Transport på Cuba er kanskje det som kan by på mest hodebry. Vær beredt på kø-ståing, pruting og uforutsette hendelser.

Buss

Viazul er busselskapet som transporterer turister. Omnibuss transporterer cubanere. Det er veldig billig å reise med Omnibuss, men det er forbudt for turister.

Viazul-bussene opererer mellom de største byene. Det er busser med air-condition og ganske komfortable seter. Det negative med Viazul er at strekningene ofte tar lang tid og bussene er ofte fulle. Vær ute i god tid med reservasjoner. Spesielt i høysesongen. En reise på fem timer kan fort bli til 7 og 8 med Viazul. Det er forholdsvis billig å reise med Viazul. For eksempel fra Havanna til Trinidad, en tur på 5 timer, koster en bussbillett 25 cuc/dollar.

Men man må ta med i regnestykket at man ofte må ha taxi til og fra buss-stasjonen.

Taxi

Det finnes ulike taxi-ordninger på Cuba.

  • Statlig taxi. Tilbyr nye biler og air-condition. Disse er alltid gule. Det er disse bilene hotellene benytter seg av. De er ganske kostbare.
  • Privat taxi. Dette er privatpersoner som har lisens til å bruke sin bil som taxi. Dette er biler av ulik standard. Noen kan ha air-condition, andre ikke. Noen har setebelter, andre ikke. Det kan være biler fra 50, 80 eller 90 tallet. Disse er et rimeligere alternativ enn de statlige taxiene.
  • Taxi-collectivo. Dette er en form for delt taxi, hvor passasjerene deler kostnadene. Taxi-collectivo er taxi som opererer mellom de store byene på Cuba. Disse koster som regel 5 CUC mer enn buss, men kjører deg til og fra hotell/casa.

Bi-ci

Bic-ci er det cubanere kaller sykkeltaxi. Disse frakter deg kortere avstander innad i byene. Det er viktig å avtale pris før man setter seg på med en av disse!

 

Maquina

Dette er et fenomen i Havanna. Maquinas er gamle amerikanske biler som kjører faste ruter i Havanna. Det fungerer nesten som en buss. Man sier ifra til sjåføren når man vil av. Dette er et rimelig alternativ til vanlig taxi.