• Gravid på Cuba
  Cubakonas Blogg,  Dette er Cuba

  Gravid på Cuba

  Gravid på Cuba. Hvis du er født på Cuba, og bor der i det øyeblikket du bestemmer deg for å bli mor er det noen viktige ting du bør vite.

  Jeg heter Dailena. Jeg bor på Cuba, og etter å ha vært sammen med min kjære Pedrito i 5 år bestemte vi oss for å få vår første baby.

  Skal du beholde det?

  Det første vi fikk høre var at vi kom til å måtte kjempe mot effekten av 10 år med p-piller. Noen mente at det ville ta år før vi kunne få barn. De eldre sa at hvis du løfter bena etter å ha sex vil det skje. Atter andre sa at siden jeg har katt kunne det ha gjort meg steril…

  Men bare tre måneder etter den siste pillen skjedde det. Jeg kunne fremdeles ikke føle det. Selv om testen var positiv. Men det var der. Jeg hadde aldri kastet opp om morgenen før. Selv etter å ha delt en flaske rødvin med Marianne på «Rincon de la salsa» (utested i Trinidad) hadde jeg aldri blitt så dårlig. Og det var her det hele startet.

  Rincon

  Det første du møter når du skal dele nyheten om at du er gravid er alle meninger og kommentarer.

  Cubaneren spør først «…og hva skal du gjøre? Skal du ha den eller skal du ta den bort?».  Så har du de som forsikrer deg om at du er gal og at du burde vente noen år til. Og det er aldri mangel på dem som spør og graver om den vordende far. For å finne ut om han er klar eller ikke.

  Ikke smykker, sjokolade eller gresskar

  Vår afro-cubanske religion anser det som ikke bra å fortelle denne typen nyheter før 3 måneders svangerskap. «Det bringer dårlige varsler». I 4 måned begynner den andre fasen. Det er en rekke ting du bør gjøre og ikke gjøre.

  Man bør ikke spise gresskar. Heller ikke i suppe. Det er forbudt ifølge Oshun. Hun er dronningen av elver, og har ansvar for kvinners mageregion. Du bør fjerne alle halskjeder, kjeder og ting som kan vikle deg inn. Hvis ikke tror man at babyen kan få navlestrengen rundt nakken. «La raspa del arroz» er den nederste delen av gryten, eller brent ris. Dette bør man ikke spise gjennom svangerskapet. Hvis du bestemmer deg for å dra til sjøen, bør du gå med ryggen mot vannet og kun til bølgene berører knærne. Ikke lenger. Fra fase to bør man heller ikke  spise mel og null sjokolade. Det øker blodtrykket.

  love tour til Cuba

  Helsevesenet

  I uke 9 var det min første konsultasjon med familielegen. Helt gratis. De forklarte meg hvordan livet mitt skulle se ut fra nå av i henhold til det nasjonale helsesystemet.

  Jeg fikk beskjed om at jeg trengte å ta ti forskjellige blodprøver. Alle var gratis. Men jeg fikk bare tatt fire fordi de andre seks ikke  fantes. De finnes ikke i landet.

  Dailena er gravid

  Etter 12 uker var den første ultralyden og konsultasjoner med alle slags medisinske spesialister. De skulle informere meg og tredve gravide damer til. Hvis du kommer tidlig, kan du være heldig og komme inn tidlig. Men det er ikke sikkert. Det er nemlig alltid et men på Cuba. Alltid en «Plan jabas».

  (Marianne forklarer; plan jabas er et system for når cubanere handler mat. I bodegaene, der cubanerne handler mat, er det alltid to køer. En kø for «vanlig folk» og en kø for  husholdninger hvor alle jobber for staten. F.eks hvis alle i husholdningen er lærere, leger, butikkansatte etc. Når de slipper inn folk i bodegan slipper de inn to personer fra plan jabas og bare en fra køen med vanlige folk. Dette er med andre ord en form for godtgjørelse man får når hele husholdningen jobber for staten. Dailena bruker dette som en metafor for køen for å komme inn til legene).

