fbpx
Gode tips og råd om Cuba. Min Cuba guide

Her har jeg samlet tips om Cuba fra 2019. Man finner mye utdatert informasjon om Cuba, og mange spør om de samme tingene før avreise. Som reisende og bosatt på  Cuba de siste årene har jeg gjort meg mange erfaringer. Jeg håper og tror derfor at denne infoen kan være til nytte.

Visa is king

Dette er et spørsmål vi får ofte. Det er mye misvisende informasjon å finne om dette. Mange tror det er best å ta med euro. Dette er ikke min erfaring. Den beste måten å skaffe penger på Cuba, er med VISA kort. I de fleste byer er det minibanker. Da slipper man å stå i kø til vekslekontorene. OBS! Man kan svært sjelden betale med kort i butikkene på Cuba. Du må belage deg på å ha lommeboka full av cash.

To valutaer

Cuba er et av de få land i verden som har to valutaer, cuc og cup.

Som turist forholder du deg mest til cuc. Man tar ut cuc  i minibankene og butikkene har priser i cuc.

MEN! Skal du leve billig på Cuba vil jeg absolutt anbefale deg å veksle til cup. 1 cuc er 25 cup.

Mitt beste tips er å veksle inn slik at man har litt av begge valutaene.

Les mer om hvordan å leve billig på Cuba her.

Springvannet

Man skal ikke drikke springvann på Cuba uten å ha kokt eller filtrert det, men tannpuss går helt fint.

Shopping

Det er lov å prute. Men man får ikke dratt ned prisene like mye som i feks Egypt.

Tell alltid over vekslepenger du får igjen i butikkene. Man kan få igjen for lite.

Vær bevisst den totale summen som du skal betale i butikkene. Skal jeg handle mange varer regner jeg alltid sammen før jeg går til kassen for å betale.

Internett

Det er begrenset tilgang til internett på Cuba. Man kan kjøpe internettkort på hoteller,  i gata eller ETECSA kontor. På disse kortene skraper man frem en kode og logger seg på wi-fi. Wi-Fi finner man i parker, hoteller, enkelte gjestehus og restauranter.

Tips

Generelt tenker jeg man bør tips ifht servicen man får. Men som en tommelfinger-regel:

Restaurant – ofte er servitører og kokker veldig prisgitt tips de får. De tjener ikke mye utenom. Ti prosent er en fin tommelfinger-regel.

Taxi – ofte er det ikke eier av bil som kjører. De har sjåfører som jobber for seg. Disse kan man gjerne tipse litt. Noen cuc blir alltid godt mottatt.

Hotell – ansatte på hotell er statlig ansatt. De tjener derfor svært lite. Da er det en fin ting å gi tips. Om servicen er tilstede.

Casa particular – vurder casaen og eierne. Gi tips om det er noe utenfor allfarvei, og det tyder på at de ikke har mange gjester.

Toalett – man bør tipse da dette er den lønnen de får. Men man behøver ikke tipse hver gang man må gjøre sitt fornødne på et utested for eksempel. Og noen cent holder.

Shopping

Cuba er ikke landet for shopping. Det finnes en del markeder, men få butikker. Det er lov å prute. Men gjør det med respekt. Tell alltid over vekslepengene i butikkene. Man kan få igjen for lite. Vær bevisst på summen du skal  betale i butikkene. Hvis jeg har mange varer regner jeg alltid over med kalkulator før jeg betaler.

Strøm

Du trenger adapter på Cuba. Stikkkonraktene har to flate hull. Samme som i USA. På Cuba finnes både 110W og 220W. Det meste av norsk utstyr tåler fint begge typer. Det tar bare litt lenger tid å lade opp utstyr med 110W.

Tilbake til Cuba-guiden.

Skikk og bruk

Cuba er et land med mye skikk og bruk. Les mer om den cubanske kulturen  her. 

Lurer du på noe angående Cuba? Har du andre tips om Cuba fra 2019? Del gjerne i kommentarfeltet 😀 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.