Våre gjester kan ofte fortelle om ting de har lest som ikke stemmer med slik det faktisk var på Cuba. Man kan finne mye informasjon om Cuba på internett og i guidebøker, men mye av informasjonen er gammel og utdatert.

Derfor har vi samlet noen av de vanligst spørsmålene om Cuba her:

1. Kan cubanere bruke CUC som er «turistvalutaen», og turister bruke PESOS som er «lokalvalutaen»?

JA og JA!

Turister kan betale i PESOS og CUC.

Cubanere kan betale i PESOS og CUC.

FØR kunne ikke cubanerne bruke CUC. Dette er noe myndighetene har åpnet opp for de senere år.

 

2. Hvordan er det å reise om USA og Canada?

Canada: man må registrere seg på nett (elektronisk innreisetillatelse) før innreise til Canada. Canada air deler ut gratis visum til Cuba på flyet.

USA: Ved mellomlanding i USA kan man ikke bruke visum kjøpt i Norge til Cuba. Man må kjøpe visum på flyplassen i USA. Det er en enkel prosess. Det er en egen disk for kjøp av visum.

Ved kjøp av billett fra et amerikansk flyselskap får man ofte spørsmål om hvilket formål man har med turen til Cuba. Man får servert en liste med ulike alternativer. Man kan krysse av for «helping the cuban people» eller «travel for education».

Husk at bagasje må sjekkes inn på nytt ved mellomlanding i USA.

 

3. Må man betale flyplassavgift på flyplassen?

Nei. Dette er det slutt på. Det er nå inkludert i din flybillett.

 

4. Finnes det internett på Cuba?

 

JA! Men det er bare i utvalgte parker og hoteller. Flere og flere casa particualares har det også. Man må kjøpe internettkort for å logge seg på. Disse koster 1 cuc per time. Disse får man kjøpt i ETECSA kontorer. Man kan også få de kjøpt de av lokale på gata til en litt dyrere penge.

 

5. Er Cuba dyrt? Hvor mye bør man beregne som dagsbudsjett?


Cuba er forholdsvis dyrt. Særlig transport og aktiviteter. På Cuba betaler man som regel for et rom eller en bil. Det vil si at desto flere som reiser sammen desto billigere blir det. Bor man i casa particualar er en typisk pris 30 cuc per natt per rom. Man kan reise med taxi collectivo
(delt taxi) de fleste steder. Det koster fra 20 cuc og oppover. Om man vil leie bil, eller bruke vanlig taxi er prisen vesentlig høyere.

Man kan spise billig om man spiser som en cubaner. Det vil si pizza på et gatehjørne til lunsj, og ris med bønner til middag . Da gjerne på steder hvor man må stå og spise. Da kan man spise for 4 cuc dagen. Men de fleste turister ønsker litt mer komfort og kvalitet. Da må man beregne 15 cuc dagen.

Jeg vil si at man generelt bør beregne fra 50 cuc/dollar og oppover som dagsbudsjett på Cuba.

 

6. Hva er forholdet mellom PESOS og CUC?


1 cuc er 25 peso (
I butikk)
1 cuc er 2
0 peso (På gata)
JA, det er komplisert. Skal du handle på peso-steder anbefaler jeg på det sterkeste å veksle, så du har peso for hånden. Ellers blir
man ofte lurt.

 

7. Skal man prute på Cuba?


JA!

 

8. Må man ha visum og hvordan skaffer man det?


Det finnes ulike nettsider hvor man kan kjøpe visum til Cuba. Man kan også kontakte den cubanske ambassaden for kjøp av visum. Les mer om det her.

 

9. Hvor mye skal man gi i tips?


De som jobber i turistnæringen er de med penger på Cuba. Derfor trenger man ikke gi ut i fra sympati. Gi om de fortjener det. Man kommer langt med èn cuc.


Taxi – ofte er det ikke eier av bil som kjører. De har sjåfører som jobber for seg. Disse kan man godt tipse litt.

Hotell – ansatte på hotell er statlig ansatt. De tjener derfor svært lite. Da er det en fin ting å gi tips. Men ofte er service fraværende så da er man i et dilemma…

Casa particular – vurder casaen og eierne. Gi tips om det er noe utenfor allfarvei, og de ikke har mange gjester.

Restaurant – gi i henhold til service, men vær klar over at servitører og kokker er veldig prisgitt den tipsen de får. De tjener ikke mye utenom.

 

10) Får man privatliv i et casa particular?


Absolutt. Veldig ofte har rommene egen inngang. Cubanere er
veldig sosiale dyr, men de vet at europeere liker sitt privatliv. Om du ønsker å være sosial kan du sette deg i en gyngestol på fellesarealet. På den måten inviterer du til samtale, og du kan være sikker på at du blir tilbudt en rom med noe attåt.

 

Håper dette var litt til hjelp og at du nå føler deg litt mer forberedt for din reise til Cuba. Og bortsett fra det. Slapp av og følg strømmen. Ingenting kommer til å gå som planlagt likevel 😉