Jeg vet at mange av mine lesere er folk som er sammen med cubanere. Ofte ønsker man at sin kjære skal komme på besøk til Norge.  Dette kan være en lang prosess. Men det er absolutt mulig. Dere må  gjøre følgende:

 • Nordmannen må gå til politiet og be om å få utstedt en garanti. Dette er et dokument som sier at du er ansvarlig for vedkommende som skal til Norge. At du sørger for mat, husly etc. Du må ha med følgende:
 1. pass eller gyldig identitetsbevis med bilde
 2. siste måneds lønnsslipp
 3. siste års skatteoppgjør
 4. saldoutskrift fra bankkonto
 5. Utfylt garantiskjema. Det finner du her  eller på UDI sine hjemmesider.

Hvis du får politiets godkjenning stempler de dette dokumentet og du må du scanne det og sende det til cubaneren. Han eller hun må fylle ut siste side og ta dette med på intervjuet på ambassaden.

Garantiskjema trenger du kun om cubaneren ikke kan forsørge seg selv. Myndighetene sier man må ha 500 kr per dag for å leve i Norge. Derfor vil de fleste nordmenn måtte garantere for sin cubaner.

 •  Cubaneren må booke et møte hos den svenske ambassaden i Havanna. Søknaden koster 60 euro. Om han eller hun får avslag får man ikke pengene igjen. Han eller hun må ha med følgende:
 1. Garantiskjema
 2. Søknad om visum
 3. Invitasjon fra nordmannen
 4. Pass som er gyldig minst tre måneder etter hjemkomst
 5. Reiseforsikring. Dette kan cubaneren kjøpe på Cuba. Hvis han ikke får innvilget visum betaler han eller hun kun  10% av summen som er forhåndsbetalt.

 

Noen ganger kan søknadsprosessen gå raskt, særlig om vedkommende har vært i Europa tidligere, andre ganger tar det tid. Enkelte ganger får man avslag. Min mann fikk avslag to ganger før han fikk innvilget visum den tredje gang. Så ikke gi opp håpet!