Nyttårsaften på Cuba

Nyttårsaften på Cuba. Den kom og gikk. Like fort som julekvelden kommer på kjerringa.

Vi kom til Cuba sent lille nyttårsaften. Småsvimle og trøtte etter en lang reise  stupte vi til køys. Vel vitende om at morgendagen ville bli hektisk.

På Cuba starter ikke festligheter klokken sju om kvelden som det gjør i Norge. Ved store festligheter slik som bursdager og nyttår varer festen hele dagen. Musikken blir satt på så fort bena har kommet ut av senga, rommen blir satt på bordet og forberedelsene kan starte.

På Cuba er det plass til alle

Nyttårsaften 2019

Nyttårsaften 2019 startet med at Norge gikk til parken for å finne en taxi. Vi hadde bestilt en gris fra en gård i utkanten av Trinidad og denne måtte vi hente. Her finnes ingen kolonial.no som kjører ut en liten griseskrott.

Les mer om mat på Cuba her.

I år skulle vi slå på stortromma og kjøpe en hel gris siden hele familien skulle være samlet. Svoger med familie, svigermor, Norge sin sønn med kjæreste, og min norske venninne med kjæreste. I tillegg hadde vi gjester fra Bosnia som så klart var invitert. Våre første gjester fra Bosnia noensinne. Stas!

besøk fra Norge

Nyttårsaften er den største festdagen på Cuba. Etter revolusjonen i 1959 ble religion sensurert, og man sluttet å feire jul. Men nyttår ble feiret med brask og bram. Revolusjonens seiersdag ble satt til 1 januar. Enda en grunn til å feire. Men tilbake til Casa de Norge og nyttårsaften 2019…

Norge hadde flaks. I parken møtte han en nabo som kjører taxi. Den lille gule ladaen og Norge putret snart av sted. Og etter et par timer kom han hjem med grisen i en svart søppelsekk. Med seg på lasset hadde han Pedro, vår gode venn fra San Pedro. Han skulle være kveldens grillmester.

cubakone mat

Alle gjør litt

Klokka ni sto første gjest på døra. Etter det var det et jevnt sig med gjester. Noen kom med rom, andre med poteter. Noen dro ut for å kjøpe tomater, andre vasket gulv.

Jeg og Juan, bestefar i familien, hang opp julelys medbrakt fra Norge. Ana, Norges mamma, var flere turer ut og inn for å handle grønnsaker. Gutta i huset byttet på å rotere grisen. Den ble stekt over glødene kull i et hjemmemekka stativ.

nyttårsaften på Cuba

Norge ordnet med drikkevarer og bananblader. Bananbladene måtte kuttes, og ble lagt på bordet der grisen skulle ligge. Timene fløy og snart var det på tide å hoppe i dusjen.

Kropper ble skrubbet

Kropper ble skrubbet og dynket i parfyme som bare cubanere kan. Finstasen ble tatt på. Korte skjørt og blondetruser. Stramme bukser og gullsmykker. Desto høyere hæler desto bedre, desto mer leppestift desto penere

nye Marianne
Jeg og min svoger

Jeg hadde tatt med meg løsvipper fra Norge. Med løsvipper, lugg og slettet hår ble jeg nesten ikke til å kjenne igjen. Jeg ble døpt Carolina. Den nye Marianne. Jeg er ikke den største sminkedokka så cubanerne syntes nok det var veldig artig å se meg i den kategorien.

Cubanere er flinke til å gi komplementer. De er også flinke til å si det som det er. Hærlig ærlig. «Å, du har stor rumpe». «Så stor mage han har fått». Man kan ikke være fintfølende på Cuba. Take it or leave it.

Forskjellig fra Norge

Jeg elsker festligheter på Cuba. Det er så mye mer uformelt enn i Norge. Folk henger sammen. Og bare er.

I Norge skal man komme klokka sju. Spise og snakke. Snakke litt mer. Drikke litt mer. Og så skal man hjem. Det er hyggelig det også. Men hvorfor ikke være sammen litt mer?

Det henger vel sammen med at livene i Norge er så hektiske. Man skal rekke det ene og det andre før festen. Og etter festen.

cubansk fest
Et vennepar. Hun fra Holland, han fra Cuba.

Lukten av gris

Det luktet stekt gris over hele nabolaget. Lurer på hvor mange griser som må bøte med livet på nyttårsaften på Cuba. Det tror jeg ikke er få…

Vår gris kom etter hvert på bordet. Manglet bare eple i kjeften så hadde det vært som tatt ut fra et eventyr. Hele kvelden var egentlig som tatt ut av et eventyr. Det er eksotisk å bo på Cuba.

Les mer om det her.

gris betyr fest på Cuba

Når sola hadde gått ned over Casa de Norge var det tid for skåling og spising. Maten var fantastisk god og det var god stemning. Men for oss langveisfarere ble kvelden kort. Halv ett sov vi søtt. Utslitte etter en lang dag med mye morro.

alle gjør litt på cubansk fest

Ikke fyrverkeri

Det er ikke fyrverkeri på Cuba. Men folk gjør noe annet artig. Klokken tolv kaster de en bøtte med vann ut på gata. Det er for lykke og hell i det nye året. Noen lager også dukker som de brenner. Dukkene representerer året som har vært.

fest på Cuba

Og med det vil jeg kaste en bøtte med vann på gata for deg og meg, og alle fine folk der ute. Håper det nye året vil bringe deg lykke og hell. Og gjør det ikke det. Bring det selv.

Happy new year! 😀

Posted by

Cubakone travels

Vi er et norsk-cubansk par som driver gjestehuset Casa de Norge på Cuba. Herfra hjelper vi deg å organisere din drømmetur til Cuba.

Kanskje du også liker…

(5) kommentarer

 1. Anonym

  På det øverste bilde der så du akkurat som meg for 20 \ 30 år siden. Hadde selv trodd det var ungdomsbilde av meg. Jeg spørte Lilja. Hvem er det ? «Det er deg som ung» mamma» kom svaret utenom å tenke seg om.

 2. Cubakone travels

  Haha, så festlig 😉

 3. Kjersti

  Takk for deilig mat, og hyggelig nyttårsfeiring!

 4. Cubakone travels

  Veldig koselig med besøk av dere

 5. Året som startet med helstekt gris og rom ⋆ Cubakone

  […] Les mer om nyttårsaften her. […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *