Gode tips og råd om Cuba. Min Cuba guide

Min guide til Cuba! Etter flere år som reisende og bosatt på Cuba har jeg blitt godt kjent med denne fantastiske eventyrøya. Ferie på Cuba byr på mange gleder. Men det kan også by på mange utfordringer. Derfor er det lurt å oppdatere seg før avreise. Endringer skjer stadig, men jeg prøver å oppdatere denne siden jevnlig slik at den vil være til god hjelp.

Og hvis du lurer på noe så ikke nøl med å stille spørsmål i kommentarfeltet, eller skriv til meg her.

Forberedelser

Covid 19

Per dags dato er det ingen krav til vaksinepass eller negativ PCR test. Det var lenge påbudt med munnbind i det offentlige rom, men det er avsluttet.

Når er den beste tiden å reise til Cuba?

Den beste tiden å reise til Cuba er mellom november og mars. På denne tiden er det behagelig temperatur og lite regn. Kveldene kan bli kjølige så det lurt å ha med en liten jakke. Denne tiden er også høysesong. Det betyr mer turister og høyere priser. Fra april begynner den cubanske sommeren. Da kan det bli veldig varmt, høy luftfuktighet og ofte korte regnskyll på ettermiddagene.

Hvordan komme seg til Cuba?

Det går mange flyvninger mellom Europa og Cuba daglig. Blant annet flyr Air France, Air turkish, Edelweiss og Condor. Dessverre går det ikke direkte-ruter mellom Norge og Cuba. Jeg bruker som regel skyscanner for å finne flyvninger. Momondo fungerer per dags dato ikke for å finne flyreiser til Cuba.

Reise via USA

Det går flyvninger mellom USA og Cuba. Det er i utgangspunktet mulig å fly via USA, men Cuba står på USA sin liste over terror-land. Det betyr at man ikke kan bruke vanlig ETSA ved innreise i USA etter å ha vært på Cuba. Det skal sies at erfaringene er forskjellige. Mange har besøkt USA uten problemer, selv etter å ha besøkt Cuba. Men jeg kjenner også til de som ikke har kommet med flyet fra Cuba til USA. Derfor er det viktig å være klar over dette hvis man tenker å fly hjem via USA.

I tillegg gjelder følgende:

  • Hvis man reiser via USA må man kjøpe visum til Cuba på flyplassen i USA. Visum til Cuba kjøpt i Norge fungerer IKKE om man reiser via USA.
  • I USA må man sjekke inn bagasjen på nytt.
  • Man må begrunne hvorfor man skal til Cuba. Det vanligste er å krysse av for «supporting the cuban people».

Visum til Cuba

Før avreise til Cuba må du ha turistvisum. Dette er kun en formalitet. Du kan søke visum via den cubanske ambassaden, men mange har problemer med å få kontakt med de. Jeg anbefaler nettsiden visumexpress. Brukervennlig og veldig god service.

Med vanlig turistvisum kan man bo på hotell og casa particulares. Dette er Cubas form for bed & breakfast. Man leier rett og slett et rom hjemme hos cubanere. Den beste måten å oppleve Cuba spør du meg!

Hvis du ønsker å bo hos kjæresten din eller en venn som ikke har casa particular (man må ha lisens for å leie ut), må du søke om familievisum. Les mer om familievisum her.

Turistvisum varer i 30 dager. Ønsker du å være lenger på Cuba må du til et immigrasjonskontor og be om prorroga som betyr forlengelse av visumet. Da må du ha med frimerker til en verdi av 25 dollar. Dette får du kjøpt på postkontoret. Hvis de har… Og hvis ikke de har.. Hvor leter du da? Jo, på det svarte markedet. Typisk Cuba. Mer om det senere 😉

råd om Cuba

Er det trygt å reise til Cuba?

Cuba er et trygt land å reise til. Turister er ansett som hellige for landet. Derfor er det veldig lite kriminalitet mot turister. Men Cuba er et fattig land med mangel på mye. Det bør man være klar over da man pakker kofferten. Det er kanskje ikke det lureste å sprade gatene med Prada og Chanel…

Man bør heller ikke la ting ligge utenfor rommet eller huset. Da kan det bli stjålet. Lysstoffrør og dørmatter har blitt stjålet utenfor huset vårt.

er Cuba trygt?

