Mange lurer på om vi har andre jobber i tillegg til å drive gjestehuset Casa de Norge. Svaret er ganske enkelt nei. Ikke hadde vi hatt tid og ikke lyst.

For det første er hverdagen på Cuba svært annerledes her enn i Norge. Dagen er fullspekket med ting som må gjøres, og på Cuba tar alt mye tid. Det er ikke bare å stikke innom Bunnpris for å handle brød eller bønner. For det andre er turisme det eneste arbeidet man faktisk kan tjene penger på på Cuba. Det meste av annet arbeid er i gjennomsnitt lønnet med 20 dollar månedlig.

Så her kommer en typisk dag i Casa de Norge.

Vi vekkes av hanegal rundt 06 – 07 tiden. Taymara som jobber hos oss kommer alltid klokken 07.00. Så om ikke hanene har vekket oss gjør hun det. Les mer om Taymara her.

Taymara vet at jeg e l s k e r kaffe så det første hun gjør er å sette på kaffen. Når jeg etterhvert kommer søvndrukken ut på kjøkkenet får jeg alltid servert en stor kopp med kaffe.

I LOVE IT <3

Frokost sjefen i vårt norske gjestehus på Cuba

Frokost

Mens jeg, Taymara og svigermor forbereder frokost til gjestene er det ofte skravling om hva som er vanskelig å få tak i for øyeblikket. For det er alltid noe som mangler på Cuba. Eller varer som er blitt veldig dyrt. For øyeblikket er det olje og egg. Brød har har vært borte i mange uker, men er på vei tilbake i butikkene. Norge trasker rundt oss. Han forbereder ofte dagens ærend, lager juice eller ordner ting i hagen. Han lager forøvrig den beste juicen <3

Frokost i Casa de Norge. Vårt norske gjestehus på Cuba

Etterhvert kommer gjestene og Taymara ber meg spørre om de vil ha egg. Og om de vil ha omelett, eggerøre, stekt eller kokt egg . De aller fleste vil ha eggerøre.

Ofte lurer gjestene på litt småting under frokosten. Så det blir mer skravling og mer kaffe. Så trekker gjestene seg tilbake til rommet, og drar ut for å oppdage fine Trinidad.

Trinidad på Cuba

Les mer om Trinidad her.

Etter frokost

Etter frokost tar svigermor bena fatt for å kjøpe melk, eller sanke urter som hun bruker til å lage te. Taymara vasker huset, eventuelt gjesterommene hvis det kommer nye gjester.

Norge drar ofte ut med sykkelen for å gjøre diverse ærend eller innkjøp. Som regel er det noe som mangler. Enten det er tomater, spiker, brød eller sement. Og det tar tid å finne dette.

Mye kan kjøpes på gata på Cuba. Vi arrangerer din drømmetur til Cuba.

Det er som sagt ikke en Bunnpris på hjørnet, eller en OBS å stikke innom på veien. Her må man oppsøke gatene. Bulsa negra som man kaller det– det svarte markedet. Man kan finne mye i disse gatene, men man må vite hvor man skal lete. Og hvordan man skal lete…

Brødmannen selger brød fra sin sykkel. Opplev det autentiske Cuba med oss.
Dame selger løk. Opplev det ekte Cuba med oss

Parken blir flittig brukt

Jeg drar ofte i parken med dataen for å svare på mail, sende tilbud på turer og svare på andre forespørsler. Der kan jeg gjerne bli sittende i tre til fire timer. Logge meg av og på internett for å ikke bruke opp alle internettkortene med en gang. For her må man kjøpe kort for å logge seg på internett. Ikke det at det er så dyrt. Men køen er ofte verre enn prisen.

Etter noen timer drar jeg hjem igjen. Da har svigermor gjerne vasket klær, sydd noe nytt til huset og laget lunsj. Norge har kommet tilbake fra dagens ærend, og begynt med diverse oppgaver i huset. Det kan være å snekre et bord, få tak i en elektriker eller fylle vanntankene som plutselig er tomme.

Da er det tid for lunsj. Gjerne med en film til. Jeg er svak for film til lunsjen. Noe av privilegiene man har ved å drive for seg selv 😉

Så er det siesta-tid.

Svigermor syr i patioen i vårt norske gjestehus på Cuba

Siesta

I hvertfall for cubanerne. Mor og sønn sover gjerne en til to timer. Uforståelig for en norsk sjel. Selv om det er digg. Bare man finner roa… 😉 Jeg slapper ofte av i hengekøya. Mitt favorittsted i huset.

Etter siesta kommer det ofte nye gjester. De kommer ofte i tre, fire tiden. Da blir det skravling, juice eller kaffe før vi viser de rommet, huset og takterrassen.

Ofte trenger de litt guiding på hvor de er i verden. Vårt nabolag er 10 minutters gange til sentrum så vi forklarer de hvordan de skal komme seg til sentrum og stranda. Den herlige stranda.

Rosa rommet. Overnatting på Cuba.

Mer arbeid

Nå nærmer det seg solnedgang. Da er det ikke lenger så varmt, og man kan ta fatt på nye oppgaver. Ta imot sement, koste eller vaske opp. Oppvaskmaskin er luksus.

Norge løfter materialer. En typisk dag i vårt gjestehus på Cuba

Ofte bruker jeg og Norge denne tiden til å oppdatere hverandre. Jeg informerer Norge om kommende rundturer, han avtaler med guider, hus og transport. Dette er svært tidkrevende. Ofte blir vi sittende et par timer med dette.

Nå kommer skilpadda som regel frem fra hulen sin for å tigge mat, og kattene begynner å mase etter middag.

Katter og skilpadder i vårt gjestehus på Cuba

Og da er det middag!

Når svigermor er hos hos er det nesten alltid hun som lager den. Nesten.

Det hender jeg slår til med mine pastakunnskaper, men som regel blir det ris, bønner og kjøtt. En typisk cubansk middag.

Kvelden senker seg

Og da senker kvelden seg. Da er det TV titting, lesing eller skravling med gjestene. Ofte ønsker de å planlegge aktiviteter til neste dag, transport til neste destinasjon, eller de lurer på ting generelt om dette merkelige landet. Mange lurer på hvordan det går med Cuba nå, etter politiske skifter, og om vi tror det vil bli endringer. Mange har behov for å lufte tanker og hjertesukk. Mange bestiller også ulike kurs som vi tilbyr. Vi tilbyr blant annet cocktail kurs, matlagingskurs og dansekurs.

Cocktail kurs i gjestehuset vårt på Cuba

Trinidad har de nydeligste solnedganger, og vi burde være flinkere til å nyte de. Men hverdag blir ofte hverdag. Hvor enn man er i verden. Og man glemmer å nyte det som er rett foran sin egen nesetipp. Kanskje bør jeg ha det som nyttårsforsett. Å nyte hverdagen mer.

Solnedgang fra terassen i vårt gjestehus på Cuba

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.