Slåsskamp om såpestykker

Dagens Cuba. I dagens Cuba slåss man om såpestykkene. Det finnes ikke såpe. Ikke matolje. Ikke vann. Ikke egg. Ikke vaskemiddel. Ikke ris. Butikkene er tomme.

Nå er det trange tider i Trinidad. Men for å si det først som sist. Vi klarer oss bra. Vi er heldige og har mulighet til å kjøpe ting i vanlig butikk. Men de fleste cubanere har ikke det.

Les om vårt gjestehus Casa de Norge

Evige køer på Cuba

For å forstå Cuba er det viktig å forstå shoppingen på Cuba. Butikkene spiller faktisk en stor rolle i det cubanske samfunnet. Derfor vil jeg forklare de ulike butikktypene på Cuba. Spør hvis du ikke forstår 😉

Butikkene på Cuba

På Cuba finnes det tre ulike butikker. Det er bodegaen hvor cubanere bruker sine libretas. Libretas er en form for kuponger som gir veldig billig mat. Men det er svært begrenset hva man får via kupongsystemet i dag. Ofte får man ikke det man har krav på engang. Man må alltid supplere med mat fra andre butikker.  En halv kilo ris koster ca 50 cent i peso cubano. Det er ca 20 øre i norske kroner. Det ligner litt på det systemet vi hadde i Norge etter krigen. Kupongsystem for å kjøpe det viktigste av mat.

Shopping på Cuba

Så er det tiendas de peso cubano. Butikker hvor de selger ting i peso cubano. Som er den valutaen de fleste cubanere forholder seg til. Her kan man må få kjøpt ris, sukker, bønner etc. Det er dyrere enn i bodegaene. Men fortsatt billigere enn i CUC butikkene. En halv kilo ris koster ca 3,5 kr.

CUC butikkene er butikkene hvor turistene som regel handler. Og de cubanere som har mulighet. Her får man kjøpt matolje, brus, rom, vaskemiddel etc. Prisene er i cuc. Cuc tilsvarer dollaren i verdi. Her er varene dyrere og det er få cubanere som handler her. En  kilo ris koster 2 cuc. Ca 20 kr.

Egg

Egg får cubanerne via kupongsystemet. Men kun 5 egg per måned. Trenger man mer må det kjøpes i peso butikkene eller på det svarte markedet. Egg finnes for tiden ikke i peso butikkene. Da må man til det svarte markedet og der koster ett egg ca 2 kr. Det var billig tenker du kanskje. Men hvis du tjener 200 kr måneden er det ganske dyrt.

Vann

I Trinidad har alle hus vanntanker som fylles med vann noen ganger i uka. I det siste har vannet kommet sjeldnere og sjeldnere. Vi har måttet kjøpe vann flere ganger i uka. Da kommer det en stor tankbil og fyller opp tankene. Dette koster 20 dollar. Naboene våre har ikke denne muligheten. Kan du tenke deg hva du ville gjort uten vann?

Vannmangel i Trinidad

Ris

Det er tomt for ris. Og cubanerene spiser MYE ris. Det er fast ingrediens til middag. Og helst lunsj. Ris er nå kun å få tak i CUC butikkene. Der koster en kilo ca 2 cuc eller 20 kr. En vanlig cubansk familie har ikke mulighet til å kjøpe dette.

Ris er mangel i dagens Cuba

Matolje

Det er helt tomt. Det finnes hverken i peso cubano butikker eller cuc butikker.

Vaskemiddel

Vaskemiddel er ikke å få tak i. Det er helt tomt. I alle butikker.

Det er tomt for vaskemiddel i butikkene

Såpe

Såpe selges både i cuc butikker og peso cubano butikker. I peso butikkene koster et såpestykke ca 2 kroner og i cuc butikkene koster et såpestykke ca 6 kr. Man kan kjøpe flytende såpe hvis man er ekstra velstående. Det koster fra 20 kr per flaske.

Så mens man i Norge i 2020 kjemper om å finne den mest miljøvennlige såpa – skal man velge såpestykker eller de gode gamle plastflaskene – slåss man om såpestykkene på Cuba.

Verden er urettferdig.


Det var dagens hjertesukk fra Cuba. Heldigvis kommer fortsatt brødmannen vandrende på sin sykkel hver morgen og gir oss ferskt brød. Det er hverdagsluksus her på Cuba. Vi slipper ihvertfall å gå til butikken og kjøpe brød 😉

Brød på Cuba

Dette er dagens Cuba. Hva hadde du gjort uten disse essensielle matvarene? 

Posted by

Cubakone travels

Vi er et norsk-cubansk par som driver gjestehuset Casa de Norge på Cuba. Herfra hjelper vi deg å organisere din drømmetur til Cuba.

Kanskje du også liker…

(4) kommentarer

 1. Jorunn

  Er det mulig å sende såpe til Cuba da? Eller blir det stoppet i tollen?

 2. Cubakone travels

  Det er nok mulig. Men ofte blir pakker åpnet og ting tatt ut.

 3. Barbro Endresen

  Hei, takk for veldig fin blog. Vi er en familie på fire som reiser til Cuba om en uke (juni 2023). Er det fortsatt mangel på disse tingene? Er det noe vi kan ta med som cubanerne vil sette pris på å få?

 4. Cubakone travels

  Takk for at du vil ta med ting til cubanere. Det er stor mangel særlig på medisiner. Det vil blir varmt tatt i mot. Særlig paracet, ibux og andre smertestillende. Men også det meste av forbruksvarer.

  Ang såpe er det mulig å få tak i for turister som kan handle i MLC butikker. Disse butikkene har som regel. Jeg ville derfor ikke prioritert å ha med masse såpe. Cubanere bruker såpestykker og mange som ikke har tilgang i disse butikkene vil sette veldig pris på å få såpe også. Men som sagt. Kjøp det heller der nede og del ut. Bare spør om du lurer på noe mer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *