Gode tips og råd om Cuba. Min Cuba guide

Transport på Cuba er kanskje det som kan by på mest hodebry. Både for de lokale og turister. Vær beredt på kø-ståing, pruting og uforutsette hendelser.

Mellom byene

Buss

På Cuba finnes to bussselskaper. Viazul og Omnibuss. Viazul er busselskapet som transporterer turister. Omnibuss transporterer cubanere. Det er forbudt for turister å kjøre med Omnibuss.

Viazul-bussene opererer mellom de største byene. Disse har air-condition og komfortable seter. Det negative med Viazul er at strekningene tar lang tid, og bussene er ofte fulle. Vær ute i god tid med reservasjoner. Spesielt i høysesongen. En reise på fem timer kan fort bli til 7 og 8 timer. Busser på Cuba er en forholdsvis billig måte å reise på. For eksempel koster en strekning på 5 timer, som Havanna – Trinidad, 25 cuc. Men man må ta med i regnestykket at man ofte må ha taxi til og fra busstasjonen i de ulike byene.

Taxi

På Cuba er det ulike taxiordninger. Man har statlig taxi som er de gule taxiene. Disse koster mest, men er også de beste med tanke på komfort. Disse har aircondition, setebelter og gode seter. Privat taxi er privatpersoner som har lisens til å operere som taxi. Det finnes også mange privatpersoner som IKKE har lisens, men som opererer som taxi. Det er ikke farlig å kjøre med en slik taxi. Den som vil få problemer er cubaneren, hvis dere blir stoppet. Privat taxi har ulik standard. Noen har aircondition andre ikke. Noen har setebelter, andre ikke. Det kan være biler fra femti, åtti eller nittitallet. Dette er et rimeligere alternativ enn de statlige taxiene. Taxi collectivo er den rimeligste formen for transport. Med unntak av buss. Det er rett og slett en delt taxi, hvor passasjerene deler kostnadene. Disse opererer mellom de store byene på Cuba. De kjører deg direkte dit du skal, i motsetning til bussene som kun kjører til busstasjonen. Derfor velger mange å bruke disse mot for bussene.

Innad i byene

Bic-ci er det cubanere kaller sykkeltaxi. Disse frakter deg kortere avstander innad i byene. Det er viktig å avtale pris før man setter seg i en av disse!

Almendron. Dette er et fenomen i Havanna. Dette er gamle amerikanske biler som kjører faste ruter rundt i Havanna. De fungerer nesten som en buss. Man sier ifra til sjåføren når man vil av. Dette er et rimelig alternativ til vanlig taxi.

Hestetaxi er veldig vanlig på Cuba. Særlig i de mindre byene. Ofte må man vente på fylle opp vognen med mennesker før man setter av gårde.

Har du erfaring med transport på Cuba? Del gjerne i kommentarfeltet 😀 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *