fbpx
Havana guide

I denne guide til Havanna vil jeg komme med tips til hva man kan gjøre i Havanna, samt steder å spise og drikke. Havanna er kontrastenes by. Byen hvor århundrer med historie møter den moderne verden med et brak. Her har spanjolene kjempet sine kamper, Fidel holdt sine taler, den amerikanske mafia bygget sine hoteller og Hemningway drukket sine drinker. I dag møtes to  verdener her. Den nye verden. Og den gamle verden.

Turer til Cuba
Bilde av Charlotte Loraas Fagermoen

I Havanna møter man cubanske damer dampende på svære sigarer til ære for turistene. Her møter man backpackerne som spiller sjakk med de lokale i solnedgang. Her står cruiseturistene i kø med de lokale for å kjøpe seg en brus. Her står de lokale i kø for å få gjort sin daglighandel, under turistene blitzregn. Her faller gamle ærverdige bygninger sammen, mens turister og skoleklasser  besøker de restaurerte palassene.Her kan du dele en flaske rom med sidemannen og bare være til.

Les mer om de ulike aktiviteter vi tilbyr i Havana her.

Havannas gater. Guide til Havanna


Fakta om Havanna:

Beliggenhet: nordvest på Cuba. Kun 15 mil fra Key West.

Innbyggerantall: 2 300 000

Grunnlagt: 1515

Bydeler: Centro, Havana vieja (gamlebyen), Vedado, Nuevo Vedado, Miramar.


I Havanna finnes en rekke turistattraksjoner. Men det beste med Havanna er nettopp det at her møtes to verdener. Gjør som cubanerne. Sett deg på et gatehjørne, senk skuldrene, prat litt med sidemannen og observer. Observer folk fra to verdener som møtes.

Transport på Cuba er en blanding av biler fra det glade 50 tall, 90 tall og nyere bilder fra 200 tallet.

Ting å gjøre i Havanna

Havanna Vieja

Gamlebyen er der de fleste turistene samler seg. Mange av Havannas severdigheter finner man innenfor gamlebyens grenser. Calle Obispo er hovedgaten. Der finner man gjestehus, butikker, souvenirer og restauranter. Det er flere kjente plazaer i gamlebyen. De mest kjente er følgende:

  • Plaza de la Catedral. Her finner man spåkoner, barer, gateselgere. Og så klart den gamle katedralen i nydelig barokkstil. Katedralens kjennetegn er at den har to tårn av ulik høyde.
  • Plaza Vieja er datert til 1559 og er en av Havannas eldste plasser. Tidligere ble den brukt til militær-øvinger og senere som markedsplass. I dag er det flust av barer og restauranter på denne plassen. Her finner man også Fabrica de la cerveza som serverer duggfrisk øl i høye tappetårn.
  • Plaza de las armas er den eldste plassen i Havanna. Den finner du et steinkast fra Malecon. Den er omkranset av nydelig gammel arkitektur. Her finner man et lite bokmarked. Her finner man også Castillo de la real Fuerza som er den eldste festningen i Amerika. I dag ligger det et sjøfartsmuseum i dette gamle bygget.

Gamlebyen i Havanna. Hva kan man gjøre i Havanna

Revolusjonsplassen

På denne digre plassen har Fidel holdt sine taler, og tusener av cubanere feiret 1 mai – arbeidernes dag. I dag finner man en stor statue av Jose Marti og de ikoniske bildene av Camilo Cienfuegos og Chegevara.

Revolusjonsplassen i Havanna

Callejon de Hammel

Dette er en gate dekorert med det cubanske kunstnere har hatt for hånden. Her er det alltid noe å hvile øynene på. Det kan minne om Blå i Oslo. Dette er et eksempel på det nye og hippe Havanna. Her er det ofte rumba konsert og en overpriset restaurant.

Playa del Este

Gå på stranda. Playa del este er bare 30 minutters kjøretur fra Havana. Nydelig hav og hvite strender.

Playa del este i Havanna

Fusterlandia

Dette er et annet kunstnerisk nabolag litt utenfor Havanna sentrum. Et helt nabolag er dekket med mosaikk. Det begynte med Casa Fuster. En kunstner ved navn Fuster som dekorerte sitt hjem med små mosaikkbiter. Deretter utvidet han til hele nabolaget, og er i dag en verdenskjent kunstner.

Fusterlandia. Hva kan man gjøre i Havanna

Malecon

Den 7 km lange havnepromenaden hvor cubanerene går for å avkjøle seg på kveldstid. En spasertur her er obligatorisk når man besøker Havanna. Man kan også oppleve Malecon i en av Havannas mange gamle cabrioleter.

Malecon i Havanna

Hotel National

Langs Malecon viI du raskt legge merke til denne art deco-bygningen som en gang var høyden av rikdom i Havanna. Det er en nydelig bygning, og en cocktail i hagen med utsikt mot Malecon er ikke å forakte. Fidel brukte dette hotellet som sin base de første årene etter revolusjonen.

Vedado

En gang i tiden var Vedado det vakreste området i Havanna. Mange av de gamle ærverdige herskapshusene er nå omgjort til barer og restauranter. Calle 23 er en av hovedgatene i Vedado. Det perfekte sted for «people watching».

Columbus Cemetery

Denne kirkegården er en av verdens største. Hvis du har behov for en pause fra det hektiske Havanna-livet, er en tur hit å anbefale. Kirkegården har egne guider som forteller om dens spennende historie.

Revolusjons-museet

Mange har en mening om Cuba og Cubas historie. I dette museet vil du få Cubas versjon. Historien er aldri nøytral.

Parque central

Parque central deler på en måte Havanna i to. På den ene siden finner man gamlebyen og på den andre centro. Her finner man også Esquina Caliente (det varme hjørne) hvor ivrige cubanere møtes for å diskutere baseball. Her er kroppsspråk og høyt stemmevolum en del av gamet. Ekstra gøy om man forstår spansk så klart. Her finner man også Havannas lekre cabrioleter som frakter turister rundt i sentrum.

Kjøretur i en gammel amerikaner i Havana er en opplevelse for alle sansene

Prado

Dette er gaten hvor cubanere elsker å henge ut for å se på livet. Palmetrær og marmor gjør den til en liten catwalk. Her spiller man sjakk, domino og skravler.

Prado. Et sted å nyte i Havana

Castillo de los tres Santos Reyes Magnos del morro (El morro)

Denne festningen er datert til mellom 1589 0g 1630. Den har stått imot angrep fra både pirater, franskmenn, engelskmenn, hollendere og spanjoler. I dag er den et yndet besøk for mange turister og man finner også et maritimt museum der. Nydelig utsikt til Havana by.

El capitolio

Denne storslotte bygningen har vært under konstruksjon i flere år. Men nå har den endelig åpnet for allmennheten. En slående likhet mellom det hvite hus i Washington. Men el capitolio er 2 cm høyere. Det er ikke tilfeldig 😉 Ved siden av ligger Habana teatro som også er verdt et besøk.

.


Steder å spise og drikke

El Biky. Restaurant i centro. Den har to etasjer. Stivere priser i andre etasje. Nydelig mat og kult interiør. Nettside: elbiky.com

Locos por Cuba. Lite intimt sted med billig og bra mat. Adresse: calle San Lazaro.

La makina. En skjult perle av en restaurant. Syngende servitører og herlig service.

La rosa negra. Ligger litt utenfor allfarvei i Nuevo Vedado. Men er du på de trakter er det absolutt å anbefale en middag her. Ekte cubansk mat. STORE porsjoner! Populært blant cubanere. Reservasjoner er ikke mulig.

Lamparilla 361. Tapas og øl får du servert i denne lille koselige baren. Hyggelig service og god mat.

La guarida. En av Havanas beste restauranter. Fantastisk mat og fantastisk takterrasse. Her er det bare å nyte.

O’Reailly 306. Nydelig tapas og enda bedre cocktails. Cocktailene er rett og slett små kunstverk. Populært sted, så det er lurt å reservere bord.

5 esquinas. Italiensk mat på sitt beste!

Restaurante San Cristobal. Denne legendariske restauranten er verdt et besøk vel så mye for sitt fantastiske interiør som for maten. Obama og Beyoncie har spist der, og det har blitt en av Havanas mest kjente restauranter. Sist gang jeg spiste der var jeg middels imponert. Håper ikke de har begynt å hvile på sine laubær? Her er det stor pågang så det er lurt å reservere bord. Adresse: San Rafael.

Bodeguita del medio og Floridita. Hemningway sine populære vannhull. I dag finner man disse i flere av Cuba (og verdens) byer, men de har sin opprinnelse i Havanna. Barene er i dag veldig turistifiserte, og kan av mange oppfattes som en turistfelle. Andre mener stemningen er upåklagelig.

Steder å bo

Vi kjenner til flere flotte casaer i Havanna. Dette er de vi anbefaler.

Casa Casona

Casa Casona er drevet av nydelige Betsy og hennes mann. Huset ligger i centro og har en perfekt beliggenhet. Her kan du sitte på terrassen og følge med på gatelivet på Cuba. Huset har fire soverom med enkel standard. Rommene er rene og pene med eget bad. De serverer den beste frokost.

Casa buen viaje

Casa buen viaje ligger i gamlebyen i Havanna. Det er et casa med høy standard og man kan velge mellom tre ulike typer rom. Suite, superior eller standard. Det er et forholdsvist nytt casa som på kort tid har utmerket seg med supre anmeldelser. Og med god grunn!

Casa Concordia

Casa Concordia reserverer vi som regel når vi har større grupper på besøk. Denne unike leiligheten har tre soverom og ligger i Havanna sentrum. Den har veldig høy standard med nydelig interiør og utsikt.

Vi anbefaler å lese mer om Cuba på Lonely Planet sine sider. 

Likte du vår guide til Havanna? Har du mer å tilføye? Kom gjerne med dine erfaringer og anbefalinger i kommentarfeltet.

2 Comments

  1. Kjempeflott info Skal til Cuba for 1.gang og all din info var veldig nyttig

  2. Så hyggelig å høre Lisbeth! God tur!!!:D

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.