  Cubansk sykehus. Er det så bra?
  Et cubansk sykehus

  De gravide som har med en gave til legen blir tatt inn først og sliper derfor køen. De kommer seg da hjem tidlig. Noe som er viktig på Cuba. Hvis du kommer sent slik som meg, risikerer du å forlate sykehuset sent på kvelden. Da kan man regne med at strømmen vil gå, og at du må vente en uke til. Til ultralydutstyret fungerer.

  Men det går bra. I køen underholder man seg selv ved å høre om livet til de andre fremtidige mødrene. Og man forstår at de andre er enda galere enn meg. For å ha havnet i denne situasjonen.

  Et hjem for gravide

  Hver 15. dag har man en konsultasjon med familielegen. Da sender man inn urinanalyse og de sjekker vekten din. Det normale er å øke 0,5 kg per uke. Hvis noen av disse 2 parameterne ikke stemmer, må du legges inn på et såkalt «hogar materno». Et hjem for gravide.

  Her får man vanligvis ikke motta besøk. Det er gratis, myndighetene dekker alle utgifter og maten er veldig god. Det er ihvertfall det jeg har fått beskjed om…

  Kalkulatur-fasen

  I uke 20 er babyen ganske klar til å leve utenfor livmoren. Bare organene trenger å modnes mer. Hva betyr dette for en gravid på Cuba? Man må begynne å kjøpe alt du trenger i tilfelle det verste skjer. Og det er da «kalkulator-fasen» begynner.

  Grunnlønnen til en cubaner er mellom 500 og 1500 cubanske pesos i måneden. 1 dollar er 25 cubanske pesos. Det vil si at 500 pesos er 20 dollar. Hvis du jobber for turismen kan du tjene litt mer. Kanskje.

  Noe av det viktigste for en baby er bleier. I statens butikker er minstepris 9.45 dollar for en pakke med 36 bleier. Dette gjør at man alltid må tenke på resirkulering av bleier. Man vasker bleiene og fyller de med stoff. Slik kan man bruke engangsbleiene mellom 5 og 10 ganger.

  Bleier til salgs
  Bleier selges i facebook grupper.

  Barnesengen kan du arve fra en nevø eller en nabo som ikke lenger bruker den. Men hvis du bor som meg, i en by der få kjenner deg, må du kjøpe en ny i statens butikker. Minstepris er 150 dollar. Syv ganger standard lønn for en vanlig arbeider.

  Klær kan man alltid finne fordi det alltid er en som gir deg en eller annen t-skjorte. Moderne klær er kun mulig å få tak i om man har slektninger i utlandet som sender deg. Jeg kan ikke klage. Jeg har mange venner i utlandet som vil sende meg slikt.

  Mat

  Som gravid på Cuba er mat det tema som tar mest av nattesøvnen. Visstnok skal vi drikke 1 eller 2 liter melk daglig. Regjeringen gir deg fersk melk, rett fra kua, annenhver dag. Man får det nesten gratis i bodegaene.

  Hvis man trenger mer må man kjøpe en liter melk for 2 dollar i butikken.  Eventuelt en pose med tørrmelk til 5 dollar på det svarte markedet. For å øke hemoglobin er hovedproteinet rødt kjøtt. Fra uke 20 gir regjeringen deg 2 kg storfekjøtt per måned. Hvis ikke det er nok kan man kjøpe kjøtt i butikkene til 8 dollar per kg. Dette er utenkelig å finne på det svarte markedet da det er helt ulovlig å selge storfekjøtt på Cuba.

  Grønnsaker og frukt bør ikke mangle i det daglige kostholdet. Men det mangler ofte på våre markeder. Og hvis man finner frukt, bør du forberede deg på prisene.

   

  marked på Cuba

  Disco-kjolen passer ikke lenger

  I uke 22 er ikke lenger kroppen din den samme. Disco-kjolene passer ikke lenger, stramme bukser for å markere figuren din er det best å donere til sin slanke nabo. For ikke å nevne varmen. Mellom 30 og 37 grader når som helst på året. De fleste av oss cubanere har ikke klimaanlegg.

  Etter mange år med ønsker om å ta silikon, ønsker jeg nå at den nye størrelse 42 vil forsvinne. Men jeg slutter ikke med å ta bilder, og sende dem til vennene mine. Jeg er stolt over kroppen min. Stolt over sprekkene i huden selv om jeg  ikke kan bruke brasilianske bikinier lenger. Jeg bryr meg ikke.

  Gave fra staten

  Som gravid på Cuba får man «en gave» fra staten i uke 30.  Vi kaller den «layette». Den består av en madrass til barneseng, ti stoffduker til bleiene (så du kan bruke de mange ganger), en babysåpe, en babyolje, en flaske baby parfyme, og hvis du er heldig, litt klær. Dette avhenger av hvor du bor sier de.

  Herfra gjenstår det bare å vente. Om ti uker blir du mor. Hvis det er første gang kan du bli prioritert. Og hvis du venter tvillinger, blir du innlagt fra uke 20 pga  høyere risiko.

  Fødselen er alt man venter på. Hvis man har penger, eller har spart, kan man betale 60 dollar for et keisersnitt. Dette er ulovlig, men alle gynekologer vil gjøre det siden de da kan tjene en månedslønn på en dag. Hvis ikke må man vente tålmodig på at babyen kommer naturlig.

  Gravid på Cuba

  Pedrito, min mann, sier han vil være med meg i det øyeblikket, men jeg vet ikke. Kanskje han må gå ut før babyen kommer. Ankomsten til en baby, ønsket eller ikke, planlagt eller ikke, skal alltid være det vakreste i en kvinnes liv. Spesielt på grunn av alle de endringer som kroppen hennes og sinnet gjennomgår. Vi må ta det som et prosjekt, eller en investering. Hvor gevinsten er den enorme kjærligheten til et liten vesen. Som vil avhenge fullstendig av oss.

  Hilsen Dailena.

 • Vanskelig på Cuba
  Cubakonas Blogg,  Dette er Cuba

  Slåsskamp om såpestykker Dagens Cuba

  Dagens Cuba. I dagens Cuba slåss man om såpestykkene. Det finnes ikke såpe. Ikke matolje. Ikke vann. Ikke egg. Ikke vaskemiddel. Ikke ris. Butikkene er tomme.

  Nå er det trange tider i Trinidad. Men for å si det først som sist. Vi klarer oss bra. Vi er heldige og har mulighet til å kjøpe ting i vanlig butikk. Men de fleste cubanere har ikke det.

  Les om vårt gjestehus Casa de Norge

  Evige køer på Cuba

  For å forstå Cuba er det viktig å forstå shoppingen på Cuba. Butikkene spiller faktisk en stor rolle i det cubanske samfunnet. Derfor vil jeg forklare de ulike butikktypene på Cuba. Spør hvis du ikke forstår 😉

  Butikkene på Cuba

  På Cuba finnes det tre ulike butikker. Det er bodegaen hvor cubanere bruker sine libretas. Libretas er en form for kuponger som gir veldig billig mat. Men det er svært begrenset hva man får via kupongsystemet i dag. Ofte får man ikke det man har krav på engang. Man må alltid supplere med mat fra andre butikker.  En halv kilo ris koster ca 50 cent i peso cubano. Det er ca 20 øre i norske kroner. Det ligner litt på det systemet vi hadde i Norge etter krigen. Kupongsystem for å kjøpe det viktigste av mat.

  Shopping på Cuba

  Så er det tiendas de peso cubano. Butikker hvor de selger ting i peso cubano. Som er den valutaen de fleste cubanere forholder seg til. Her kan man må få kjøpt ris, sukker, bønner etc. Det er dyrere enn i bodegaene. Men fortsatt billigere enn i CUC butikkene. En halv kilo ris koster ca 3,5 kr.

  CUC butikkene er butikkene hvor turistene som regel handler. Og de cubanere som har mulighet. Her får man kjøpt matolje, brus, rom, vaskemiddel etc. Prisene er i cuc. Cuc tilsvarer dollaren i verdi. Her er varene dyrere og det er få cubanere som handler her. En  kilo ris koster 2 cuc. Ca 20 kr.

  Egg

  Egg får cubanerne via kupongsystemet. Men kun 5 egg per måned. Trenger man mer må det kjøpes i peso butikkene eller på det svarte markedet. Egg finnes for tiden ikke i peso butikkene. Da må man til det svarte markedet og der koster ett egg ca 2 kr. Det var billig tenker du kanskje. Men hvis du tjener 200 kr måneden er det ganske dyrt.

  Vann

  I Trinidad har alle hus vanntanker som fylles med vann noen ganger i uka. I det siste har vannet kommet sjeldnere og sjeldnere. Vi har måttet kjøpe vann flere ganger i uka. Da kommer det en stor tankbil og fyller opp tankene. Dette koster 20 dollar. Naboene våre har ikke denne muligheten. Kan du tenke deg hva du ville gjort uten vann?

  Vannmangel i Trinidad

  Ris

  Det er tomt for ris. Og cubanerene spiser MYE ris. Det er fast ingrediens til middag. Og helst lunsj. Ris er nå kun å få tak i CUC butikkene. Der koster en kilo ca 2 cuc eller 20 kr. En vanlig cubansk familie har ikke mulighet til å kjøpe dette.

  Ris er mangel i dagens Cuba

  Matolje

  Det er helt tomt. Det finnes hverken i peso cubano butikker eller cuc butikker.

  Vaskemiddel

  Vaskemiddel er ikke å få tak i. Det er helt tomt. I alle butikker.

  Det er tomt for vaskemiddel i butikkene

  Såpe

  Såpe selges både i cuc butikker og peso cubano butikker. I peso butikkene koster et såpestykke ca 2 kroner og i cuc butikkene koster et såpestykke ca 6 kr. Man kan kjøpe flytende såpe hvis man er ekstra velstående. Det koster fra 20 kr per flaske.

  Så mens man i Norge i 2020 kjemper om å finne den mest miljøvennlige såpa – skal man velge såpestykker eller de gode gamle plastflaskene – slåss man om såpestykkene på Cuba.

  Verden er urettferdig.


  Det var dagens hjertesukk fra Cuba. Heldigvis kommer fortsatt brødmannen vandrende på sin sykkel hver morgen og gir oss ferskt brød. Det er hverdagsluksus her på Cuba. Vi slipper ihvertfall å gå til butikken og kjøpe brød 😉

  Brød på Cuba

  Dette er dagens Cuba. Hva hadde du gjort uten disse essensielle matvarene? 

 • mine 10 favoritter på Cuba
  Å reise på Cuba,  Cubakonas Blogg

  Mine 10 favoritter på Cuba

  Dette er mine 10 favoritter på Cuba. Etter fem år som reisende og bosatt på Cuba har jeg sett mye av denne fantastiske øya. Denne fantastiske, men spesielle øya. Derfor kan det være fint med noen gode råd før man reiser hit.

  Les flere gode råd i vår store Cubaguide.

  Alle land har sine turistfeller. Også Cuba. For å unngå disse er viktig å gå litt utenfor allfarvei. Da vil man se det beste av Cuba. Det ekte Cuba.

  En reiseblogger opplevde Cuba med oss. Les mer om hennes opplevelser. 

  Har du vært på Cuba? Hva er dine favoritter?

  Trykk på bildene så kan du lese om mine 10 favoritter på Cuba

English English Norwegian Norwegian
X