En typisk dag i Casa de Norge

Svigermor syr i patioen i vårt norske gjestehus på Cuba

Vår hverdag på Cuba. En veldig annerledes hverdag fra Norge.  Mange lurer på om vi har jobb utenom gjestehuset vårt. Det har vi ikke. Ikke har vi tid. Og ikke har vi lyst.

En vanlig månedslønn for en cubaner er 20 dollar. Det frister ikke… Turisme er det eneste arbeidet man kan tjene penger på på Cuba. Og for å være ærlig har vi absolutt nok å gjøre i gjestehuset vårt. 

Dette er en typisk dag i vårt gjestehus Casa de Norge. Vår hverdag på Cuba.

En annerledes hverdag på Cuba

Hverdagen her er svært annerledes enn i Norge. Dagen er ikke like fullpakket med ting som må gjøres. Men på Cuba tar de ting som må gjøres laaaaang tid. Det er kanskje den største forskjellen.

Hverdag på Cuba er veldig annerledes

En typisk dag i Casa de Norge

Vi vekkes av hanegal rundt 06 – 07 tiden. Taymara som jobber hos oss kommer alltid klokken 07.00. Så om ikke hanene har vekket oss gjør hun det.

Les mer om Taymara her.

Frokost sjefen i vårt norske gjestehus på Cuba

Taymara vet at jeg e l s k e r kaffe så det første hun gjør er å sette på kaffen. Når jeg kommer søvndrukken ut på kjøkkenet får jeg alltid servert en stor kopp med kaffe.

Hverdagslykke <3

Frokost

Mens jeg, Taymara og svigermor forbereder frokost til gjestene er det ofte skravling om hva som er vanskelig å få tak i for øyeblikket. For det er alltid noe som mangler på Cuba. For øyeblikket er det olje og egg. Brød har har vært borte i mange uker, men er nå på vei tilbake i butikkene.

Norge trasker rundt oss. Han forbereder ofte dagens ærend, lager juice eller ordner ting i hagen. Han lager forøvrig den beste juicen <3

Frokost i Casa de Norge. Vårt norske gjestehus på Cuba

Etterhvert kommer gjestene og de får servert en stor herlig frokost. Vi har fått mye skryt for frokosten våre 💓 Ofte lurer gjestene på en del ting under frokosten. Kanskje trenger de hjelp til å booke en taxi dagen etter, et gjestehus i Havanna eller en utflukt i Trinidad.

Ancon beach ligger kun 15 minutters kjøretur fra Trinidad

Så det blir ofte mye skravling og mer kaffe. Og Taymara som rister på hodet over all kaffen vi nordmenn drikker 😜 Etter frokost drar som regel gjestene ut i verden. Enten for å oppdage fine Trinidad, eller på stranda Ancon. 

Les mer om Trinidad her.

Etter frokost

Etter frokost tar ofte svigermor bena fatt for å kjøpe melk, eller sanke urter som hun bruker til å lage te. Taymara vasker huset, eventuelt gjesterommene hvis det kommer nye gjester.

Mye kan kjøpes på gata på Cuba. Vi arrangerer din drømmetur til Cuba.

Norge drar ut med sykkelen for å gjøre diverse ærend eller innkjøp. Som regel er det noe som mangler. Enten det er tomater, spiker, brød eller sement. Og det tar tid å finne dette.

Det er som sagt ikke en Bunnpris på hjørnet, eller en OBS å stikke innom på veien. Her må man oppsøke gatene. På Bolsa negra som man kaller det– det svarte markedet kan man finne mye. Men man må vite hvor man skal lete. Og hvordan man skal lete… Jeg kan ikke gjøre denne jobben. Da blir jeg priset dobbelt. 

Parken blir flittig brukt

Jeg drar ofte i parken med dataen for å svare på mail, sende tilbud på turer og svare på andre forespørsler. Der kan jeg gjerne bli sittende i tre til fire timer.

Logge meg av og på internett for å ikke bruke opp alle internettkortene med en gang. For her må man kjøpe kort for å logge seg på Internett. En time koster 1 dollar. Ikke det at det er så dyrt. Men køen er ofte verre enn prisen.

Etter noen timer drar jeg hjem igjen. Da har svigermor gjerne vasket klær, sydd noe nytt til huset og laget lunsj.

Norge kommer tilbake fra dagens ærend, og begynner med diverse oppgaver i huset. Det kan være å snekre et bord, få tak i en elektriker eller fylle vanntankene som plutselig er tomme.

Så er det tid for lunsj. Gjerne med en film til. Jeg er svak for film til lunsjen. Noe av privilegiene man har ved å drive for seg selv 😉

Og så. Er det siesta 💓

Siesta

I hvertfall for cubanerne. Mor og sønn sover gjerne en til to timer. Uforståelig for en norsk sjel. Selv om jeg synes det er digg. Bare man finner roa…  Jeg slapper ofte av i hengekøya. Mitt favorittsted i huset.

Etter siesta kommer det ofte nye gjester. De kommer ofte i tre, fire tiden. Da blir det skravling, juice og kaffe før vi viser rommet, huset og takterrassen. Ofte trenger de litt guiding på hvor de er i verden. Vårt nabolag er 10 minutters gange til sentrum. 

Mer arbeid

Så nærmer det seg solnedgang. Da er det ikke lenger så varmt, og man kan ta fatt på nye oppgaver. Ta imot sement, koste eller vaske opp. Oppvaskmaskin er luksus.

Norge løfter materialer. En typisk dag i vårt gjestehus på Cuba

Ofte bruker jeg og Norge denne tiden til å oppdatere hverandre. Jeg informerer Norge om kommende rundturer, han avtaler med guider, hus og transport. Dette er svært tidkrevende. Ofte blir vi sittende et par timer med dette. Nå kommer skilpadda som regel frem fra hulen sin for å tigge mat, og kattene begynner å mase. Da er det middag!

Katter og skilpadder i vårt gjestehus på Cuba

Når svigermor besøker oss er det nesten alltid hun som lager middag. Nesten. Det hender jeg slår til med mine pastakunnskaper, men som regel blir det ris, bønner og kjøtt. En typisk cubansk middag.

Kvelden senker seg

Så senker kvelden seg. Da er det TV titting, lesing eller skravling med gjestene. Ofte lurer de på mange ting om dette merkelige landet. Mange lurer på hvordan det går med Cuba nå, etter politiske skifter, og om vi tror det vil bli endringer. Mange har behov for å lufte tanker og hjertesukk. Mange bestiller også kurs som vi tilbyr. Vi tilbyr blant annet cocktail kurs, matlagingskurs og dansekurs.

Cocktail kurs i gjestehuset vårt på Cuba

Trinidad har de nydeligste solnedganger, og vi burde være flinkere til å nyte de. Men hverdag blir ofte hverdag. Hvor enn man er i verden. Og man glemmer å nyte det som er rett foran sin egen nesetipp. Kanskje bør jeg ha det som nyttårsforsett. Å nyte hverdagen mer.

Solnedgang fra terassen i vårt gjestehus på Cuba

Det var altså en typisk dag i Casa de Norge. Lurer du på noe om Cuba eller vår hverdag? Bare spør 😀 

Posted by

Cubakone travels

Vi er et norsk-cubansk par som driver gjestehuset Casa de Norge på Cuba. Herfra hjelper vi deg å organisere din drømmetur til Cuba.

Kanskje du også liker…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *