Et liv på Cuba. Det var ikke det jeg hadde sett for meg. Men livet blir sjelden slik man ser for seg, har jeg lært. Snøen har kommet i Norge, og da er det på tide å vende tilbake til mitt andre hjem.
I den anledning har mange spurt meg hva som er status på Cuba nå. I november 2016. Hvordan går det i gjestehuset? Når åpner vi dørene? Hvordan er det på Cuba etter «åpningen» mot verden? Alt dette skal jeg prøve å svare på i dette innlegget.
Siden forrige gang jeg var på Cuba, har mange ting falt på plass. Nettsiden vår er nesten i boks. Under stadig bearbeiding, men rammene er på plass. Det er ikke lenger bare en blogg, men en nettside med informasjon om gjestehuset vårt, reisetips til Cuba og rundturer på øya.
Rundturer
Mens jeg har vært i Norge, har Norge, min mann, jobbet med å skaffe gode kontakter som skal hjelpe oss med å organisere rundturer på øya. Endelig ser vi konturene av et opplegg. Dette vil jeg komme tilbake til i et senere innlegg. Men i korte trekk ser det ut til at første rundtur vi vil presentere, er Havanna – Trinidad – Varadero. Turen vil starte i Gamlebyen i Havanna. Jeg liker å beskrive Gamlebyen som kaos og kos. Det er en helt spesiell stemning i denne bydelen, som man best opplever ved å bo der. Etter noen dager her blir man hentet av vår private sjåfør og kjørt til Trinidad, hvor gjestene blir innlosjert i Casa de Norge.
Trinidad er min absolutte favoritt på Cuba. Byen er et Cuba i miniatyr. Her kan man besøke brusende fossefall og kaffeplantasjer, ri i jungelen og snorkle på karibiske strender. I tillegg er det det perfekte sted å varme opp hoftene med et lite salsakurs, siden det er livemusikk hver kveld. Etter Trinidad legger vi opp til noen dager i Varadero, Cubas desidert beste strand. Noen dager med sol og strand før man reiser hjem, er ikke å forakte.
Det var dagens reklame 😉
Det grønne rommet
Norge har den siste tiden jobbet mye med å ferdigstille det første rommet vi skal leie ut. Veggene har blitt grønne og gulvet håndmalt. Håndmalte gulv skal bli kjennetegnet til Casa de Norge. Det blir håndmalte gulv med artige figurer på hvert rom. Grønn var den eneste fargen som var å få tak i, så da var valget enkelt. For en person med beslutningsvegring passer Cuba fint 😉
Og der besvarte jeg vel egentlig spørsmålet angående Cuba og åpningen mot verden. Riktignok kan man nå fly direkte fra USA til Cuba, men tilgangen på varer har ikke endret seg mye. Varemangelen er fortsatt stor.
Les mer om oppussing av casa de Norge her.
Tilsamans
Som gammel backpacker ønsker jeg i utgangspunktet å lage en dorm/sovesal i Casa de Norge. De av dere som har backpacket vet at dette er en yndet boform for backpackere. Perfekt når man reiser over lengre tid med mindre penger. Eller hvis man reiser alene og ønsker å sosialisere seg. Hyggelige fellesområder er gull verdt for de som reiser alene.
Jeg har enda til gode å finne en dorm på Cuba. Derfor har vi vært usikre på om det er mulig å lage en dorm i huset vårt. Cubanske myndigheter har mange rare regler. Men nå har vi endelig fått svar. Og det var positivt! Kanskje Cubas eneste gjestehus med sovesal!? På den måten blir huset mer et hostal, hvor alle lever sammen. Som en “stor happy family». I ekte Tilsamans-stil. Har du sett filmen?
Jeg har enda til gode å finne en dorm på Cuba. Derfor har vi vært usikre på om det er mulig å lage en dorm i huset vårt. Cubanske myndigheter har mange rare regler. Men nå har vi endelig fått svar. Og det kan vi! Kanskje Cubas eneste gjestehus med sovesal!? På den måten blir huset mer et hostal, hvor alle lever sammen. Som en “stor happy family». I ekte Tilsamans stil. Har du sett filmen?
Beina plantet på jorda
Så drømmen om vårt eget gjestehus kommer nærmere og nærmere! Men vi holder fortsatt beina godt plantet på jorda. Det sørger den cubanske stat for. Per rom som vi registrerer for utleie må vi betale 50 cuc/dollar per måned. Uavhengig av om vi har gjester eller ikke. I et land hvor vanlig månedslønn er 20 cuc/dollar er dette mye penger. I tillegg koster det 100 cuc/dollar å skaffe alle autorisasjoner, og tillatelser for å etablere gjestehuset. Så vi begynner i det små. Ett rom av gangen. Går det bra, bygger vi flere rom.
Mens Norge jobber med sine ting på Cuba, jobber jeg med mitt i Norge. En fridag er ikke lenger en fridag. Takket være en engasjert mor og en gammel printer på pikerommet, er flyers og brosjyrer produsert. Flyers skal leveres til butikker i Oslo og Kongsberg. Brosjyrer skal bringes med til Cuba. Visittkort er bestilt og mottatt og ligger ferdig pakket i kofferten. Den er allerede overfylt av klær, tapet, kjøkkenutstyr og verktøy. Alt man ikke får tak i på Cuba. I fremtiden håper jeg det vil være mulig å sende en container til Cuba. I så fall, “sign me up”!
Det var altså et forsøk på en oppdatering om tingenes tilstand på Cuba. Et annerledes liv. Et liv på Cuba.
Følg oss gjerne i sosiale medier for å bli med oss videre på ferden. Du finner oss på Facebook og instagram.
Dette innlegget er fra november 2016.
Hei. Tenker du direkte? Det er veldig langt. Jeg vil absolutt anbefale å stoppe underveis i feks Santa Clara og Camaguay. Guardalavacca er en fin strand hvor man kan stoppe også.
Du kan ta buss: https://viazul.wetransp.com/
Delt taxi, taxi collectivo, eller leie bil med sjåfør. Som er dyrest, men best 😉
Hei! Hvordan kan man lettest komme seg til Santiago fra Havanna hvis man er skeptisk til å fly innenlands ? Hva tenker du om å fly innenlands? Takk for fin blogg!