En dag for historiebøkene

herlige folk

I går var en dag for historiebøkene. En av de morsomste dagene på Cuba for min del.

Vår kompis Pedro, er fra en landsby utenfor Trinidad. Nærmere bestemt San Pedro. Vi har lenge snakket om å kunne besøke han. I går fikk vi det endelig til.

Landsbygd

Frøydis, en venninne fra Norge, Siri som er på work and travel hos oss, jeg og min mann Norge skulle endelig få oppleve den cubanske landsbygda. Uten filter!

Les om Work & Travel.

To gode venner

De eneste turistene

Norge skaffet bil og klokken 10.00 suste vi avgårde. I Norge drar man gjerne på besøk om ettermiddagen og middagen står på bordet når man ankommer. Sånn er det ikke på Cuba. På Cuba går man på besøk og henger sammen hele dagen.

San Pedro utenfor Trinidad

Etter 30 minutters kjøring i en gammel blå amerikaner kom vi til en støvete grusvei. Der tok vi av. Og vi kjørte og vi kjørte. Forbi griser, kuer og hester. Av og til så vi et menneske, og en sjelden gang en motorsykkel. Vi var den eneste bilen. Og de eneste turistene.

Ville Cuba

Veien besto av sand, grus og hull. Store hull. Noen var forsøkt tettet igjen med store steiner. Snart kom vi til noen hus, og mennesker som kikket nysgjerrig. Her hadde det ikke vært mange turister før oss!

En ekte cowboy

Endelig delte veien seg og flere hus kom til syne. Og der var også vår mann.
Det var som tatt ut fra en gammel western-film. Vår venn som til vanlig, når han besøker oss i Trinidad, kler seg pent med gullsmykker og joggesko (som de fleste cubanere gjør) kom nå ridende imot oss på en svær hingst.

En ekte Cowboy

Jeg følte jeg var gått langt mer enn 50 år tilbake i tid. Nå var jeg mer 200 år tilbake i tid. I gode gamle Western-land.

Løse pupper

Pedro viste vei og vi ble tatt imot av far, ste-mor, tre hunder, ei purke, et tre dager gammelt føll og ei hoppe. Den norske intimsonen får prøvd seg med kyss og klem, svette, møkk og løse pupper. Vi fant etterhvert ut at ingen av damene i denne landsbyen brukte BH! Hvor fantastisk! 😊

Grunnen er kanskje ikke så fantastisk. Da det antegelig ikke er Bher å oppdrive.

herlige folk

Enkle kår

Huset besto av stue, kjøkken og to små soverom. Det var pene vegger og sementgulv. Ingen rom hadde dører. Dører er dyrt på Cuba. Heller ikke toalettet. En gardin som flagret i vinden var det eneste som skjulte det mest hellige fra kjøkkenet. En liten TV og en DVD spiller var eneste tegn på luksus.

Enkle kår

På ukjente stier

 enkel luksus

Vi fikk beskjed om å sette oss på noen slitne stoler ved inngangspartiet. Pedro og faren dukket plutselig opp på hest og kjerre. De skulle gjøre ærend.

Det varte og det rakk. Som det gjerne gjør på Cuba. Vi skravlet litt med ste-mor, hilste på et føll og drakk mangojuice. Slappet av. Stirret ut i luften. Ikke på telefonen. I ekte Cuba-style.

To cubanere

Når man er på besøk på Cuba er det veldig annerledes enn i Norge. I Norge setter man seg gjerne ved bordet og snakker. Og snakker. På Cuba bare er man. Man snakker nødvendigvis ikke så mye. Man hører på musikk og er sammen. Sammen med andre.

Til stranda med hest og kjerre

Mens maten putret fant vi ut at vi skulle dra på stranda! Yes, tenkte vi. Det var klamt og varmt. Et avkjølende bad hørtes perfekt ut. Hestetaxi ble ordnet, og en enarmet mann med verdens største bart kom seilende opp foran huset med hest og kjerre. Hadde jeg ikke visst bedre hadde jeg trodd at han kom rett ut fra serien «My name is Earl», om noen har sett den?

Cubank mann

Hest og kjerre

Vi klatret om bord og hesten satt i galopp. Vi kjørte gjennom sentrum av landsbyen. Unge og gamle, hunder og høner kikket langt etter oss yumaene (cubansk slang for: turist) som plutselig hadde inntatt deres fredelige lille landsbyliv.

Veien til stranda viste seg å være mer sti enn vei. Det var vann, søle og sand. Og en nedlagt flystripe! For mange år siden hadde det vært en flyplass her!

Cubansk natur

Etter en halvtime i hestekjerra kom vi frem til stranda. Det var vel ikke helt slik vi hadde sett for oss stranda. Vannet sto oss til midt på leggene. Det var mer elv enn strand.

Vi ble fortalt at herfra hadde mange cubanere satt ut på havet etter søken om Miami og et bedre liv. Derfor var det ruiner etter en gammel vaktstasjon rett ved der vi parkerte.

Cuba er fantastisk

Sjåføren vår var glad i å prate og kunne fortelle oss at her hadde han fanget skilpadde som han hadde spist. «Pero es illegal!» sa han mens han hysjet med pekefingeren mot munnen. «Hvor mange år i fengsel om man blir tatt?», spurte jeg. «Det vil jeg ikke tenke på», sa han.
På Cuba kan man få flere år i fengsel for å drepe en ku, enn for å drepe et menneske…

Geit, ris og frieri

Etter besøket på stranda bar det hjem igjen. Der ventet geit kokt i øl og arroz con gris (ris med bønner.) Nydelig!

Cubansk mat

Rommen står som alltid på bordet. Blandevann kan man se langt etter, og norske munner har bare å integrere seg 😉

Fest og morro

Og med godt drikke innabords blir man gjerne amorøs. Også cubanere. Heste-sjåføren vår forelsket seg i vår kjære Siri. Han skulle selge både hester og kjerrer for å bli med henne til Norge 😀 Lenge siden jeg har ledd så mye.

Se vår facebook-side for live frieri

Grisefødsel

Da vi hadde spist ropte faren til Pedro noe. Det var grisefødsel på gang i nabohuset!! Vi løp rundt hjørnet. Busker ble dratt til side og der lå ei svær purke med fire grisunger ved siden av seg. De ventet mange flere. Griser får faktisk så mange som 9-12 grisunger!

Grisefødsel

På landet

Vi fikk komme inn i patio en og følge med på fødselen på nært hold. Så der sto vi. Jeg og Frøydis. I mørten i skogen på Cuba. Sammen med fire cubanere og fulgte med på en grisefødsel! Hvem hadde trodd det! Livet er så gøy. Man vet aldri hva som venter bak neste hjørne!

veien hjem

Solnedgangen kom og gikk og snart kom den gamle blå amerikaneren hompende. Det var på tide å vende snuten hjem igjen.

I bilen hjem var det stille. Mye å fordøye. Så mye gjestfrihet. Tilstedeværelse. Det å bare være. Sammen. En dag for historiebøkene.

Har du besøkt en landsbygd eller land som har satt sine spor?

Posted by

Cubakone travels

Vi er et norsk-cubansk par som driver gjestehuset Casa de Norge på Cuba. Herfra hjelper vi deg å organisere din drømmetur til Cuba.

Kanskje du også liker…

(4) kommentarer

 1. Frøydis

  Det var en helt fantastisk dag jeg aldri kommer til å glemme. Gøy å lese om det!!

 2. Jorunn

  Herlig. Ikke sikker på om jeg ville spist gjeit da Skulle ønske bh aldri var oppfunnet. Mer ukomfortabelt plagg skal man lete lenge etter

 3. Cubakone travels

  Ja det var det virkelig!

 4. Cubakone travels

  Vi trodde det var sau. Helt til Pedro fortalte det dagen etter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

English English Norwegian Norwegian