fbpx

Nyttårsaften på Cuba En annerledes feiring

Nyttårsaften på Cuba kom og gikk. Like fort som julekvelden kommer på kjerringa.

Pang, så var det hele over og en halvtime etter at klokka slo tolv sov vi søtt til dundrende musikk, hundegnål, grisehyl og skrål fra fulle folk.

Kvelden startet ikke klokken seks eller sju sharp som den ofte gjør i Norge. På Cuba er det annerledes. Ved store festligheter slik som bursdager og nyttår kommer folk fra morgenen av. Hele dagen kommer og går folk.

På Cuba er det plass til alle

Musikken blir satt på så fort bena har kommet ut av senga, rommen blir satt på bordet og forberedelsene kan starte.

Men ikke forberedelser ved at man tar frem bilen, kjører ned på Kiwi og kjøper det siste man har glemt, putter kalkunen i ovnen, koker poteter og venter på at folket skal ankomme.

Nei, forberedelser får en helt annen dimensjon på Cuba.

Nyttårsaften 2019

Nyttårsaften på Cuba 2019 startet med at Norge gikk til parken for å finne en taxi. Vi hadde bestilt en gris fra en gård i utkanten av Trinidad og denne måtte vi hente. Her finnes ingen kolonial.no som kjører ut en liten griseskrott. Vi hadde virkelig slått på det som var av stortrommer i år siden broren til Norge med familie, moren til Norge, hans sønn med kjæreste, og min venninne skulle besøke oss. I tillegg hadde vi gjester fra Bosnia som så klart var invitert. Våre første gjester fra Bosnia noensinne! Derav helstekt gris på denne store dagen.

nyttårsaften på Cuba

Nyttårsaften er den største festdagen på Cuba. Etter revolusjonen i 1959 ble religion sensurert, og man sluttet å feire jul. Men nyttår ble feiret med brask og bram. Revolusjonens seiersdag ble satt til 1 januar. Enda en grunn til å feire.

Men tilbake til Casa de Norge og nyttårsaften 2019…

Norge hadde flaks og møtte en nabo i parken som kjører taxi. Han kunne kjøre til San Pedro hvor grisen lå og ventet på han. Den lille gule ladaen og Norge putret av sted. Og etter et par timer kom han hjem med grisen i en svart søppelsekk. Med seg på lasset hadde han Pedro som er vår gode venn fra San Pedro. Han hadde skaffet oss grisen og skulle være kveldens grillmester.

cubakone mat

Cubansk fest

På en dag som denne kommer og går folk hele dagen, som sagt. Den første kommer gjerne inn døra klokka ni. Noen kommer med rom, andre med poteter. Noen drar ut for å kjøpe tomater, noen vasker gulv og noen skreller yucca. Alle gjør noe. Alle deltar i forberedelsene. Ingenting er planlagt. Men det flyter så bra. Alle gjør litt. Så drikker man litt rom. Hører på musikk. Og prater litt. Tar et par dansetrinn. Og når sola begynner å gå ned, og ting er more or less i boks, er det tid for å dusje. Kropper skrubbes og dynkes i parfyme som bare cubanere kan. Finstasen tas på. Korte skjørt og blondetruser. Stramme bukser og gullsmykker. Desto høyere hæler desto bedre, desto mer leppestift desto penere.

cubansk fest

Jeg har vært med på en del festligheter på Cuba gjennom årenes løp, og det skjer nesten alltid på samme måten. More or less. Folk henger. Sammen. De bare er. Det er det jeg digger med fester på Cuba. Formen for fest er så mye friere. I Norge skal man komme klokka sju. Spise og snakke. Snakke litt mer. Drikke litt mer. Og så skal man hjem. Det er hyggelig det også. Men hvorfor ikke være sammen litt mer? Det henger vel sammen med at våre liv i Norge er så hektiske. Man skal rekke det ene og det andre før festen. Så da kommer man til et gitt tidspunkt. Uansett.. Det var nyttårsaften i Casa de Norge…

Alle gjør litt

Folk bidro med det de kunne. Jentene fra Havanna lærte å kutte Yucca. Meg selv inkludert. Men jeg må si jeg hadde nok foretrukket en go gammeldags ostehøvel.

alle gjør litt på cubansk fest

Jeg og Juan, bestefar i familien, hang opp julelys medbrakt fra Norge. Ana, Norges mamma, var flere turer ut og inn for å handle grønnsaker. Gutta i huset byttet på å rotere grisen. Den ble stekt over glødene kull i et hjemmemekket stativ som broren til Norge hadde fått lagd. Noen feide, andre vasket. Norge ordnet med drikkevarer og bananblader. De måtte kuttes, og ble lagt på bordet der grisen skulle ligge. Timene fløy og snart var det på tide å hoppe i dusjen.

Jeg hadde tatt med meg løsvipper fra Norge. Med løsvipper, lugg og slettet hår ble jeg nesten ikke til å kjenne igjen. Jeg ble døpt Carolina. Den nye Marianne. Jeg er ikke den største sminkedokka så cubanerne syntes nok det var veldig artig å se meg i den kategorien.

nye Marianne
Jeg og min svoger

Cubanere er flinke til å gi komplementer. De er også flinke til å si det som det er. Hærlig ærlig. «Å du har stor rumpe». «Så stor mage han har fått». Man kan ikke være fintfølende på Cuba. Take it or leave it.

nyttårsaften på Cuba

Lukten av gris over hele nabolaget

Bord ble dekket og lys tent. Det luktet stekt gris over hele nabolaget. Det er tradisjon å spise stekt svin på nyttårsaften. Vel… det er vel det de gjør hver gang det er en stor feiring. Stekt gris i en eller annen form. Variasjon i matveien er ikke cubanere spesielt gode på. Men det de lager, lager de bra.

Les mer om mat på Cuba her.

Lurer på hvor mange griser som må bøte med livet i løpet av et år på Cuba. Det tror jeg ikke er få…

Grisen vår kom etterhvert på bordet. Manglet bare eple i kjeften så hadde den vært tatt ut som et bilde i et eventyr. Hele kvelden var egentlig som tatt ut av et eventyr. Det er eksotisk å bo på Cuba. Det er et så annerledes land på så mange måter.

Les mer om det her.

gris betyr fest på Cuba

Når sola hadde gått ned over Casa de Norge var det tid for skåling med venner og familie. Maten var fantastisk god og det var god stemning. Men for oss to langveifarere, vi landet på Cuba sent 30 desember, ble kvelden lang. Halv ett sov vi søtt. Utslitte etter en lang dag med mye morro.

fest på Cuba

Mer liv og røre enn nyttårsaften på Cuba skal man lete lenge etter. Jeg husker ett år, det var så høy musikk fra naboen at vi vurderte å stenge alle nyttårsaftener etter det. Men det har heldigvis aldri skjedd igjen. Klokken 00.00 er det ingen fyrverkeri. Men folk gjør noe annet artig. De kaster en bøtte vann ut på gata for lykke og hell i det nye året. Noen lager også dukker som de brenner. Dukkene representerer året som har vært.

Og med det vil jeg kaste en bøtte med vann på gata for deg og meg, og alle fine folk der ute. Håper det nye året vil bringe deg lykke og hell. Og gjør det ikke det. Bring det selv.

Happy new year! 😀

Cubakone travels

Vi er et norsk-cubansk par som driver gjestehuset Casa de Norge på Cuba. Herfra hjelper vi deg å organisere din drømmetur til Cuba.

4 Comments

  1. På det øverste bilde der så du akkurat som meg for 20 \ 30 år siden. Hadde selv trodd det var ungdomsbilde av meg. Jeg spørte Lilja. Hvem er det ? «Det er deg som ung» mamma» kom svaret utenom å tenke seg om.

  2. Haha, så festlig 😉

  3. Takk for deilig mat, og hyggelig nyttårsfeiring!

  4. Veldig koselig med besøk av dere

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.