Havana guide

Dette er min guide til Havanna. Som delvis bosatt på Cuba siden 2015 har jeg blitt godt kjent med landet og hovedstaden. I min guide vil jeg komme med tips til aktiviteter, bra gjestehus og gode restauranter og barer.


Fakta om Havanna:

Beliggenhet: nordvest på Cuba. Kun 15 mil fra Key West.

Innbyggerantall: 2 300 000

Grunnlagt: 1515

Bydeler: Centro, Havana vieja (gamlebyen), Vedado, Nuevo Vedado, Miramar.


Havanna er kontrastenes by. Byen hvor århundrer med historie møter den moderne verden med et brak. Her har spanjolene kjempet sine kamper, Fidel holdt sine taler, den amerikanske mafia bygget sine hoteller og Hemningway drukket sine drinker. I dag møtes to verdener her. Den nye verden. Og den gamle verden.

Turer til Cuba

I Havanna møter man cubanske damer dampende på svære sigarer til ære for turistene. Her møter man backpackerne som spiller sjakk med de lokale i solnedgang. Her står cruiseturistene i kø med de lokale for å kjøpe seg en brus. Her står de lokale i kø for å få gjort sin daglighandel, under turistene blitzregn. Her faller gamle ærverdige bygninger sammen, mens turister og skoleklasser besøker de restaurerte palassene.Her kan du dele en flaske rom med sidemannen og bare være til.

Les om da reisebloggeren Reiseperler besøkte oss

I Havanna finnes en rekke turistattraksjoner. Men det beste med Havanna er nettopp det at her kan man gjøre ingenting og likevel oppleve verden. Gjør som cubanerne. Sett deg på et gatehjørne, senk skuldrene, prat litt med sidemannen og observer. Observer folk fra to verdener som møtes.

Ting å gjøre

Havanna Vieja

Gamlebyen er der de fleste turistene samler seg. Mange av Havannas severdigheter finner man innenfor gamlebyens grenser. Calle Obispo er hovedgaten. Der finner man gjestehus, butikker, souvenirer og restauranter. Det er flere kjente plazaer i gamlebyen. De mest kjente er følgende:

 • Plaza de la Catedral. Her finner man spåkoner, barer og gateselgere. Og så klart den gamle katedralen i nydelig barokkstil. Katedralens kjennetegn er at den har to tårn av ulik høyde.
 • Plaza Vieja er datert til 1559 og er en av Havannas eldste plasser. Tidligere ble den brukt til militær-øvinger og senere som markedsplass. I dag er det flust av barer og restauranter her. Her finner man også Fabrica de la cerveza som serverer duggfrisk øl i høye tappetårn.
 • Plaza de las armas er den eldste plassen i Havanna. Den finner du et steinkast fra Malecon. Den er omkranset av nydelig gammel arkitektur. Her finner man et lite bokmarked. Her finner man også Castillo de la real Fuerza som er den eldste festningen i Amerika. I dag ligger det et sjøfartsmuseum i dette gamle bygget.

Gamlebyen i Havanna. Hva kan man gjøre i Havanna

Revolusjonsplassen

På denne digre plassen har Fidel holdt sine taler, og tusener av cubanere feiret 1 mai – arbeidernes dag. I dag finner man en stor statue av Jose Marti og de ikoniske bildene av Camilo Cienfuegos og Chegevara her.

Revolusjonsplassen i Havanna

Callejon de Hammel

Dette er en gate dekorert med det cubanske kunstnere har hatt for hånden. Her er det alltid noe å hvile øynene på. Det kan minne om Blå i Oslo. Dette er et eksempel på det nye og hippe Havanna. Her er det ofte rumba konsert og en overpriset restaurant.

Playa del Este

Mange kjenner ikke til at Havanna har nydelige strender bare 20 minutters kjøretur unna. Playa del este har nydelig hav og hvite strender.

Playa del este i Havanna

Fusterlandia

Dette er et kunstnerisk nabolag litt utenfor Havanna sentrum. Et helt nabolag dekket med mosaikk. Det begynte med Casa Fuster. En kunstner ved navn Fuster som dekorerte sitt hjem med små mosaikkbiter. Deretter utvidet han til hele nabolaget. I dag er han en verdenskjent kunstner.

Fusterlandia. Hva kan man gjøre i Havanna

Malecon

Malecon er den sju km lange havnepromenaden hvor cubanerene går for å avkjøle seg på kveldstid. En spasertur her er obligatorisk når man besøker Havanna. Man kan også oppleve Malecon i en av de mange gamle cabrioletene.

Malecon i Havanna

Hotel National

Langs Malecon viI du raskt legge merke til denne art deco-bygningen som en gang var høyden av rikdom i Havanna. Det er en nydelig bygning, og en cocktail i hagen med utsikt mot Malecon er ikke å forakte. Fidel brukte dette hotellet som sin base de første årene etter revolusjonen.

Vedado

En gang i tiden var Vedado det vakreste området i Havanna. Mange av de gamle ærverdige herskapshusene er nå omgjort til barer og restauranter. Calle 23 er en av hovedgatene i Vedado. Det perfekte sted for «people watching».

Columbus Cemetery

Denne kirkegården er en av verdens største. Hvis du har behov for en pause fra det hektiske Havanna-livet, er en tur hit å anbefale. Kirkegården har egne guider som forteller om dens spennende historie.

Revolusjons-museet

Mange har en mening om Cuba og Cubas historie. I dette museet vil du få Cubas versjon. Historien er aldri nøytral.

Havannas gater. Guide til Havanna

Parque central

Parque central deler på en måte Havanna i to. På den ene siden finner man gamlebyen og på den andre centro. Her finner man også Esquina Caliente (det varme hjørne) hvor ivrige cubanere møtes for å diskutere baseball. Her er kroppsspråk og høyt stemmevolum en del av gamet. Ekstra gøy om man forstår spansk så klart. Eller cubaneo...

Prado

Dette er gaten hvor cubanere elsker å henge ut for å se på livet. Palmetrær og marmor gjør den til en liten catwalk. Her spiller man sjakk, domino og skravler.

Prado. Et sted å nyte i Havana

El morro

Denne festningen er datert til mellom 1589 0g 1630. Den har stått imot angrep fra både pirater, franskmenn, engelskmenn, hollendere og spanjoler. I dag er den et yndet besøk for mange turister og man finner også et maritimt museum der. Nydelig utsikt til Havanna by.

El capitolio

Denne storslotte bygningen har vært under konstruksjon i flere år. Men nå har den endelig åpnet for allmennheten. En slående likhet mellom det hvite hus i Washington. Men el capitolio er 2 cm høyere. Det er ikke tilfeldig 😉 Ved siden av ligger ærverdige Habana teatro som også er verdt et besøk.

Les mer om de ulike aktiviteter vi tilbyr i Havana her.


Steder å spise og drikke

El Biky. Restaurant i centro. Den har to etasjer. Stivere priser i andre etasje. Nydelig mat og kult interiør. Bakeriet på siden er et MUST! Havannas beste kaker. Uten tvil. Kanskje Cubas...

Les mer på Lonely planet

Locos por Cuba. Lite intimt sted med billig og bra mat. Adresse: calle San Lazaro.

Les mer på Tripadvisor

La makina. En skjult perle av en restaurant. Syngende servitører og herlig service.

Les anmeldelser her.

La rosa negra. Ligger litt utenfor allfarvei i Nuevo Vedado. Men er du på de trakter er det absolutt å anbefale en middag her. Ekte cubansk mat. STORE porsjoner! Populært blant cubanere. Reservasjoner er ikke mulig. Forbered deg på kø.

Lamparilla 361. Tapas og øl får du servert i denne lille koselige baren. Hyggelig service og god mat.

La guarida. En av Havannas mest berømte restauranter. Gourmet med fantastisk utsikt. Men det er dyrt og maten står ikke i stil med prisen, spør du meg. Men likevel verdt et besøk på grunn av lokalet og utsikt.

La guardia i Havanna

O'Reailly 306. Nydelig tapas og enda bedre cocktails. Cocktailene er rett og slett små kunstverk. Populært sted i gamlebyen, så det er lurt å reservere bord. Min favoritt!

5 esquinas. Lite koselig sted drevet av cubanere i gamlebyen. Italiensk mat på sitt beste! De må ha Havannas beste pizza. Kanskje Cubas?

Restaurante San Cristobal. Denne legendariske restauranten i centro er verdt et besøk vel så mye for sitt fantastiske interiør som for maten. Obama og Beyoncie har spist der, og det har blitt en av Havanas mest kjente restauranter. Sist gang jeg spiste der var jeg middels imponert. Håper ikke de har begynt å hvile på sine laubær? Her er det stor pågang så det er lurt å reservere bord.

San Christobal i Havanna. en restaurante for sansene.

Steder å bo

Vi kjenner til flere flotte casaer i Havanna. Dette er noen av de vi anbefaler:

Casa Casona

Casa Casona er drevet av nydelige Betsy og hennes mann. Huset ligger i centro Havanna. Sentralt, men roligere enn i gamlebyen. Her kommer du tett på cubanere og deres dagligliv. Betsy leier ut fire rom med enkel standard. Rommene er rene og pene. To med eget bad. De serverer den beste frokost.

Casa buen viaje

Casa buen viaje ligger i gamlebyen i Havanna. Det er et casa med høy standard og man kan velge mellom tre ulike typer rom. Suite, superior eller standard. Det er et forholdsvist nytt casa som på kort tid har utmerket seg med supre anmeldelser. Og med god grunn!

Casa Concordia

Casa Concordia reserverer vi som regel når vi har større grupper på besøk. Denne unike leiligheten har tre soverom og ligger i Havanna sentrum. Den har veldig høy standard med nydelig interiør og utsikt.

Casa Cuartales

Midt i hjertet av gamlebyen finner man dette unike gjestehuset. Drevet av en svensk dame, som er gift med en cubansk mann. Med et nydelig interiør, tak-malerier og nydelige terrasser på alle rom gjør dette gjestehuset inntrykk. Her kan du velge mellom suite eller standard rom.

Overnatting i Havanna som vi anbefaler

Likte du vår guide til Havanna? Har du mer å tilføye? Kom gjerne med dine erfaringer og anbefalinger i kommentarfeltet.

(6) kommentarer

 1. Lisbeth

  Kjempeflott info Skal til Cuba for 1.gang og all din info var veldig nyttig

 2. Cubakone travels

  Så hyggelig å høre Lisbeth! God tur!!!:D

 3. Mari-Ann Evensen Eidshaug

  Veldig interessant og god info,gleder meg til og besøke Cuba om 1 uke !

 4. Cubakone travels

  Så bra! Håper dere får en kjempefin tur!

 5. Knut Gøran Horvei

  Mye god informasjon, å fylle 10 dager på foto kurs. 5-15 januar 23. Malecon må brukes hver kveld eller morgen. Casa de Norge/Cubakone besøkes. El Floridita i Civdad Vieja besøkes. Fusterlandia og 5 Esquinos besøkes. Må dypere i Reiseperler.

 6. Cubakone travels

  Hei hei. Skal du til Cuba nå? Takk for gode tips. Menge liker Floridita. Selv er jeg ikke så fan av den.
  Fusterlandia er veldig kult!og Malecón i mitt ♥️

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *