Kan man bruke VISA-kort på Cuba? Hvilken valuta har de på Cuba? Hvor mye penger bør vi ha med til Cuba? Det er mange spørsmål som dukker opp når man skal på ferie til Cuba. Det verserer mange rykter, og mye gammel info ligger ute på nett. I tillegg har Cuba endret seg mye de siste årene, og som alt annet på Cuba finnes det få spørsmål uten kompliserte svar.
Når man skal snakke om penger på Cuba, kommer man ikke utenom å si noe om det økonomiske kaoset som råder. Det generelle prisnivået på Cuba er per dags dato (09.03.24) høyt, men som turist har man en stor fordel: Utenlandsk valuta. Euro og dollar har en veldig høy verdi på det uformelle markedet. Men først: Det finnes i dag hele tre økonomiske systemer på Cuba. Komplisert, ja! Så følg med!
Les om da reisebloggeren Reiseperler besøkte oss på Cuba.
Pesos
Først og fremst: Den offisielle valutaen på Cuba er peso. Cubanere får lønn i pesos, og regninger betales i pesos. Cubanere flest handler i butikker som tar betaling i pesos. Disse selger basismatvarer som ris, bønner og mel. Prisnivået på Cuba er høyt for en cubaner.
MLC
I 2020 innførte myndighetene en ny valuta på Cuba. MLC. Det spesielle med MLC er at det er en digital valuta som kun kan brukes i MLC-butikker. Det finnes ikke kontanter i denne valutaen. Cubanere kan bruke MLC-kort, men de kan kun fylles på fra utlandet. Det vil si at venner og familie i utlandet kan fylle på kortene. Utenlandske bankkort fungerer også i MLC-butikkene. Som turist kan du handle med VISA-kort her. Her kan du kjøpe pasta, såper, brus, vann, kjeks etc. Type luksusvarer.
Som du skjønner er dette et svært urettferdig system som få forstår seg på.
Utenlandsk valuta
Utenlandsk valuta er gull verdt på Cuba i dag. Per dags dato får du 370 pesos (oppdatert 21. juni 2024) for en euro på det uformelle markedet. Dette endrer seg hele tiden, og man kan sjekke nettsiden Eltoque for å holde seg oppdatert på dette. Den offisielle verdien er per dags dato ca. 130 pesos. Det betyr at hvis du som turist tar ut penger i minibanken, taper du mye penger. Derfor anbefaler vi at du som turist tar med deg det du måtte trenge til hele oppholdet, i euro eller dollar. Veksle med noen du stoler på. For eksempel en guide, eller eierne av huset der du bor.
For å tydeliggjøre dette vil vi gi følgende eksempel. En milkshake i gamlebyen i Havanna kostet 300 peso. Det tilsvarer ca. tre euro hvis man tar ut penger i minibank. Hvis man veksler sine euro på det uformelle markedet vil prisen være ca. én euro.
Vi anbefaler å veksle litt og litt siden mange ønsker betaling i euro. Du vil trenge å ha en del kontanter i lokal valuta til mat og småkjøp, og du kan derfor veksle for eksempel 100 euro den første dagen. Bosteder og restauranter vil ønske betaling i euro eller dollar, men ofte tilbyr de betaling i pesos til en litt lavere kurs.
Vi anbefaler ikke å veksle på gata. Det vil alltid være mange som tilbyr sine tjenester på gata. Alt fra hesteridning og taxitilbud, til veksling og overnattingsmuligheter. Generelt anbefaler vi ikke å benytte seg av disse tilbudene. Alt for ofte blir man lurt, og en sitter igjen med skjegget i postkassa.
Kort oppsummert: Hva er prisnivået på Cuba? Det er høyt hvis man ikke har tilgang på utenlandsk valuta. Hvis man har tilgang til euro eller dollar, er det forholdsvis rimelig.
Les mer om å leve billig på Cuba her.
Priser
Restauranter
Noen restauranter har priser i euro/dollar, andre i pesos. En middag med kjøtt, ris og salat kan koste fra fire euro og oppover. Men det er også mange små cafeer som selger billigere mat. Her spiser ofte de lokale, og her er prisene i cubanske pesos.
Overnatting
Overnatting på Cuba kan koste fra 10 til 200 euro og mer. Det varierer stort fra enkle casa-er til luksushoteller i verdensklasse. Casa particular er Cubas svar på bed & breakfast, og er den rimeligste formen for overnatting. Man bor da hjemme hos en cubansk familie.
Vi anbefaler å bo i casa particular, da man får mye mer for pengene og blir kjent med de lokale. Hoteller er dyre og har ofte dårlig standard. Hvis man likevel ønsker å bo på hotell, anbefaler vi å betale litt ekstra og bo på de litt dyrere hotellene, slik at man får bra standard.
Les mer om casa particular her.
Hvor mye penger bør man ha med til Cuba?
Det er vanskelig å gi råd angående hvor mye man bør budsjettere. Vi er alle forskjellige og har ulike ønsker og behov. Noen vil ha høy standard, andre er på lavbudsjett. Men med forbehold om at man veksler utenlandsk valuta på det uformelle markedet, bør 100 euro per dag være en god pekepinn.