Cuba har lite tilgang på medisiner og nyere lege-utstyr. Jeg oppfordrer på det sterkeste til å ta med smertestillende og andre medisiner du kan trenge. Får du ikke bruk for det kan du gi det videre til en heldig cubaner eller ti.

Kvinner som reiser alene til Cuba bør forberede seg på puselyder, slengkyss og kommentarer. Men det er det. Cubanske menn vil sjelden gå lenger. Med mindre du vil det selv 😉

Internett

Er du klar for en skikkelig internett-detox er Cuba det perfekte ferielandet for deg! På Cuba er det begrenset tilgang til wi-fi. Man kan kjøpe internettkort på hoteller, på gata eller ved ETECSA kontorer. På disse kortene skraper man frem en kode som man bruker for å logge seg på internett. Wi-fi finner man i parker, hoteller, enkelte gjestehus og restauranter. Ønsker man kontinuerlig tilgang til internett kan man kjøpe et cubansk sim-kort og fylle på med 3G og 4G. Dette gjøres ved å kjøpe pakker med giga og/eller ringeminutter og meldinger. Spør på etesca-kontoret hvor du kjøper sim-kortet for hjelp. Du kan fylle på kortet ved ulike nettsider også. Jeg bruker fonoma.

Siden det er begrenset med internett på Cuba er det lurt å laste ned en app med offline kart før avreise. Jeg anbefaler maps.me. Da har du oversikt over restauranter, gjestehus og severdigheter. Det står også anbefalinger på kartet og du kan søke opp ulike ruter ved hjelp av kartet.

Vær klar over at en del nettsider er sperret på Cuba. For eksempel snapchat og air-bnb. Ønsker du å bestille rom via air-bnb må dette gjøres før avreise. Alternativt kan man laste ned en VPN som gjør at man skjuler IP adressen og således kommer man inn på de sidene man ønsker.

Euro is king

Hvordan er det best å ta ut penger på Cuba? Og hvor mye bør man beregne per dag på Cuba? Dette er de spørsmålene vi får mest av. Gode spørsmål med kompliserte svar…

I disse dager bør du ta ut euro FØR du ankommer Cuba. Den offisielle kursen på euro er mye lavere enn den du får på det uoffisielle markedet. Eventuelt det svarte markedet… Euroen veksler du med noen du stoler på . Vi pleier å anbefale huset hvor du bor. Ikke veksle på gata. Det vil alltid være mange som tilbyr sine tjenester på gata. Alt fra hesteridning og taxitilbud, til veksling og overnattingsmuligheter. Generelt anbefaler jeg ikke å benytte seg av disse tilbudene. Alt for ofte blir man lurt og man sitter igjen med skjegget i postkassa.

Per dags dato tilsvarer 1 euro ca114 peso på det formelle markedet. Det vil si at hvis du tar ut penger i minibank får du denne kursen. På det uformelle markedet får du ca170 peso for 1 euro. I tillegg bør du beholde noen euro, da mange casaer, taxier og guider foretrekker betaling i euro.

Prisnivå

Cuba er ikke et billig land som mange tror. Men mye avhenger av hva du får for dine euro. Veksler man euro til den verdien som er gjeldene på gata eller det uformelle markedet blir prisene automatisk rimeligere. Veksler man derimot i banken eller tar ut penger fra minibank vil prisnivået være høyt. For eksempel hvis en natt i et gjestehus koster 1500 pesos tilsvarer det ca15 euro hvis du har tatt ut dine peso i banken. Hvis du har vekslet på det uformelle markedet og du får 170 peso for 1 euro vil rommet koste deg nesten halvparten. En stor forskjell.

Les mer om prisnivået på Cuba her.

Som «vanlig» turist bør man regne 100 euro som dagsbudsjett. Dette inkluderer overnatting, mat, transport og noen utflukter. Det er mulig å leve billigere, men da må man jobbe for det. Leve som cubanerne gjør.

