker å hjelpe. Vi har laget en liste over fine ting å ta med.
Forslag til ting å gi bort:
- Medisiner
- Skolesekker og andre sekker
- Sokker
- Undertøy – truser, boxere, BHer
- Fiskestenger
- Såpe
- Negleklipper
- Tepper
- Briller
- Skrivesaker
- Fargestifter
- Sko til barn
- Sko til voksne
- Klær til barn
- Godteri
- Snacks
- Makrell i tomat
- Krydder
- Leker
- Ris og bønner
- Majones
- Tannkrem
- Hermetikk
Vi bistår gjerne i å dele ut ting hvis du ønsker det. Mange kommer innom vårt casa i Trinidad med ting de ønsker å dele ut. I tillegg kan du komme og delta på våre work & travel programmer. Da jobber du frivillig og bor nesten gratis. Du betaler kun for maten du spiser. Ta kontakt for mer info, eller les mer her.
Les mer om å hjelpe de lokale her.
Diverse
Tips
Mange turister har spørsmål angående tips og hvor mye de skal tipse. Generelt sett har cubanere det vanskelig for tiden, og alt av tips blir ansett som svært verdifullt. 1 euro har stor verdi og tipsing i euro eller dollar blir satt mest pris på. Vi mener at du bør tipse i i henhold til hvor fornøyd du er.
Men en liten pekepinn får du her:
Guider som følger på tur: fra 10 euro
Guider ved museum, parker etc: fra 2 euro
Sjåfører: fra 3 euro (ikke ved privat transport)
Rengjøringspersonale etter endt opphold: fra 3 euro
Servitører: 10 %
Skikk og bruk
Du har kanskje ikke lest mye om skikk og bruk på Cuba? Cuba er ved første øyekast et land uten mange regler for skikk og bruk. Men jo bedre man blir kjent med landet, desto mer ser man at skikk og bruk er en viktig del av samfunnet.
Strøm
Det finnes to typer stikkontakter på Cuba. De vi har i Norge, og for eksempel de som finnes i USA. På Cuba finnes både 110W og 220W. Det meste av norsk utstyr tåler fint begge typer. Det tar bare litt lenger tid å lade opp utstyr med 110W. Vær obs på at det kan være mange apagones på Cuba. Dette er strømstanser som myndighetene organiserer. Derfor er det lurt å ha med powerbank og lommelykt.
Er du fortsatt ikke mettet? Ønsker du mer informasjon om Cuba, og da særlig samfunnet som helhet? Cubakonga er en herlig ærlig reiseskildring/guidebok om Cuba. Den er skrevet av en hollender som har bodd mange år på Cuba. Han forklarer dette annerledes-landet som ingen andre kan. Vi kjenner oss igjen i så mange av hans beskrivelser. Anbefales på det varmeste!
Du kan laste den ned som e-bok her. (Affilate)
Ønsker du å holde deg oppdatert om Cuba, følg oss gjerne på Facebook eller Instagram. Og meld deg gjerne på vårt nyhetsbrev for cubanske historier og nyheter.
Sitter du fortsatt med spørsmål om Cuba? Eller vil du dele dine gode råd? Del gjerne i kommentarfeltet.
For tiden er det katastrofalt å reise til Cuba. Det er ikke trygt, det er mye vold og narkotika Det er ikke strøm og det er lite mat.
Hei Tom. Helt fantastisk å lese at dere var så fornøyd. Dette gjør oss så glad!!
Vi reiste til Cuba for å treffe vår datter som hadde sykepleie praksis. Dette var ikke et reisemål vi hadde tenkt på før. Vi ankom Varadero og bodde der i 5 dager på all inclusive. Det lå nydelige til ved flotte strender, men oppholdet blir ikke husket for maten. Så gikk turen videre til hovedstaden Havanna med buss. Her ble vi innlosjert i en flott casa, et stort rom med 4 senger og eget bad. Vi hadde kommet i kontakt med en hyggelig lokal lærer via bekjente før vi reiste, Alexis Beltran, han snakket norsk og vi ble guidet igjennom det som var verdt å se, både fattigdom, kulturhistorie og andre severdigheter. Det anbefaler på det sterkeste å leie en lokal guide dersom man ønsker å oppleve det virkelige Cuba. Etter noen dager i Havanna kom vår private sjåfør i en 1952 Chevrolet. Vi kjørte nordover, var innom noen flotte steder hvor vi kom inn på den lokale befolkningen og badet i deilige waterfalls. Vi kom etter hvert frem til Trinidad hvor vi ble innlosjert hos #Cubakone. Utenfor så det ut som en casa, men på baksiden av huset gjemte det seg en bakgård som var helt utrolig. . Rommene var rene, gode senger, aircondition, og en gjestfrihet uten grenser. Hun hadde egen kokk som laget de herligste nasjonale retter. Cubakone tok oss imot som familie, tok oss med ut på byen og anbefalte guidet tur til severdigheter, som sukkerplantasjer, cubansk musikkaften, flotte restauranter og lokale diskotek. Skal vi tilbake til Trinidad er det her vi skal bo :). Cuba var et flott land å være som turist på jakt etter sol, flotte karibiske strender, kontrastfylt med fattigdom og rikdom. Virkelig verdt et besøk hvis man får muligheten.
Hei Vanja! Skjønner godt du blir forvirret. Jeg holder på å oppdatere nettsiden i disse dager. Leser du på min side at det fortsatt er CUC? Håper jeg har redigert alt ang cuc men kanskje noe jeg har utelatt?
Vel. Cuc finnes ikke lenger. Nå er det altså euro eller dollar som gjelder. Når du kommer til Cuba veksler du noe til peso (cup) og beholder en del. Mange ønsker betaling i euro. Veksle gjerne med huset der du bor eller noen du stoler på. Bare spør om du lurer på noe mer.
Jeg er litt forvirret angående valuta CUP og CUC. Jeg leser at CUP brukes av lokalbefolkningen og CUC av turister. Du skriver litt om vekslingskurs på ca 300, men dette er CUP iht elTOQUE, eller?
Jeg tar med Euro for oppholdet, men hva skal jeg veksle til – CUC eller CUP?
Hei Sigve! Tror absolutt ikke det blir kjedelig nei! Dere er hjertelig velkommen til oss i Trinidad. Og vi hjelper gjerne å planlegge mer av turen. Vi holder kontakten på mail 😀
Hei:) Etter å ha lest om dere og det dere har lagt ut, så føler jeg meg trygg på at jeg kan ta med meg guttungen på 11 år til Cuba. Reiser alene med guttungen, så har vært litt redd om vi blir for lenge på Cuba, slik at han begynner å kjede seg. Men igjen, etter å ha lest om dere, og det dere skriver, så frykter jeg ikke det lengre. Tenker vi bør øvernatte hos dere så tidligt som mulig på turen og bli der en liten stund. Vi vil unngå store hotel resort, og heller oppleve Cuba, slik som f.eks overnatte hos Cubanske familier. Så satser og håper på at dere har noen gode tips til oss når vi kommer til dere;)
Hei Tyra! Så gøy at dere skal oppleve Cuba. Det er et veldig spennende land som garantert setter spor. Og det som setter mest spor er antagelig møte med de lokale. De er veldig gjestmilde og hyggelige. Jeg pleier alltid å anbefale følgende steder: Havanna, viñales, playa larga og Trinidad. Varadero hvis man gjerne vil ha fin strand. Vi organiserer turer rundt på øya. Ta gjerne en titt på de for ideer. Og ønsker dere en skreddersydd tur er det bare å ta kontakt
https://cubakone.no/trip/rundreise-pa-cuba/
Hei! Jet og mine 2 døtre skal dra til Cuba i sommer. Jeg har flere spørsmål. Har du noen reisemål og interessante steder å besøke når vi drar dit? Noen fine byer vi bør besøke, vil oppleve mye av kulturen der.
Er de lokale hyggelige?
Hei og beklager sent svar! Vi organiserer turer, så vi hjelper dere gjerne å planlegge besøk på tobakksplantasje og mye annet morro.
Hei Vi reiser snart til Cuba. har du noen anbefalinger til turer? vi har veldig lyst og reise til tobakk plantasje..
Har du kontakt med noen vi bør reise med?
Det stemmer 😉 Den typen ja. Det er mange på markedet. Veldig kjekt å ha hvis man ikke finner vann der og da.
Hei!
Er det en slik drikkeflaske du mener?
https://www.sidespor.no/utstyr/drikkeflaske-med-rensefilter
Mvh Mariell
Hei! Det er wi-fi i parker, hoteller og noen gjestehus. Så det kan la seg gjøre. Men tilkoblingen kan variere. Man kan også kjøpe et cubansk simkort og koble seg opp til 4G nettverket. Dette pleier å fungere bra. Men generelt er internett noe ustabilt på Cuba. Når det er sagt pleier jeg å arbeide med både nettsiden, sosiale medier etc når jeg er der, og det fungerer fint. Man må bare ikke forvente samme hastighet som i andre land.
Hei!
Hvordan er det å bo en periode (f.eks 1 mnd) på Cuba og kombinere ferie med å jobbe noe «remote». Er det greit å finne arbeidsplasser eller rom med pult? Hvordan er det med internett-tilgang?
Hei anonym! Beklager sent svar! Dette er noe som alle snakker om så det tenker jeg er helt ok å spørre om. Hvis det er et seriøst drevet hus bør de gi dere riktig verdi på euroen. Alternativt kan vi hjelpe å arrangere utflukt/aktiviteter i Havanna og dere kan veksle med våre guider. Kos dere og nyt Cuba!
Hei Lars Even! Det er det store spørsmålet! 🙂 Det må rett og slett bli med noen dere møter som dere føler dere kan stole på. Dere vil møte mange som tilbyr å veksle. Da er det viktig å være klar over verdien på euroen p.d.d. Feks nå er euroen på ca 110. Avhengig av hvor i landet man er. Hvis dere ønsker utflukter i Havanna organisert av oss kan dere veksle med våre guider som gir en korrekt verdi. Kos dere masse på Cuba!
Hei. Veldig fint og informativt, tusen takk for en fin side. Vi er en familie på 6 stykker som reiser Havana/Varadero den 28. juni. Du skriver om veksling på huset eller noen man stoler på. Vi skal bo på hotell. Hvor henvende man seg for å få vekslet på det uformelle markedet da?
Hei og takk for masse god info om hva vi som turister kan forvente på Cuba. Når det gjelder penger så forstår jeg det slik at du sier at vi bør belage oss på å ta med Euro nok til å dekke det vi har tenkt å bruke mens vi er på Cuba. Euroene bør veksles på det «uformelle markedet», f eks der hvor man bor. Er det slik å forstå at vi kan forvente at de vi bor hos vil gjøre det, eller er det noe som er litt «touchy»? På forhånd takk for svar 🙂
Tusen takk for tilbakemelding 😀 Gjør meg veldig glad! Når skal du nedover?
De blir glad for alle små gaver. Men særlig medisiner i disse dager. Paracet, ibux, allergi medisiner, vitaminer etc. Godteri blir særlig barn glade for. Siden det er helt borte. Høvler og deo er noe som er vanskelig å få tak i nå siden det er veldig dyrt. Videre kan man kjøpe posemat som supper etc. Sko er stort behov for. Særlig til barn. Sjekk
https://cubakone.no/hjelpe-det-cubanske-folk for mer utfyllende tips ang dette.
Er det enkle ting man kan ta med som små gaver til de fastboende som de trenger og som er vanskelig å få tak i der? Hørte feks at de har mangel på kulepenner.
Takk for fin guide med info og gode tips!