fbpx
Cubanere smiler

For en reise! For et land!

Hva bør vi ha med som gaver til cubanere, er noe vi ofte får spørsmål om. Det er et godt spørsmål. På Cuba finner man de fattigste av de fattige, og de rikeste av de rike. Og på landsbygda er fattigdommen ekstra stor. Derfor tok vi turen dit.

Gaver til cubanere

Vi delte ut mange gaver til cubanere. Sko, klær, undertøy, BHer, briller, leker, toalettsaker er det stort behov for. Ting som våre gjester i casa de Norge har lagt igjen, og folk har gitt oss hjemme i Norge, er nå i hendene på de som trenger det mest.

Les flere tips om gaver til cubanere her. 

Gresskarene

Første stopp var landsbyen Las Callabazas. Direkte oversatt – Gresskarene 😂

Hørt om stedet? Antagelig ikke. Det er en liten landsby mellom Las Tunas og Holguin øst på Cuba. Her hadde ikke mange turister trådt sine spor før oss. Det tør jeg påstå.

Autentiske Cuba

Vi skulle ikke til Calabazas by. Vi skulle til en landsby litt på utsiden. Jeg og Siri, som kjørte, ble svært skeptiske når svingermor sa vi skulle ta av på en vei hvor det var tydelig aldri hadde blitt kjørt biler før. Veien besto av grus og stein. Okser, hester og traktorer hadde nok med å holde seg på denne veien.

Men vi fant en trygg inngang og kjørte i snilefart. Vi skulle ikke så langt heldigvis.

Etter en humpete sving kom vi til noen hus tett i tett. Omringet av advocadotrær og bananplanter. En hest sto i skyggen og slappet av, okser tygget strå og høner fløy rundt bena våre.

Landsbygda på Cuba. Besøk den med oss

Gjensynsglede

Svigermor hoppet ut av bilen og gikk mot det første huset med faste skritt. Vi hørte et hyl, og ut kom en dame med tørkle på hodet og hullete klær.

Familie på Cuba er viktig

Gjensynsgleden var til å ta og føle på. Det ble kyss og klem og skravling. Kaffen ble satt til kok, rommen ble satt på bordet og dominobrettet ble satt i skyggen.

Domino på Cuba er stort

Familie er viktig for cubanere

Familie er viktig på Cuba. Selv om det er fjern familie.

Jordbruk fra 1800 tallet

gårdsdrift på Cuba. En annen tidsalder

Far sjøl kom fra jordene på maiestetisk vis.

Her bodde folk tett i tett. Alle jobbet med jordbruk og nå var det maisproduksjon som sto i fokus. Her var jordbruket som tatt ut fra en film fra 1800 tallet.

Cubansk landsbygd.Tilbake 200 år

Okser sto for arbeidet og hester var transportmiddelet.

Mer forskjellig fra Norge blir det ikke.

Les mer om forekjeller mellom Norge og Cuba her. 

Det var en liten skole i nabolaget som tilbød undervisning opp til 4 klasse. Vi  delte ut farger og ark til denne. Etter 4 klasse måtte man reise til Las calabazas by, som lå 3 km unna. 3 km med hest og kjerre. Kepene vi delte ut ville komme godt til nytte i regnvær.

Gaver til cubanere

Etter å ha hilst på hele nabolaget var det tid for utdeling av gaver. Og Gud som jeg svetta. Det var sikkert 45 varmegrader, minst, på det rommet.

Hva bør man ha med som gave til cubanere

Det ble både latter, glede og gråt. Briller var det som skapte størst oppstandelse. De hadde ventet leeeenge på at landsbyen skulle få tilsendt briller.

Gaver til cubanere

Det å se en mann hoppe opp og ned fordi han endelig kan se igjen, unner jeg alle å oppleve ❤️ Ubrukte briller som ligger og støver ned i en skuff i Norge kan skape så mye glede. Har du et gammelt brillepar liggende? Send det til oss ❤️

Briller til Cuba er fine gaver
Barna fikk klær, sko og leker. Til stor ståhei. BHer førte til mange smil og beundrende blikk.

BHer til Cuba

Vi fikk også delt ut paracet, plaster og desinfeksjonsmidler som kommer veldig godt med på bygda.

Hjelp til Cuba. Der trengs alt

No words ❤️

Kalkun ble middag

Mens vi delte ut gaver sto husmoren over grytene. Min svigermor hadde hjulpet henne med å slakte og plukke en kalkun som skulle bli middag. Mer kortreist blir det ikke!

Cubas landsbygd. reis med oss

En fantastisk dame. Så blid. Så varm. Så gjestfri.

Så satt vi der da. Under avocado treet og spiste kalkun. Mens kalkunens brødrene og søstrene svinset rundt oss. En snål opplevelse for nordmenn som er vant til å se kjøttet innpakket i plast i kjøttdisken.

Middag under avocado treet. Cubansk mat har et urettferdig dårlig rykte

Omringet av hester, bøfler, hunder og høner. Gjestene skulle spise først så klart.

Et liv på den cubanske landsbygda. Autentiske Cuba

Farvel

Etter middag var det på tide å ta farvel. Vi hadde en lang reise foran oss. Vi skulle videre til Holguin og deretter Bayamo.

Cubanere er kjent for deres gjestfrihet

Etter mange lange klemmer og ønsker om at vi skulle komme igjen snarest mulig, kom vi oss på veien. Med hodet fult av tanker og hjertet fullt av følelser.

En landsby som hadde så lite. Og ga så mye.

Lurer du på noe angående Cuba? Om det gjelder gaver til cubanere, eller generelt det å reise på Cuba? Spør i kommentarfeltet eller ta kontakt med oss privat 😃

Les mer om Cuba her. 

Cubakone travels

Vi er et norsk-cubansk par som driver gjestehuset Casa de Norge på Cuba. Herfra hjelper vi deg å organisere din drømmetur til Cuba.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.