Tips

Hvor mye skal man tipse? Generelt tenker jeg man bør tipse ifht servicen man får. Men vær klar over at cubanere ofte er veldig prisgitt tipsen de får. Mange har lite i fastlønn.

Shopping

Men kunne lett skrevet en hel bok om shopping på Cuba. Shopping på Cuba er ikke som shopping i noe annet land. I hvertfall av de land jeg har besøkt. Og det begynner å bli noen som gammel globetrotter 😉

På Cuba finnes følgende «butikker». MLC, caldonga, bodega, ferias og private hjem. Egentlig er bare MLC butikkene slik nordmenn kjenner begrepet butikk. Der går man inn i butikken og velger sine varer. Bodegaene er der cubanere kjøper ris, sukker og andre ting til hus og hjem. Det er også her de bruker sine rasjoneringskort. Candongaene er små boder ute som selger alt fra stearinlys og kaffemaskiner, til ledninger og lightere. Ferias er markeder som selger håndlagde varer. Ofte souvenirer som turistene handler. Her er betaling som regel i euro. Det er lov å prute. Men man får ikke dratt ned prisene like mye som i for eksempel Egypt.

Når man går forbi hus på Cuba ser man ofte ting som står i vindu eller døråpning. Det kan være alt fra sko til honning og mango. Det betyr at disse tingene selges. Da stopper man og spør etter pris. Det svarte markedet er det største på Cuba. Den siste tiden har det også dukket opp mange grupper på Whatsapp hvor man selger ting.

MLC står for Moneda libre convertible. Dette er en valuta som erstattet den gamle CUC i 2020. Det spesielle med denne valutaen er at den ikke finnes som fysiske penger. Det er en valuta som MLC-butikkene merker sine varer i. Cubanere kan søke om å få MLC kort som de kan bruke i disse butikkene. Kortene må fylles på med euro. Enten fra utlandet eller via bank på Cuba. Men man kan ikke veksle fra peso til euro på Cuba. Derav den høye verdien på euro på det uformelle markedet. Jepp. Ikke logisk. Men Cuba er Cuba…

MLC-butikkene har ofte større utvalg og mer varer. Butikker som selger sigarer, rom, brus, chips etc, varer som turistene ofte kjøper, er alle MLC-butikker og som turist må man betale med visakort. Verdien på MLC er litt lavere enn euro p.d.d.

Når man skal handle andre steder bruker man peso. Mange av de som jobber innen turismen foretrekker betaling i euro. derfor kan det være lurt å ikke veksle alt til peso

Les mer om hvordan å leve billig på Cuba her.

Mat

Det er ofte mangel på det og det andre på Cuba. En uke kan det være tomt for egg. Neste uke kan det være tomt for brød. Ingen vet hvorfor, men det verserer alltid mange rykter. Kanskje ble alle hønene tatt av orkanen, eller alt melet ble muggent…

Ellers synes jeg mat og drikke på Cuba har et ufortjent dårlig rykte. Det finnes mye god mat på Cuba, men man må vite hvor man skal gå. Cuba er et av de landene hvor det er lurt å bruke Tripadvisor, Lonely planet og andre guidebøker når det gjelder mat.

Paladar er et vanlig uttrykk på Cuba. Det er rett og slett et privat hjem som har åpnet restaurant hjemme hos seg. I dag er det mange kjente eksempler på dette. For eksempel Restaurante San Christobal i Havanna.

Cuba har ikke bare dårlig mat

Angående isbiter og juice, antar jeg at de store restaurantene bruker filtrert vann. Dette kan jeg ikke garantere så klart, men jeg har i hvert fall aldri blitt syk av å drikke hjemmelagd juice og isbiter. Kjøper du derimot juice i pesos-cafeene på gata ville jeg vært skeptisk hvis du har en sensibel mage.

Les gjerne våre restaurantanbefalinger i vår by-guide.

Overnatting

På Cuba kan man bo på hotell eller casa particulares som er Cubas svar på bed & breakfast. Dette betyr at du leier et rom eller leilighet hos en cubansk familie.

Vår erfaring er at disse casaene ofte har bedre standard enn hotellene. Tatt i betraktning de stive prisene på hotellene får man ofte mye mer for pengene ved å bo i casa. Eierne serverer som regel frokost og middag om man ønsker det. En perfekt anledning til å prøve hjemmelagd cubansk mat.

Les mer om cubas svar på bed & breakfast her.

Ved å bo i casa particulares blir man kjent med cubanerne, og man kommer mer under huden på det cubanske samfunnet. Overnatting på Cuba kan man bestille direkte med hvert enkelt overnattingsted, expedia.com og cubajunky. Booking.com har p.d.d restriksjoner som gjør at man ikke får bestilt overnatting der. Man kan bestille via airbnb hvis man bestiller før man kommer til Cuba. Er man på øya må man ha VPN for å bestille. Jeg bruker ofte Tripadvisor for å finne bra steder og kontakter stedene direkte.

Overnatting på Cuba

Det er som regel ikke noe problem å reise til Cuba uten å ha booket overnatting på forhånd. Det finnes mange casaer og som regel finner man alltid noe ledig. Men vær klar over at de beste ofte er fullbooket lang tid på forhånd.

Transport

Transport på Cuba er kanskje det som kan by på mest hodebry. Både for de lokale og turister. Vær beredt på kø-ståing, pruting og uforutsette hendelser.

Buss

På Cuba finnes to bussselskaper. Viazul og Omnibuss. Viazul er busselskapet som transporterer turister. Omnibuss transporterer cubanere. Det er forbudt for turister å kjøre med Omnibuss. Viazul-bussene opererer mellom de største byene. Disse har air-condition og komfortable seter. Det negative med Viazul er at strekningene tar lang tid og bussene er ofte fulle. Vær ute i god tid med reservasjoner. Du kan reservere her. Men husk at en reise på fem timer kan fort bli til 7 og 8 timer. Bussen stopper mange steder. Busser på Cuba er en forholdsvis billig måte å reise på. Varadero – Havanna koster 15 euro. Men ofte ligger busstasjonen litt på utsiden av sentrum og man kan trenge taxi. Dette er en av grunnene til at jeg heller anbefaler taxi collectivo. Delt taxi.

Taxi collectivo er den rimeligste formen for transport. Med unntak av buss. Det er rett og slett en delt taxi, hvor passasjerene deler kostnadene. Disse opererer mellom de store byene på Cuba. De kjører deg direkte til ditt overnattingssted (obs! Noen har begynt å kjøre kun til sentrum av byen. Pass på dette før du bestiller).

Transport på Cuba

Privat taxi . Den mest komfortable måten å reise på. Men også den dyreste. Privatpersoner kan operere som taxi med lisens. Det finnes også mange privatpersoner som IKKE har lisens, og som opererer som taxi. Det er ikke farlig å kjøre med en slik taxi. Den som vil få problemer er cubaneren. Privat taxi har ulik standard. Noen har air-condition andre ikke. Noen har setebelter, andre ikke. Det kan være biler fra femti, åtti eller nittitallet.

Å kjøre bil på Cuba

Å leie bil på Cuba er en fin måte å se landet på. Det er dog forbundet med noen utfordringer.

Les mer om å kjøre på Cuba her

Bi-ci

Bi-ci er en type sykkeltaxi. Disse frakter deg kortere avstander innad i byene. Det er viktig å avtale pris før man setter seg i en av disse.

Almendron

Dette er gamle amerikanske biler som kjører faste ruter i Havanna. Man sier ifra til sjåføren når man vil av. Dette er et rimelig alternativ til vanlig taxi.

Hestetaxi

Hest er et vanlig transportmiddel på Cuba. Særlig i de mindre byene. Ofte venter man på å fylle opp vognen med nok passasjerer. Hvis ikke må man betale for hele vognen selv.

Diverse

Springvann

Man skal ikke drikke springvann på Cuba uten å ha kokt eller filtrert det, men tannpuss går helt fint. Anbefaler på det sterkeste å ha med vannflaske med filter. Slik har du alltid tilgang på vann. Finnes i reisebutikker og på diverse nettsteder,

Strøm

Det finnes to typer stikkontakter på Cuba. De vi har i Norge og de de har i USA. To flate hull. På Cuba finnes både 110W og 220W. Det meste av norsk utstyr tåler fint begge typer. Det tar bare litt lenger tid å lade opp utstyr med 110W. Vær obs på at det kan være mange apagones på Cuba. Det er strømstanser som myndigheten gjør for å spare strøm.

Skikk og bruk

På Cuba er respekt viktig. Dette innebærer også skikk og bruk.

Les mer om skikk og bruk her

Pakkeliste

Hva pakker man til Cuba? Her kommer mine beste tips for hva man bør huske til Cubaferien. Både i kofferten og i hjertet. Meld deg gjerne på vårt nyhetsbrev så får du pakkelisten som PDF. Enkel å lagre på telefonen.

Pakkeliste til Cuba

I kofferten

Lette klær. Cuba har et varmt og tropisk klima med høy luftfuktighet. Særlig i juli og august. Derfor er det lurt å ta med lette og ledige klær. Ikke regn med at du kan handle dette der. Cuba er ikke landet for shopping. Ta også med en liten jakke, da kveldene kan bli kjølige.

Toalettartikler – anbefaler å ta med alt det du trenger av toalettartikler. Det er ofte et begrenset utvalg av dette.

Myggspray – det kan være en del mygg enkelte steder. Det er lurt å ta med myggspray.

Solkrem og solbriller – Solkrem og solbriller kan være vanskelig å få tak i på Cuba. Det man finner er ofte dyrt og av dårlig kvalitet.

Tamponger og bind– Ikke glem dette! Det kan være veldig vanskelig å finne på Cuba.

Lommelykt – det er til tider strømbrudd på Cuba. Det er derfor lurt å ha med lommelykt. Mobiler har som regel dette som funksjon.

Dopapir – ofte mangler det toalettpapir på toalettene. Derfor anbefaler jeg alltid å ha papir tilgjengelig.

Antibac – det er ofte ikke såpe eller vann på toalettene. Antibac er lurt å ha i veska.

Gode sko eller sandaler – det blir ofte mye gåing. Særlig i storbyene. Og dansing! Salsa fortjener gode sko.

Medisiner – Det kan være dårlig utvalg av medisiner på Cuba. Er det bestemte medisiner du trenger må du ta dette med til Cuba.

I hjertet

Åpenhet – Cuba er et fattig land. På godt og vondt. Forbered deg på å møte skadde dyr, barn som tigger, møkkete doer og folk som forsøker å tjene penger på deg. Men forbered deg også på å møte et folk som åpner hjemmene sine for deg, dansende åttiåringer, barn som leker i gata og kreative sjeler som alltid finner en løsning.

Fattig land

Spontanitet – På Cuba går ting sjelden som planlagt. Go with the flow!

Ydmykhet – Cubanere er vant til at turistene forholder seg til priser som er uoppnåelige for cubanerne selv. Derfor tror mange at turistene har mye penger.

Pruteferdigheter – Det kan være lønnsomt å prute på Cuba. Alt fra taxi til sigarer kan man som regel få billigere. Men ikke forvent å få halve prisen i avslag.

Tålmodighet – Kanskje det viktigste punktet på listen. Tålmodighet er en dyd på Cuba. Man må ofte stå i kø. Enten det er til en minibank, for å komme inn på konsert eller for å bestille en kaffe. Tell til 10. Hundre ganger om du må.

Shopping

Obs! Det er lurt å forsikre seg om at det er den riktige køen man står i. Og står du i kø for å kjøpe internett kort, så forsikre deg om at de faktisk har kort.

Mot – Vær modig! Test danseskoa! Slå ut håret! Gjør som cubanerne. Du vil ikke angre.

Er du fortsatt ikke mettet? Ønsker du mer informasjon om Cuba, og da særlig samfunnet som helhet? Cubakonga er en herlig ærlig reiseskildring/guidebok fra Cuba. Den er skrevet av en hollender som har bodd mange år på Cuba. Han forklarer dette annerledes-landet som ingen andre kan. Jeg kjente meg igjen i så mye av hans beskrivelser. Anbefales på det varmeste!

Du kan laste den ned som e-bok her. (Affilate)

Sitter du fortsatt med spørsmål om Cuba? Eller vil du dele dine gode råd? Del gjerne i kommentarfeltet.

(13) kommentarer

  1. Kari

    Takk for fin guide med info og gode tips!

  2. Kari

    Er det enkle ting man kan ta med som små gaver til de fastboende som de trenger og som er vanskelig å få tak i der? Hørte feks at de har mangel på kulepenner.

  3. Cubakone travels

    De blir glad for alle små gaver. Men særlig medisiner i disse dager. Paracet, ibux, allergi medisiner, vitaminer etc. Godteri blir særlig barn glade for. Siden det er helt borte. Høvler og deo er noe som er vanskelig å få tak i nå siden det er veldig dyrt. Videre kan man kjøpe posemat som supper etc. Sko er stort behov for. Særlig til barn. Sjekk
    https://cubakone.no/hjelpe-det-cubanske-folk for mer utfyllende tips ang dette.

  4. Cubakone travels

    Tusen takk for tilbakemelding 😀 Gjør meg veldig glad! Når skal du nedover?

  5. Anonym

    Hei og takk for masse god info om hva vi som turister kan forvente på Cuba. Når det gjelder penger så forstår jeg det slik at du sier at vi bør belage oss på å ta med Euro nok til å dekke det vi har tenkt å bruke mens vi er på Cuba. Euroene bør veksles på det «uformelle markedet», f eks der hvor man bor. Er det slik å forstå at vi kan forvente at de vi bor hos vil gjøre det, eller er det noe som er litt «touchy»? På forhånd takk for svar 🙂

  6. Lars-Even Gangnes

    Hei. Veldig fint og informativt, tusen takk for en fin side. Vi er en familie på 6 stykker som reiser Havana/Varadero den 28. juni. Du skriver om veksling på huset eller noen man stoler på. Vi skal bo på hotell. Hvor henvende man seg for å få vekslet på det uformelle markedet da?

  7. Cubakone travels

    Hei Lars Even! Det er det store spørsmålet! 🙂 Det må rett og slett bli med noen dere møter som dere føler dere kan stole på. Dere vil møte mange som tilbyr å veksle. Da er det viktig å være klar over verdien på euroen p.d.d. Feks nå er euroen på ca 110. Avhengig av hvor i landet man er. Hvis dere ønsker utflukter i Havanna organisert av oss kan dere veksle med våre guider som gir en korrekt verdi. Kos dere masse på Cuba!

  8. Cubakone travels

    Hei anonym! Beklager sent svar! Dette er noe som alle snakker om så det tenker jeg er helt ok å spørre om. Hvis det er et seriøst drevet hus bør de gi dere riktig verdi på euroen. Alternativt kan vi hjelpe å arrangere utflukt/aktiviteter i Havanna og dere kan veksle med våre guider. Kos dere og nyt Cuba!

  9. Sofie

    Hei!
    Hvordan er det å bo en periode (f.eks 1 mnd) på Cuba og kombinere ferie med å jobbe noe «remote». Er det greit å finne arbeidsplasser eller rom med pult? Hvordan er det med internett-tilgang?

  10. Cubakone travels

    Hei! Det er wi-fi i parker, hoteller og noen gjestehus. Så det kan la seg gjøre. Men tilkoblingen kan variere. Man kan også kjøpe et cubansk simkort og koble seg opp til 4G nettverket. Dette pleier å fungere bra. Men generelt er internett noe ustabilt på Cuba. Når det er sagt pleier jeg å arbeide med både nettsiden, sosiale medier etc når jeg er der, og det fungerer fint. Man må bare ikke forvente samme hastighet som i andre land.

  11. Mariell

    Hei!
    Er det en slik drikkeflaske du mener?
    https://www.sidespor.no/utstyr/drikkeflaske-med-rensefilter
    Mvh Mariell

  12. Cubakone travels

    Det stemmer 😉 Den typen ja. Det er mange på markedet. Veldig kjekt å ha hvis man ikke finner vann der og da.

  13. TO

    Hei Vi reiser snart til Cuba. har du noen anbefalinger til turer? vi har veldig lyst og reise til tobakk plantasje..
    Har du kontakt med noen vi bør reise med?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *