Gode tips og råd om Cuba. Min Cuba guide

Det generelle prisnivå på Cuba er ganske høyt. MEN dette er et tema som er veldig komplisert. Det finnes nemlig tre ulike valutaer å forholde seg til. Så følg med!

Først og fremst. Den offisielle valutaen på Cuba er peso. Cubanere får lønn i peso og regninger betales i peso. Men i 2020 innførte myndighetene MLC som en ny «valuta» på Cuba. Det spesielle er at MLC kan kun brukes i MLC butikker. For å handle her må man ha VISA kort fra andre land, eller et eget MLC kort. Disse kortene fylles opp med penger fra venner og familie i utlandet.  Som du skjønner er dette et svært urettferdig system som få forstår seg på. 

Dette i kombinasjon med at veldig mange cubanere har flyktet landet de siste to år og derfor trenger euro eller dollar, har ført til at euro og dollar på det svarte markedet har steget i været. Per dags dato får du 180 peso for en euro på det svarte markedet. Lenge lå den offisielle verdien på 25 peso. En enorm forskjell. Nå er den på 114. Dette betyr at for en turist vil det være veldig lønnsomt å ta med euro eller dollar cash og veksle på det svarte markedet. Tar man ut peso i minibanken vil man få den offisielle vekslingskursen og en mye lavere verdi. Det vil si at ting blir mye dyrere. Og Cuba er dyrt for tiden.

For eksempel drakk jeg en milkshake i gamlebyen i Havanna som kostet 300 peso. Hvis jeg betaler denne med med den gamle offisielle verdien vil prisen bli hele 12 euro. Hvis jeg betaler med penger tatt ut i minibanken pdd koster den 2,5 euro. Hvis jeg betaler den med penger vekslet på det uoffisielle markedet koster den 1,6

Les mer om de ulike valutaene her.

Butikker

På Cuba er det to typer butikker. Bodegaer og MLC butikker. Bodegane er butikkene som selger basis-matvarer til cubanere. Her er priser i peso. Her får du kjøpt blant annet ris, bønner og mel. I MLC butikkene er prisene i MLC. Her kan du bruke cubanske MLC kort og VISA kort. Her kan du kjøpe pasta, såper, brus, vann, kjeks etc. Mer luksusvarer, eller varer som turistene trenger. 

Restauranter

Restaurantene har priser i både euro og peso. Pass på å spørre hvilken valuta de bruker hvis du betaler i euro. En middag med kjøtt, ris og salat koster fra 6 euro og oppover. Men det er også mange små cafeer som selger billigere mat. Her spiser ofte cubanerene, og her er prisene i cubanske pesos. Forskjellen er at de ofte ikke har bord for å sitte, det er et stusselig lokale etter norsk målestokk og menyen er begrenset. En middag med kjøtt, ris og salat vil koste deg fra seksti pesos og oppover.

Overnatting

Pris på overnatting på Cuba varierer fra by til by. Men et rom koster fra 20 euro og oppover per natt.  Dette er prisen i casa particulares. Casa particulares er Cubas svar på bed & breakfast, og er den rimeligste formen for overnatting. Man bor da hjemme hos en cubansk familie. Jeg anbefaler å bo i casa particulares da man får mye mer for pengene og blir kjent med de lokale. Hotell er dyrt, og ofte dårlig standard. Hvis man likevel ønsker å bo på hotell anbefaler jeg å betale litt ekstra for å få et skikkelig fint hotell. Angående priser er det store forskjeller på lavsesong og høysesong.

Les mer om casa particular her.

Dagsbudsjett

Så til det spørsmålet vi har mest av i disse dager. Hvor mye bør man beregne som dagsbudsjett på Cuba. Det er vanskelig å gi råd om dette da alle har så ulike ønsker og behov. Noen vil ha høy standard, andre er på lavbudsjett. Men jeg tenker at man kan ha 100 euro som en tommelfingerregel. Det bør dekke billig overnatting, ok måltider og litt transport. Men så fort man beveger seg rundt i landet og drar på utflukter vil dette være for lite. Transport og aktiviteter er det som koster på Cuba. 

Er du enig? Synes du Cuba er et billig eller dyrt land? Kom gjerne med

Les mer om å leve billig på Cuba her.

(6) kommentarer

 1. Ove

  God artikkel. Jeg er helt enig. Vi finner alltid et sted med kjøkken, slik at vi kan tilberede måltidene våre mesteparten av tiden. Det er spennende å finne nye ingredienser i markedene og prøve dem ut selv.

 2. Cubakone travels

  Ja det er så gøy å gå på markeder med mye spennende frukt og grønt. Har dere funnet noe de ikke har i Norge og som dere liker å bruke?

 3. Ingunn

  Prisnivået varierer også veldig fra by til by. Jeg har akkurat kommer hjem etter 6 måneder i Cuba. Vi oppholdt oss hovedsakelig i en by der det stort sett aldri er turister. Der koster en hovedrett fra 2 til 4 cuc, øl fra 1 til 1,50 cuc. Siste dag var vi i Havanna og betalte 12 cuc for en enkel hovedrett (taco) og 3 cuc for en øl. Man kan selvfølgelig finne billigere alternativer i Havanna også. Men min erfaring er at byer der det er lite turister er mye billigere.

 4. Cubakone travels

  Veldig godt poeng. Det er absolutt min erfaring også. Takk for godt råd.

 5. Elin Dahl Svendsen

  Først, en god artikkel, men også litt vanskelig å forstå. Fir oss nordmenn, son nå må betale dyrt for Euroen, vil dette medvirke til en dyrere tur. Synes det er vanskelig å forhold meg til alle disse valutaene og i utgangspunktet er jeg ikke særlig glad for å operere i det svarte / uoffisiellet markedet når jeg er ute og reiser, har ikke lyst til å havne i fengsel på Cuba heller.
  Må innrømme at jeg nå ble litt betenkt på om jeg velger Cuba en gang til, vi var jo så fornøyd og alt gikk jo så fint sist vi var der i 2015. Jeg skal lese meg mer opp og vurdere det veldig nøye, for jeg er sikker på at det er like gøy der som sist.

 6. Cubakone travels

  Jeg forstår godt at det føles rart å skulle veksle på det svarte markedet. Og du gjør så klart som du vil. Men siden Cuba har blitt ganske dyrt er det mest økonomisk og ment som en ekstra service fra seriøse hus og guider. Cuba vil oppleves mye billigere siden valutaverdien er veldig stor fra bank til gatemarkedet. 125 mot 180. Når det er sagt var forskjellen mye større før og det har utjevnet seg noe. Det er også mulig å betale med euro. Da slipper du å veksle på det uformelle markedet. Håper ikke dette skremmer deg fra å reise til Cuba igjen. For Cuba er fantastisk fortsatt og det samme med cubanerne 😀 Og de trenger virkelig at turistene besøker de igjen.
  Nb. Hvis du reiser på en organisert tur hvor mye er forhåndsbetalt vil du slippe å styre så mye med pengene. Det kan jeg absolutt anbefale.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *