fbpx
Gode tips og råd om Cuba. Min Cuba guide

Mat og drikke på Cuba

Mat og drikke på Cuba har et ufortjent dårlig rykte spør du meg. Det finnes mye god mat på Cuba, men man må vite hvor man skal gå. Cuba er et av de landene hvor det er lurt å bruke Tripadvisor, Lonely planet og andre guidebøker når det kommer til steder å spise. I tillegg vil jeg anbefale å spise på de private restaurantene. Unngå de statseide. Som regel har disse bedre service og bedre mat på menyen.

Mat og drikke på Cuba har et ufortjent dårlig rykte.

Paladar er et vanlig uttrykk på Cuba. Det er rett og slett et privat hjem som har åpnet restaurant hjemme hos seg. I dag er det mange kjente eksempler på dette. For eksempel Restaurante San Christobal. Mange spør meg hvordan man kan vite om det er statseid eller ikke. Det er ikke alltid lett å vite. Til og med cubanere må spørre om dette av og til. Men et godt tips er at de statseide restaurantene ofte finnes i store lokaler, og har store skilt utenfor. Ofte står det skrevet Palmeras i rød skrift. Da er det statseid. Nå skal jeg ikke si at ALLE statlige restauranter er dårlige. Det finnes de som er bra. For eksempel Biky i Havanna. Men det er mer unntaket som bekrefter regelen 😉

bra mat på Cuba

En klassisk cubansk middag består av fire hoveddeler; kjøtt, ris/bønner, stekte rot-grønnsaker og salat. Det er lite saus i det cubanske kjøkken. Noe jeg vet mange savner.

Angående isbiter og juice, antar jeg at restauranter bruker filtrert vann. Dette kan jeg ikke garantere så klart, men jeg har hvertfall aldri blitt syk av å drikke juice og isbiter. Kjøper du derimot juice i pesos-cafeene på gata ville jeg derimot vært skeptisk.

Les gjerne våre restaurantanbefalinger i Havanna og Trinidad. 

Overnatting på Cuba

På Cuba kan man bo på hotell eller casa particulares som er Cubas svar på bed&breakfast. Dette betyr at du leier et rom eller leilighet hos en cubansk familie.

Casa particular på Cuba. Hva er det?

Les mer om cubas svar på bed & breakfast her.

Vår erfaring er at disse casaene ofte har bedre standard enn hotellene. Tatt i betraktning de stive prisene på hotellene, får man ofte mye mer for pengene ved å bo i casa. De serverer også frokost og middag om man måtte ønske det.

frokost i Casaer

I tillegg blir man kjent med cubanerne, og man kommer mer under huden på det cubanske samfunnet. Overnatting på Cuba kan man bestille via airbnbcubajunky,booking og mange andre nettsider. Skal du bestille med air bnb må du gjøre det FØR du ankommer Cuba. Det er et amerikansk firma og man får derfor ikke bestilt overnatting her hvis du oppholder deg på Cuba.

Man kan også reise til Cuba uten å ha reservert overnatting. Det finnes mange casaer og som regel finner man alltid noe ledig. Men de beste er ofte fullbooket lang tid på forhånd. Det er ofte mange eiere av casaer som venter ivrig ved bussterminalen. Eventuelt kjører gjerne taxisjåføren din deg til et casa han kjenner til.

Transport på Cuba

Transport på Cuba er kanskje det som kan by på mest hodebry. Både for de lokale og turister. Vær beredt på kø-ståing, pruting og uforutsette hendelser.

skreddersydde turer på Cuba. Gjør ferien unik.

Mellom byene

Buss

På Cuba finnes to bussselskaper. Viazul og Omnibuss. Viazul er busselskapet som transporterer turister. Omnibuss transporterer cubanere. Det er forbudt for turister å kjøre med Omnibuss.

Viazul-bussene opererer mellom de største byene. Disse har air-condition og komfortable seter. Det negative med Viazul er at strekningene tar lang tid, og bussene er ofte fulle. Vær ute i god tid med reservasjoner. Spesielt i høysesongen. En reise på fem timer kan fort bli til 7 og 8 timer. Busser på Cuba er en forholdsvis billig måte å reise på. For eksempel koster en strekning på 5 timer, som Havanna – Trinidad, 25 cuc. Men man må ta med i regnestykket at man ofte må ha taxi til og fra busstasjonen i de ulike byene.

Taxi

Statlig taxi

Dette er de gule taxiene. Disse koster mest, men er også de beste med tanke på komfort. Disse har aircondition, setebelter og gode seter.

Statlig taxi

Privat taxi

Dette er privatpersoner som har lisens til å operere som taxi. Det finnes også mange privatpersoner som IKKE har lisens, men som opererer som taxi. Det er ikke farlig å kjøre med en slik taxi. Den som vil få problemer er cubaneren. Privat taxi har ulik standard. Noen har aircondition andre ikke. Noen har setebelter, andre ikke. Det kan være biler fra femti, åtti eller nittitallet. Dette er et rimeligere alternativ enn de statlige taxiene.

Taxi collectivo (delt Taxi) 

Dette er den rimeligste formen for transport. Med unntak av buss. Det er rett og slett en delt taxi, hvor passasjerene deler kostnadene. Disse opererer mellom de store byene på Cuba. De kjører deg direkte dit du skal, i motsetning til bussene som kun kjører til busstasjonen. Derfor velger mange å bruke disse mot for bussene.

Å kjøre på Cuba

Å leie bil på Cuba er en fin måte å se landet på. Det er dog forbundet med noen utfordringer.

Les mer om å kjøre på Cuba her

Innad i byene

Bic-ci 

bi ci

Bi-ci er det cubanere kaller sykkeltaxi. Disse frakter deg kortere avstander innad i byene. Det er viktig å avtale pris før man setter seg i en av disse!

Almendron 

Dette er gamle amerikanske biler som kjører faste ruter rundt i Havanna. De fungerer nesten som en buss. Man sier ifra til sjåføren når man vil av. Dette er et rimelig alternativ til vanlig taxi.

Hestetaxi

Hest er et vanlig transportmiddel på Cuba. Særlig i de mindre byene. Ofte må man vente på fylle opp vognen med mennesker før man setter av gårde.

⇐Tilbake til Cuba-guiden

Hva er dine erfaringer på Cuba? Har du noen favorittrestauranter? Favoritt casaer? Del gjerne 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.