Gode tips og råd om Cuba. Min Cuba guide

Min guide til Cuba! Etter flere år som reisende og bosatt på Cuba har jeg blitt godt kjent med Cuba. Ferie på Cuba byr på mange gleder. Men det kan også by på utfordringer.

Cuba er et annerledes-land. Derfor er det lurt å gjøre noen forberedelser før avreise. I tillegg finnes det mye utdatert informasjon om Cuba i guidebøker og på nett. Jeg håper derfor min guide kan gi deg noen oppdaterte råd før du reiser.

Les mer på bloggen min

Og du. Hvis det er noe du lurer på, men ikke finner svar på, er det sikkert flere som lurer på det samme! Så spør gjerne i kommentarfeltet! 😉

Forberedelser

Covid 19

Ingen krav til vaksinepass eller negativ PCR test. Du kan bli testet på flyplassen på Cuba. Ingen krav til karantene, med mindre du tester positivt.

Når er den beste tiden å reise til Cuba?

Den beste tiden å reise til Cuba er mellom november og april. På denne tiden er det behagelig temperatur og lite regn. Kveldene kan bli kjølige så det lurt å ha med en liten jakke. Dette er høysesong, noe som betyr mer turister og høyere priser. Fra april begynner den cubanske sommeren. Da kan det bli veldig varmt, høy luftfuktighet og ofte korte regnskyll på ettermiddagene.

Hvordan komme seg til Cuba?

Det går mange flyvninger mellom Europa og Cuba daglig. Blant annet flyr KLM, Air France, Air turkish og Condor. Dessverre går det enda ikke direkteruter mellom Norge og Cuba. Jeg bruker som regel skyscanner for å finne flyvninger.

Reise via USA

Mange spør oss om det er lov å reise via USA. Det er fullt mulig men litt mer tungvint.

* Hvis man reiser via USA må man kjøpe visum til Cuba på flyplassen i USA (eventuelt har flyselskapet det inkludert i billetten). Visum til Cuba kjøpt i Norge fungerer IKKE om man reiser via USA.

* I USA må man sjekke inn bagasjen på nytt.

* Man må begrunne hvorfor man skal til Cuba. Det vanligste er å krysse av for «supporting the cuban people».

Visum til Cuba

Før avreise til Cuba må du ha turistvisum. Dette er kun en formalitet. Du kan søke visum via den cubanske ambassaden eller ulike nettsider. Blant annet nettsiden visumexpress.

Visumet varer i 30 dager. Ønsker du å være lenger på Cuba må du til et immigrasjonskontor og be om prorroga. Du kan være opp til 90 dager på turistvisum.

Med turistvisum kan du bo på hotell og casa particulares, som er hjemme hos cubanerne. Men du kan ikke bo hos en cubaner som ikke har denne lisensen. Ønsker du å bo hjemme hos en spesiell cubaner, for eksempel kjæresten din? Da må du ha familievisum. Les mer om familievisum her.

Er det trygt å reise til Cuba?

Cuba er et veldig trygt land å reise til. Turister er ansett som hellige for landet. Derfor er det veldig lite kriminalitet mot turister.

Men covid 19 finnes fortsatt og blir man smittet må man i karantene. Det er et fattig land, med lite tilgang på medisiner og nyere lege-utstyr. Selv om turister ofte får bedre behandling og medisiner enn cubanerne selv.

Cuba er et veldig fattig land med mangel på mye. Derfor bør man ikke la ting ligge utenfor leiligheten sin. Da kan det bli stjålet. Lysstoffrør og dørmatter har blitt stjålet utenfor huset vårt. Men å bevege seg i gatene, også etter mørkets frembrudd, er helt trygt.

Det er også trygt å reise alene til Cuba som jente. Men vær klar over at du mest sannsynlig vil få kommentarer og blikk på gata. Som i de fleste latin-amerikanske land.

Orientere seg

Siden det er begrenset med internett på Cuba er det veldig lurt å laste ned en app med offline kart før avreise. Jeg anbefaler maps.me. Da har du oversikt over restauranter, gjestehus og severdigheter. Det står også anbefalinger på kartet og du kan søke opp ulike ruter ved hjelp av kartet.

Økonomi

Euro is king

Hvilken valuta er det best å ha med til Cuba? Dette er et spørsmål vi ofte får. Dette er et godt spørsmål med et komplisert svar. I disse dager bør du ta ut euro FØR du ankommer Cuba. Disse euro veksler du utenom banken, på det uformelle markedet. Det vil si at du bør veksle med noen du stoler på. Veksle gjerne med huset du bor. Tar du ut penger i minibanken vil oppholdet ditt på Cuba bli veldig dyrt. 1 euro tilsvarer 29 peso. På det uformelle markedet får du 100 peso for 1 euro. I tillegg bør du beholde noen euro for en del restauranter og taxier foretrekker betaling i euro.

Handel

På Cuba er det to typer butikker. MLC butikkene og vanlige butikker. MLC butikkene har som regel flere varer og større utvalg. Der må man betale med visa kort. På gata og i de vanlige butikkene betaler man med cubanske pesos (Cup).

Les mer om hvordan å leve billig på Cuba her.

Prisnivå

Veksler man euro utenom banken vil prisnivået være ganske rimelig. Veksler man derimot i banken eller tar ut penger fra minibank vil prisnivået være veldig dyrt. For eksempel hvis en natt i et gjestehus koster 1500 pesos vil det tilsvare 15 euro hvis du har du vekslet dine peso med en verdi på 100. Har du tatt pesos ut i minibanken er prisen 50 euro! En ekstrem forskjell.

Som «vanlig» turist bør man regne 100 euro som dagsbudsjett. Dette inkluderer overnatting, mat, transport og noen utflukter. Det er mulig å leve mye billigere. Men da må man jobbe for det. Leve som cubanerne gjør.

Les mer om prisnivået på Cuba her.

Tips

Hvor mye skal man tipse?! Dette er kanskje det spørsmålet vi får mest. Generelt tenker jeg man bør tipse ifht servicen man får. Men vær klar over at de som jobber i turismen er ofte veldig prisgitt tipsen de får. Mange har lite i fastlønn og er helt avhengig av tips.

Mat

Det er for tiden matmangel på Cuba, men restauranter og de fleste casaer vil alltid ha mat å tilby sine gjester. Dog et noe redusert tilbud.

Mat og drikke på Cuba har et ufortjent dårlig rykte spør du meg. Det finnes mye god mat på Cuba, men man må vite hvor man skal gå. Cuba er et av de landene hvor det er lurt å bruke Tripadvisor, Lonely planet og andre guidebøker når det gjelder mat. I tillegg vil jeg anbefale å spise på de private restaurantene. Unngå de statseide. Som en hovedregel vil jeg si at disse har bedre service og bedre mat på menyen.

Paladar er et vanlig uttrykk på Cuba. Det er rett og slett et privat hjem som har åpnet restaurant hjemme hos seg. I dag er det mange kjente eksempler på dette. For eksempel Restaurante San Christobal i Havanna.

Mange spør meg hvordan man kan vite om det er statseid eller ikke. Det er ikke alltid lett å vite. Til og med cubanere må spørre om dette. Men et godt tips er at de statseide restaurantene ofte finnes i store lokaler, og har store skilt utenfor. Ofte står det skrevet Palmeras i rød skrift.

Nå skal jeg ikke si at ALLE statlige restauranter er dårlige. Det finnes de som er bra. For eksempel el Biky i Havanna. Men det er mer unntaket som bekrefter regelen.

Angående isbiter og juice, antar jeg at de store restaurantene bruker filtrert vann. Dette kan jeg ikke garantere så klart, men jeg har ihvertfall aldri blitt syk av å drikke hjemmelagd juice og isbiter. Kjøper du derimot juice i pesos-cafeene på gata ville jeg vært skeptisk, hvis du har en sensibel mage.

Les gjerne våre restaurantanbefalinger i vår by-guide.

Overnatting

På Cuba kan man bo på hotell eller casa particulares som er Cubas svar på bed&breakfast. Dette betyr at du leier et rom eller leilighet hos en cubansk familie.

Vår erfaring er at disse casaene ofte har bedre standard enn hotellene. Tatt i betraktning de stive prisene på hotellene, får man ofte mye mer for pengene ved å bo i casa. De serverer også frokost og middag om man måtte ønske det. I disse dager, post covid, er det særlig lurt å handle med gjestehusene. Det kan være vanskelig å oppdrive mat og drikke i butikkene. Ofte må man på det svarte markedet for å få tak i matvarer. Derfor anbefaler jeg at man handler av vertene som vet hvor man kan få tak i ting. Du er så klart velkommen til å handle selv, men jeg lover deg at det kan bli en lang kamp.

Les mer om cubas svar på bed & breakfast her.

Ved å bo i casa particulares blir man kjent med cubanerne, og man kommer mer under huden på det cubanske samfunnet. Overnatting på Cuba kan man bestille via airbnb, Cubajunky, booking.no og mange andre nettsider. Skal du bestille med airbnb eller booking.com må du gjøre det FØR du ankommer Cuba. Det er et amerikansk firma og man får derfor ikke bestilt overnatting via disse sidene hvis du oppholder deg på Cuba.

Det er som regel ikke noe problem å reise til Cuba uten å ha booket overnatting på forhånd. Det finnes mange casaer og som regel finner man alltid noe ledig. Men vær klar over at de beste ofte er fullbooket lang tid på forhånd.

Transport

Transport på Cuba er kanskje det som kan by på mest hodebry. Både for de lokale og turister. Vær beredt på kø-ståing, pruting og uforutsette hendelser.

Buss

På Cuba finnes to bussselskaper. Viazul og Omnibuss. Viazul er busselskapet som transporterer turister. Omnibuss transporterer cubanere. Det er forbudt for turister å kjøre med Omnibuss.

Viazul-bussene opererer mellom de største byene. Disse har air-condition og komfortable seter. Det negative med Viazul er at strekningene tar lang tid, og bussene er ofte fulle. Vær ute i god tid med reservasjoner. Du kan nå bestille på nett. Nettside til Viazul finner du her.

Beregn god tid. En reise på fem timer kan fort bli til 7 og 8 timer. Busser på Cuba er en forholdsvis billig måte å reise på. For eksempel koster en strekning på 5 timer, som Havanna – Trinidad, 25. Men husk at ofte må ha taxi til og fra busstasjonen i tillegg.

Taxi

På Cuba er det statlig og privat taxi. De gule taxiene er statlig taxi og er ofte dyrest. De har som regel bra komfort med aircondition, setebelter og gode seter.

Privat taxi opereres av privatpersoner som har lisens til å drive taxiservice. Det finnes også mange privatpersoner som IKKE har lisens, og som opererer som taxi. Det er ikke farlig å kjøre med en slik taxi. Den som vil få problemer er cubaneren. Privat taxi har ulik standard. Noen har air-condition andre ikke. Noen har setebelter, andre ikke. Det kan være biler fra femti, åtti eller nittitallet. Dette er et rimeligere alternativ enn de statlige taxiene.

Delt taxi eller taxi collectivo er den rimeligste formen for transport. Med unntak av buss. Det er rett og slett en delt taxi, hvor passasjerene deler kostnadene. Disse opererer mellom de store byene på Cuba. De kjører deg direkte dit du skal, i motsetning til bussene som kun kjører til busstasjonen. Derfor velger mange å bruke disse. Det er min favoritt.

Å kjøre bil på Cuba

Å leie bil på Cuba er en fin måte å se landet på. Det er dog forbundet med noen utfordringer.

Les mer om å kjøre på Cuba her

Bic-ci

Bi-ci er en type sykkeltaxi. Disse frakter deg kortere avstander innad i byene. Det er viktig å avtale pris før man setter seg i en av disse.

Almendron

Dette er gamle amerikanske biler som kjører faste ruter rundt i Havanna. Man sier ifra til sjåføren når man vil av. Dette er et rimelig alternativ til vanlig taxi.

Hestetaxi

Hest er et vanlig transportmiddel på Cuba. Særlig i de mindre byene. Ofte må man vente på å fylle opp vognen med mennesker før man setter av gårde.

Hva pakker man

Hva pakker man til Cuba? Her kommer mine beste tips for hva man bør huske til Cubaferien. Både i kofferten og i hjertet.

 • I kofferten

Lette klær. Cuba har et varmt og tropisk klima med høy luftfuktighet. Særlig i juli og august. Derfor er det lurt å ta med lette og ledige klær. Ikke regn med at du kan handle dette der. Cuba er ikke landet for shopping. Ta også med en liten jakke, da kveldene kan bli kjølige.

Toalettartikler – anbefaler å ta med alt det du trenger av toalettartikler. Det er ofte et begrenset utvalg av dette.

Myggspray – det kan være en del mygg enkelte steder. Det er lurt å ta med myggspray.

Solkrem og solbriller – Solkrem og solbriller kan være vanskelig å få tak i på Cuba. Det man finner er ofte dyrt og av dårlig kvalitet.

Tamponger og bind– veldig vanskelig å finne på Cuba.

Lommelykt – det er til tider strømbrudd på Cuba. Det kan derfor være lurt å ha med lommelykt.

Dopapir – ofte er det ikke papir på offentlige toaletter. Derfor anbefaler jeg alltid å ha papir tilgjengelig.

Antibac – det er ofte ikke såpe eller vann på toalettene. Antibac er lurt å ha i veska.

Gode sko eller sandaler – det blir ofte mye gåing. Særlig i storbyene. Og dansing! Salsa fortjener gode sko.

Medisiner – Det kan være dårlig utvalg av medisiner på Cuba. Er det bestemte medisiner du trenger må du ta dette med til Cuba.

 • I hjertet

Åpenhet – Cuba er et fattig land. På godt og vondt. Forbered deg på å møte skadde dyr, barn som tigger, møkkete doer og folk som forsøker å tjene penger på deg. Men forbered deg også på å møte et folk som åpner hjemmene sine for deg, dansende åttiåringer, barn som leker i gata og kreative sjeler som alltid finner en løsning.

Spontanitet – På Cuba går ting sjelden som planlagt. Go with the flow!

Ydmykhet – Cubanere er vant til at turistene forholder seg til priser som er uoppnåelige for cubanerne selv. Derfor tror mange at turistene har mye penger. Vis ydmykhet.

Pruteferdigheter – Det kan være lønnsomt å prute på Cuba. Alt fra taxi til sigarer kan man som regel få billigere. Men ikke forvent å få halve prisen i avslag.

Tålmodighet – Kanskje det viktigste punktet på listen. Tålmodighet er en dyd på Cuba. Man må ofte stå i kø. Enten det er til en minibank, for å komme inn på konsert eller for å bestille en kaffe. Tell til 10. Hundre ganger om du må.

Obs! Det er lurt å forsikre seg om at det er den riktige køen man står i. Og står du i kø for å kjøpe internett kort, så forsikre deg om at de faktisk har kort.

Mot – Vær modig! Test danseskoa! Slå ut håret! Gjør som cubanerne. Du vil ikke angre.

Diverse

 • Springvann

Man skal ikke drikke springvann på Cuba uten å ha kokt eller filtrert det, men tannpuss går helt fint. Anbefaler på det sterkeste å ha med vannflaske med filter. Slik har du alltid tilgang på vann. Finnes i reisebutikker.

 • Shopping og pruting

Cuba er ikke landet for shopping. Det er få butikker, og det meste man får kjøpt er suvenirer og krimskrams på markeder. Det er lov å prute. Men man får ikke dratt ned prisene like mye som i feks Egypt. Tell alltid over vekslepenger du får igjen i butikkene. Vær bevisst den totale summen som du skal betale. Man kan bli lurt. Skal jeg handle mange varer regner jeg alltid sammen med kalkulator før jeg går til kassen for å betale.

 • Internett

Man kan kjøpe internettkort på hoteller, på gata eller ved ETECSA kontorer. På disse kortene skraper man frem en kode og logger seg på internett. Wi-Fi finner man i parker, hoteller, enkelte gjestehus og restauranter. Alternativt kan man kjøpe et cubansk sim kort og fylle på med 4G.

 • Strøm

Du trenger ofte adapter på Cuba. Det finnes to typer stikkontakter. De vi har i Norge og de de har i USA. To flate hull. På Cuba finnes både 110W og 220W. Det meste av norsk utstyr tåler fint begge typer. Det tar bare litt lenger tid å lade opp utstyr med 110W. Vær obs på at det kan være mange apagones på Cuba. Det er rett og slett strømstanser som myndigheten gjør for å spare strøm.

 • Skikk og bruk

På Cuba er respekt viktig. Dette innebærer også skikk og bruk.

Les mer om skikk og bruk her

Er du fortsatt ikke mettet? Ønsker du mer informasjon om Cuba, og da særlig cubanere? Cubakonga er en herlig ærlig reiseskildring/guidebok fra Cuba. Den er skrevet av en hollender som har bodd mange år på Cuba. Han forklarer dette annerledes-landet som ingen andre kan. Jeg kjente meg igjen i så mye av hans beskrivelser. Anbefales på det varmeste!

Du kan laste den ned som e-bok her. (Affilate)

Sitter du fortsatt med spørsmål om Cuba? Eller vil du dele dine gode råd? Bruk kommentarfeltet 😀

(4) kommentarer

 1. Kari

  Takk for fin guide med info og gode tips!

 2. Kari

  Er det enkle ting man kan ta med som små gaver til de fastboende som de trenger og som er vanskelig å få tak i der? Hørte feks at de har mangel på kulepenner.

 3. Cubakone travels

  De blir glad for alle små gaver. Men særlig medisiner i disse dager. Paracet, ibux, allergi medisiner, vitaminer etc. Godteri blir særlig barn glade for. Siden det er helt borte. Høvler og deo er noe som er vanskelig å få tak i nå siden det er veldig dyrt. Videre kan man kjøpe posemat som supper etc. Sko er stort behov for. Særlig til barn. Sjekk
  https://cubakone.no/hjelpe-det-cubanske-folk for mer utfyllende tips ang dette.

 4. Cubakone travels

  Tusen takk for tilbakemelding 😀 Gjør meg veldig glad! Når skal du nedover?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

English English Norwegian Norwegian