Shopping
Cuba har forandret seg mye det siste året. Per dags dato er det mange varer i butikkene, og det er lettere å få tak i ting enn noen gang. Hvis man for eksempel mister telefonen sin, er det null problem å få tak i ny. Dette er mye takket være «mipymer», en type butikker, som har startet opp på hvert gatehjørne. Her får man tak i det meste. Les mer om dette her.
På Cuba skjer fortsatt størsteparten av kjøp og salg i «bolsa negra», som betyr det svarte markedet. Ofte kan man se ting og tang som er plassert i vinduer eller døråpninger. Det kan være alt fra sko og shampoo, til honning og mango. Det betyr at disse tingene er til salgs. Den siste tiden har det også dukket opp mange grupper på WhatsApp og Facebook hvor det selges ting.
I noen butikker kan man betale med kort. Disse kalles MLC-butikker. Her er valutaen i MLC som tilsvarer dollaren. Her kan man kjøpe brus, øl og andre basisvarer.
I byer med mye turisme finner man markeder som selger «artesania» – håndlagde ting. Alt fra baseballer til capser, vesker og sjakkbrett. Det er ofte de samme tingene som går igjen på disse markedene.
Les vår Cuba-guide i sin helhet her.
Vi organiserer rundreiser på øya og da vil det meste være forhåndsbetalt. Dette kan være en fordel for mange, da mange ikke ønsker å bære rundt på mye kontanter. Spør gjerne i kommentarfeltet om det er noe du lurer på, eller send oss en melding her.
Hvis du ønsker å kjøpe eiendom må du ha cubansk oppholdstillatelse.
Dollaren ligger 5 peso under euro stort sett. Men for nordmenn er det dyrere å kjøpe euro enn dollar. Så sånn sett går det vel ca opp i opp..
Takk for fin info! Hørte Dollar var tingen, men er Euro bedre?
Kan du noe om muligheten til å kjøpe eiendom, (lite hus, ikke et resort…) for utlendinger? Tusen takk
Hei! Hvilken valuta dere betaler i kommer an på hva restauranten, guiden eller taxisjåføren ønsker. Man kan ofte betale i både peso og euro. Det viktige er at dere har med nok euro og veksler med noen dere stoler på så dere får riktig verdi. 1 euro er per dags dato 305 peso
test
Vi skal på Bryllupsreise til Cuba og bo på hotell med all inclusive i oktober. Ble litt forvirret med det «pengestyret». Vi skal inn til Havanna og mulig andre steder, er kanskje like greit å betale i lokal valuta da siden vi blir å spise/drikke for det meste på hotellet?
Jeg forstår godt at det føles rart å skulle veksle på det svarte markedet. Og du gjør så klart som du vil. Men siden Cuba har blitt ganske dyrt er det mest økonomisk og ment som en ekstra service fra seriøse hus og guider. Cuba vil oppleves mye billigere siden valutaverdien er veldig stor fra bank til gatemarkedet. 125 mot 180. Når det er sagt var forskjellen mye større før og det har utjevnet seg noe. Det er også mulig å betale med euro. Da slipper du å veksle på det uformelle markedet. Håper ikke dette skremmer deg fra å reise til Cuba igjen. For Cuba er fantastisk fortsatt og det samme med cubanerne 😀 Og de trenger virkelig at turistene besøker de igjen.
Nb. Hvis du reiser på en organisert tur hvor mye er forhåndsbetalt vil du slippe å styre så mye med pengene. Det kan jeg absolutt anbefale.
Først, en god artikkel, men også litt vanskelig å forstå. Fir oss nordmenn, son nå må betale dyrt for Euroen, vil dette medvirke til en dyrere tur. Synes det er vanskelig å forhold meg til alle disse valutaene og i utgangspunktet er jeg ikke særlig glad for å operere i det svarte / uoffisiellet markedet når jeg er ute og reiser, har ikke lyst til å havne i fengsel på Cuba heller.
Må innrømme at jeg nå ble litt betenkt på om jeg velger Cuba en gang til, vi var jo så fornøyd og alt gikk jo så fint sist vi var der i 2015. Jeg skal lese meg mer opp og vurdere det veldig nøye, for jeg er sikker på at det er like gøy der som sist.
Veldig godt poeng. Det er absolutt min erfaring også. Takk for godt råd.
Prisnivået varierer også veldig fra by til by. Jeg har akkurat kommer hjem etter 6 måneder i Cuba. Vi oppholdt oss hovedsakelig i en by der det stort sett aldri er turister. Der koster en hovedrett fra 2 til 4 cuc, øl fra 1 til 1,50 cuc. Siste dag var vi i Havanna og betalte 12 cuc for en enkel hovedrett (taco) og 3 cuc for en øl. Man kan selvfølgelig finne billigere alternativer i Havanna også. Men min erfaring er at byer der det er lite turister er mye billigere.
Ja det er så gøy å gå på markeder med mye spennende frukt og grønt. Har dere funnet noe de ikke har i Norge og som dere liker å bruke?
God artikkel. Jeg er helt enig. Vi finner alltid et sted med kjøkken, slik at vi kan tilberede måltidene våre mesteparten av tiden. Det er spennende å finne nye ingredienser i markedene og prøve dem ut selv.