Cuba O’ kjære Cuba

Krise på Cuba. Nå er det på tide å få luftet noen tanker. Cuba er i endring. I stor ending.

Cuba har lenge vært et land med store forskjeller. Forskjellene mellom de som jobber for staten som lærere, sykepleiere, bibliotekarer etc, og de som har jobbet med turisme har vært ekstreme. En statlig månedslønn har vært 300 kr. Har du et casa particular eller gjestehus kan du tjene 300 kr per natt! Flukten fra disse yrkene har vært høy. Vi jobber selv i turistindustrien, og veldig mange av de som vi har samarbeidet med er utdannet jurister, sykepleiere etc. «Alle» vil jobbe i turismen. Alternativet er å lage en privat business. Da selger du kaker, tomater, dopapirer, kjører sykkeltaxi eller vasker hus for eksempel.

Dailena, vår guide og venninne, er utdannet statistiker.

Men tross lave lønninger og store forskjeller har alle cubanere hatt tilgang til mat med sine libretaer. Libreta er en form for kupong som gir cubanerne tilgang på billige varer. Det ligner på rasjoneringskortene vi hadde i Norge etter krigen.

Varene man har fått på libreta har med tiden blitt dårligere og dårligere, og dyrere og dyrere. Før i tiden kunne man få både kondensert melk, smør, olje, melk, kjøtt og fisk på libreta. I tillegg til det man får i dag. I dag får man ris, sukker, bønner, salt, egg, såpe og brød. Basisvarer. Disse varene er veldig billig, men av svært dårlig kvalitet. Risen inneholder masse småstein og bøss. Brødet er tørt. Såpen er uten lukt og dårlig. Men det som verre er. Det er veldig ofte mangel på disse varene. Ofte har de et køsystem med nummer for å kjøpe varer som det er lite av. Ei jeg kjenner har nummer 820 for å få kjøpt vaskemiddel. Det fikk hun i november. Hun venter fortsatt…

Les mer om varemangelen her.

Nok en kø på Cuba

Det har likevel vært det som har gjort at cubanere har hatt tilgang på mat. For de som har hatt lite penger har libreta systemet vært en kjærkommen hjelp. Dårlig mat er bedre enn ingen mat! Men nå er det krise på Cuba. Atter en gang.

En nabodame renser ris som hun har fått på libretaen.

Krise på Cuba

Krisen på Cuba betyr følgende. Den cubanske stat øker lønningene til de statlige ansatte. Mye! Hos flere yrker blir det triplet. Min svigermor får nå 1000 pesos (335 kr) i måneden i pensjon. Før fikk hun 250 pesos (83 kr). Det er jo fantastisk!! MEN det som også skjer er at de øker prisene på varer. Også de varer som før var svært billig på libreta. Fra 1 januar vil prisene på varer fra libreta stige flere 100 %. Se bilde over prisendring.

De nye prisene på Cuba

For dere som ikke forstår spansk, eller som trenger briller for å lese dette.. Jeg er en av de 😉 :

VarePris, førPris, nå
pasta1,3 peso/0,44 kr14 peso/4,69 kr
Egg 0,15 peso/0,05 kr 2,2 peso/0,74 kr
Brød0,05 peso/0,015 kr1 peso/0,34 kr
Ris (halv kilo)0,15 peso/0,05 kr5 peso/1,68 kr
Sukker0,15 peso/0,05 kr6 peso/2 kr

Som dere skjønner hjelper det ikke stort å triple lønningene når prisene stiger med så mange prosent at jeg ikke klarer å regne det ut. Men jeg har forsøkt..

Hvis ris koster 0,15 peso og stiger til 0.6 peso er det en prisstigning på 100 prosent. Det vil si at denne prisstigningen er på mange hundre prosent. Det er helt vanvittig! I tillegg til at det er en mat og varemangel som det ikke har vært siden Sovjet sitt fall og periode especial.

Økning i strømpriser.

Men det stanser ikke der. Det er bare første del av isfjellet. I tillegg stiger utgifter til strøm, vann og telefon. En chip til mobilen, man trenger det for å kunne bruke den, koster nå 515 peso! Altså mer enn halvparten av det min svigermor får i pensjon.

krise på Cuba

Det betyr at selv for de som får sine lønninger triplet vil det være dyrt. Problemet er i tillegg at på Cuba er det fryktelig mange som har jobbet med turisme. Disse står uten jobb i dag takket være covid 19. I tillegg har man alle de som driver en privat business. Som for eksempel disse kake-selgerne, de som selger tomater, de som selger pizzaer, de som fyller på brønnen din, de som vasker hus, de som kjører privat taxi, de som jobber som musikere, dansere. You name it! Alle disse vil også måtte sette opp sine priser, hvis de skal kunne overleve. Det igjen betyr at absolutt alt vil bli dyrere. Dette er krise på Cuba.

Cubanere i kø for å kjøpe olje

Og dette gjør de cubanske myndigheter i en pandemi som har fullstendig rasert verden. Som har gjort at tusenvis av cubanere har mistet livsgrunnlaget sitt. Men historien slutter heller ikke der dessverre.

MLC butikker

På Cuba har det den senere tid blitt opprettet en spesiell type butikker. MLC butikker ( Moneda liberamente convertible) eller dollarbutikker. Før var det CUC butikkene som hadde et mye større utvalg av varer enn peso-butikkene. Folk flest handler i peso-butikkene for det er billigere. Nå er CUCen er i ferd med å avsluttes (Det kommer et eget innlegg om det senere.) Og MLC butikkene tar på en måte over for CUC butikkene. Det store problemet er at her kan man verken handle med peso eller CUC! Som begge er valutaene på Cuba!

I MLC butikkene kan man kun handle med euro eller dollar. Og da må man må ha et bankkort som støtter MLC. Dette er krise på Cuba.

Les mer om disse butikkene her.

Disse MLC kortene som man kan bruke i MLC butikkene må man overføre penger til fra utlandet. Man kan IKKE sett inn cuc eller peso på de. Det vil si alle cubanere som bor i USA og Europa kan sende penger til disse kortene og disse familiene kan leve godt. Fordi disse butikkene har det folk trenger. Om det ikke finnes mat og dagligvarer i de vanlige butikkene eller på gata, finner man det her. Såpe, vaskemiddel, tannkrem, tomatpure, spaghetti… Her har man alt! Alt og alt fru Blom… Til å være Cuba har de alt.

Varer kjøpt i MLC butikken på Cuba
Varer handlet i en MLC butikk.

Men det betyr at det kun er de med kontakter i utlandet som kan handle her. Noen av kortene kan man sette inn euro og dollar på mens man er på Cuba. Det vil si gå i banken og sette inn penger. Men problemet er at bankene aldri har euro, dollaren er jo fortsatt forbudt, ironisk nok, og derfor må man kjøpe euro og dollar på gata. Som derfor er blitt skyhøy.

travel to cuba

Mange av de som er så heldig og kan handle i disse butikkene kjøper opp masse varer for å selge de på gata senere. Min venninne fortalte om en dame som kjøpte 30 pakker med kjøttdeig. En annen kjøpte 20 pakker med spaghetti. Politiet så henne på gata etterpå og tok henne med til stasjonen…

På denne måten får en liten gruppe tilgang til både mat, dagligvarer OG penger. Og dette i et land som har frontet seg selv og blitt ansett, som et land hvor kommunismen har fungert….

Ønsker du å lese mer om krise på Cuba? Sjekk Ståle Wiig sin bok Havanna Taxi.

Vet du mer om det som skjer på Cuba i disse dager? Eller trenger du å lufte tanker? Legg gjerne igjen en kommentar!

Posted by

Cubakone travels

Vi er et norsk-cubansk par som driver gjestehuset Casa de Norge på Cuba. Herfra hjelper vi deg å organisere din drømmetur til Cuba.

Kanskje du også liker…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *