fbpx
Vi hjelper deg å planlegge din Cuba tur. Taymara jobber.

Vi har noe å lære

I dag er det kvinnedagen. Og vi har noe å lære. Av cubanske kvinner.

Kvinner på Cuba har på mange måter en sterk posisjon i det cubanske samfunnet. Kvinnedagen blir feiret med stor ståhei. Mange cubanske kvinner er sterke og uavhengige. Mange jobber utenfor hjemmet. De har like rettigheter som menn. Akkurat som i Norge.

Hurra for kvinner verden over

Machismo-kulturen har stått sterkt i landet. Tidligere var det status for en cubansk mann å ha mange elskerinner. Men det er i endring. Det har likevel alltid vært viktig  å ta seg av sin kone. Elskerinner og omsorg for sin kone var to helt forskjellige ting…

Fortsatt er vold i hjemmet ikke uvanlig. Særlig når alkohol er inne i bildet. Mange kvinner blir forlatt av sin mann, og har eneansvar for barna. Men mannen må betale bidrag. De må ta sin del av det økonomiske ansvaret.

Cuba på kvinnedagen. Cubanske kvinner er sterke kvinner.

Fortsatt er det slik at kvinnene gjør det meste av husarbeid. Men mange menn får streng beskjed om at de må bidra. Kvinner på Cuba har en ganske sterk posisjon i samfunnet. De er representert i forsvaret, politiet og mange offentlige stillinger. Mye godt kom ut av revolusjonen for snart 60 år siden. Blant annet kvinners posisjon.

Men på et felt skiller den cubanske kvinne seg veldig fra den norske kvinne.

Reis med oss og opplev Cuba på ekte. Cubansk dame på gata. Reisw

Feminin feminisme

På Cuba kan man få mye oppmerksomhet av menn på gata. Både unge og eldre menn slenger kyss og fine ord etter deg. Ofte forteller de deg høyt og tydelig, hvor pen du er. Og de måler deg opp og ned med lange blikk når du går forbi dem på gata.

Kvinner på cuba

Dette kan være svært provoserende for en norsk kvinne som er datter av generasjonen som brant sine BHer og grodde hår under armene. Men er det egentlig så ille? Hvorfor provoserer det sånn? Det er alltid positive ting man får høre. Er det ikke positivt med komplementer? Å få høre at man er pen?

CubaDette er heller ikke noe som er forbeholdt de utenlandske damene. Eller “yumaene” (på Cuba er alle utenlandske “yumaer”). Cubanske damer blir også studert fra topp til tå. Får slengkyss og pene ord slengt etter seg. 

Men det er en stor forskjell.

Når de cubanske damene får kyss og fine ord slengt etter seg, retter de ryggen litt mer. Svinger litt ekstra på hoftene, og løfter puppene litt ekstra opp.

De tar det positivt!

Der norske damer blir fornærmet og kaller det mangel på respekt, tar cubanske damer det til seg og kaller det et komplement.

Slipp deg løs

Og ikke nok med det…

Kropp

Cubanske damer kler seg i det de vil! De kler seg i det de vil, og er stolte av seg selv og sin kropp. Uansett!

Stram tights og magetopp selv om du er tjukk som et berg. Shorts hvor rompeballene synes selv om du har cellulitter. Kort kjole selv om du har stor rumpe. Utringning selv om du ikke har pupper. 

På kvinnedagen i fjor var det et talkshow på cubansk TV om hvordan kvinner skulle

kle seg. Tips og råd i forhold til skjønnhet. Jeg husker jeg reagerte. Jeg tviler på at fokuset hadde vært slik i Norge. Hvorfor?

Kan man ikke være opptatt av utseende, og samtidig være feminist?

Dans damer dans

Har vi blitt hårsåre?

Har vi blitt hårsåre i kampen for vår frigjøring? Er det å være opptatt av skjønnhet ikke forenlig med å være feminist?

På Cuba skal ikke damene løfte. Menn skal løfte. Mer enn en gang har menn hjulpet meg med å bære kofferter opp og ned trapper. Og mer enn en gang har menn  himlet med øynene når jeg sier jeg kan gjøre det selv. Norske menn sluttet å være gentlemen for lenge siden. Skjedde det parallelt med brenning av BHer og hårete armhuler? Er det blitt slik at når menn hjelper oss er det et tegn på svakhet?

I Norge er vi heldige. Vi har stor grad av likestilling. Jeg takker og bukker alle de som har gått foran og brøytet vei. Det må alltid noen ildsjeler til for å endre verden.

Kanskje bør ildsjelene i dag, kjempe for kvinners rett til å være den man er.

Ønsker man å pynte seg skal man få lov til det. Ønsker man å bære kofferten selv skal man få gjøre det. Ønsker man å omringe seg av gentlemen og komplementer skal man få gjøre det. Og sist men ikke minst. Kvinner, la oss løfte hverandre opp! 

Overnatting Cuba

Hurra for annerledeshet og hurra for å få være den man er!

Løft puppa selv om de henger. Sving på rumpa selv om den disser. Og smil selv om rynkene kommer!

hurra for 8 mars

Gratulerer med dagen.

Gratulerer til ALLE.

Les mer fra vår hverdag på Cuba her.

Hva tenker du om kvinnedagen? Har vi noe å lære? 

Cubakone travels

Vi er et norsk-cubansk par som driver gjestehuset Casa de Norge på Cuba. Herfra hjelper vi deg å organisere din drømmetur til Cuba.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.