Dagens Cuba. I dagens Cuba slåss man om såpestykkene. Det finnes ikke såpe. Ikke matolje. Ikke vann. Ikke egg. Ikke vaskemiddel. Ikke ris. Butikkene er tomme.
Nå er det trange tider i Trinidad. Men for å si det først som sist. Vi klarer oss bra. Vi er heldige og har mulighet til å kjøpe ting i vanlig butikk. Men de fleste cubanere har ikke det.
Les om vårt gjestehus Casa de Norge
For å forstå Cuba er det viktig å forstå shoppingen på Cuba. Butikkene spiller faktisk en stor rolle i det cubanske samfunnet. Derfor vil jeg forklare de ulike butikktypene på Cuba. Spør hvis du ikke forstår 😉
Butikkene på Cuba
På Cuba finnes det tre ulike butikker. Det er bodegaen hvor cubanere bruker sine libretas. Libretas er en form for kuponger som gir veldig billig mat. Men det er svært begrenset hva man får via kupongsystemet i dag. Ofte får man ikke det man har krav på engang. Man må alltid supplere med mat fra andre butikker. En halv kilo ris koster ca 50 cent i peso cubano. Det er ca 20 øre i norske kroner. Det ligner litt på det systemet vi hadde i Norge etter krigen. Kupongsystem for å kjøpe det viktigste av mat.
Så er det tiendas de peso cubano. Butikker hvor de selger ting i peso cubano. Som er den valutaen de fleste cubanere forholder seg til. Her kan man må få kjøpt ris, sukker, bønner etc. Det er dyrere enn i bodegaene. Men fortsatt billigere enn i CUC butikkene. En halv kilo ris koster ca 3,5 kr.
CUC butikkene er butikkene hvor turistene som regel handler. Og de cubanere som har mulighet. Her får man kjøpt matolje, brus, rom, vaskemiddel etc. Prisene er i cuc. Cuc tilsvarer dollaren i verdi. Her er varene dyrere og det er få cubanere som handler her. En kilo ris koster 2 cuc. Ca 20 kr.
Egg
Egg får cubanerne via kupongsystemet. Men kun 5 egg per måned. Trenger man mer må det kjøpes i peso butikkene eller på det svarte markedet. Egg finnes for tiden ikke i peso butikkene. Da må man til det svarte markedet og der koster ett egg ca 2 kr. Det var billig tenker du kanskje. Men hvis du tjener 200 kr måneden er det ganske dyrt.
Vann
I Trinidad har alle hus vanntanker som fylles med vann noen ganger i uka. I det siste har vannet kommet sjeldnere og sjeldnere. Vi har måttet kjøpe vann flere ganger i uka. Da kommer det en stor tankbil og fyller opp tankene. Dette koster 20 dollar. Naboene våre har ikke denne muligheten. Kan du tenke deg hva du ville gjort uten vann?
Ris
Det er tomt for ris. Og cubanerene spiser MYE ris. Det er fast ingrediens til middag. Og helst lunsj. Ris er nå kun å få tak i CUC butikkene. Der koster en kilo ca 2 cuc eller 20 kr. En vanlig cubansk familie har ikke mulighet til å kjøpe dette.
Matolje
Det er helt tomt. Det finnes hverken i peso cubano butikker eller cuc butikker.
Vaskemiddel
Vaskemiddel er ikke å få tak i. Det er helt tomt. I alle butikker.
Såpe
Såpe selges både i cuc butikker og peso cubano butikker. I peso butikkene koster et såpestykke ca 2 kroner og i cuc butikkene koster et såpestykke ca 6 kr. Man kan kjøpe flytende såpe hvis man er ekstra velstående. Det koster fra 20 kr per flaske.
Så mens man i Norge i 2020 kjemper om å finne den mest miljøvennlige såpa – skal man velge såpestykker eller de gode gamle plastflaskene – slåss man om såpestykkene på Cuba.
Verden er urettferdig.
Det var dagens hjertesukk fra Cuba. Heldigvis kommer fortsatt brødmannen vandrende på sin sykkel hver morgen og gir oss ferskt brød. Det er hverdagsluksus her på Cuba. Vi slipper ihvertfall å gå til butikken og kjøpe brød 😉
Dette er dagens Cuba. Hva hadde du gjort uten disse essensielle matvarene?
Er det mulig å sende såpe til Cuba da? Eller blir det stoppet i tollen?
Det er nok mulig. Men ofte blir pakker åpnet og ting tatt ut.